Kolagen na klouby? Rozhodně ano!

Víte, že lidské tělo je zhruba z 10 % tvořeno kolagenem? Ten je základním prvkem podpůrných a pojivových tkání (vazů, šlach, chrupavek, kostí a kloubů). Přítomnost kolagenu v organismu tedy přispívá k udržení zdravého pohybového aparátu a zároveň pomáhá předcházet zranění. Dnešní článek bude o tom, proč je nutné pohlídat si jeho dostatečný příjem poté, co ho tělo přestane produkovat samo.

 

Kolagen a pohybový aparát

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v našem těle přirozeně vzniká díky aminokyselinám. Existuje hned několik typů kolagenu s tím, že v lidském těle jsou nejhojněji zastoupeny první čtyři, které si blíže představíme. 

Kolagen I. typu – vyskytuje se v kostech, kůži, šlachách, vazech a zubech. Vyniká svou pevností (ve šlachách spojuje svaly s kostmi) a tvoří téměř 90 % veškerého kolagenu v těle.

Kolagen II. typu – vyskytuje se v chrupavkách a tekutině vyplňující oko. Přispívá k absorbování nárazů a jedná se o hlavní kolagen v chrupavkách (tvoří zhruba 70 % kloubních chrupavek).

Kolagen III. typu – vyskytuje se v cévách, svalech a kůži. Podporuje strukturu orgánů, svalů a tepen a později bývá nahrazen kolagenem I. typu.

Kolagen IV. typu – vyskytuje se v bazálních membránách (= tenkých vrstvách oddělujících pokožku od škáry). Nachází se v kůži, kde napomáhá s filtrací.

 

Tip: Bližší informace o kolagenu a jeho účincích si přečtěte v článku na blogu.

 

Kolagen na klouby: Má smysl ho užívat?

Jelikož kolagen podporuje správnou funkci pohybového aparátu, a přispívá k jeho ochraně před poškozením, je zřejmé, že se jeho nedostatek rychle projeví. 

Následkem kolagenového deficitu může dojít k tuhnutí vazů a šlach, které ztrácejí svou přirozenou pružnost, což vede ke zmenšení a ochabnutí svalů. Zároveň můžete pociťovat i bolesti kloubů.

Všechny tyto problémy mohou potrápit nejen vrcholové sportovce, ale také běžné smrtelníky při každodenních činnostech. 

Možná si teď říkáte, že tělo si přece dokáže kolagen samo vytvořit, ale je tu jeden háček. Tento automatizovaný proces platí zhruba do věku 25. let, než se začne produkce kolagenu postupně snižovat a ve 40. letech už je zastavena úplně

 

Řešení?

Doplňte do jídelníčku potraviny, které:

- obsahují větší množství kolagenu

podporují produkci kolagenu

Začněte pozastavující se produkci kolagenu suplementovat potravinovými doplňky

Touto změnou můžete předejít ochabování svalstva, bolestem kloubů a dokonce zmírnit projevy již existujících problémů

 

Nejlepší kolagen na klouby: Jak ho vybrat?

Existuje celá řada druhů kolagenu, ale ne všechny splňují předpoklady k tomu, aby vám skutečně pomohly, a proto se při výběru doplňku stravy zaměřte vždy na zdroj, složení společně s typem a formou obsaženého kolagenu

ZDROJ: V první řadě zvažte, z čeho kolagen pochází. Doplňky se totiž vytváří z ryb, nebo pojivových tkání vepřového a hovězího dobytka. 

V našich kolagenových drincích je obsažen vepřový kolagen, jelikož se nejvíce podobá bílkovině v lidském organismu, a tak je jeho účinek velmi rychle viditelný. 

 

 

SLOŽENÍ: Je doplněk stravy přírodní a nacházejí se v jeho receptuře vitaminy či stopové prvky, které zesilují účinek kolagenu? 

Náš VENIRA premium kolagenový drink obsahuje 8 000 mg 100% bioaktivního hydrolyzovaného kolagenu v každé denní dávce. Navíc je obohacený o vitamin C, zinek a biotin, které pomáhají se vstřebáváním kolagenu v těle

Tip: Budete se muset rozhodnout, jestli dáte přednost nativnímu nebo hydrolyzovanému kolagenu, které se liší svou biologickou aktivitou. Nativní (přirozený) kolagen je biologicky špatně využitelný, protože má poměrně velké molekulové řetězce.

V našich kolagenových doplňcích stravy je proto hydrolyzovaný kolagen, který je dobře rozpustný ve vodě a snadno se vstřebává do organismu. Tělo si s jeho přítomností snadno poradí a maximálně využije obsažené účinné látky k regeneraci pojivových tkání. 

 

FORMA: Rozpustný prášek? Tableta? Drink? Shot? Možností, jak doplňovat kolagen, existuje v dnešní době hned několik, a tak záleží především na vašich osobních preferencích. Zároveň berte na vědomí, že forma může mít i vliv na obsah kolagenu v jedné denní dávce. 

Ve VENIŘE bereme do úvahy odlišné preference našich zákazníků, a proto kromě kolagenových drinků, nabízíme kolagenové nápoje s upraveným složením pro těhotné a kojící, kolagen ve formě cucavých srdíček a kolagen ve formě rozpustného prášku, který je již rozdělený na denní dávky

 

Kolagen na vlasy, nehty a pleť aneb další přínosy jeho pravidelného užívání

Kolagenový deficit je zřejmý na fyzických schopnostech těla, ale můžete ho pozorovat také na stavu svých vlasů, nehtů a kůže. Efekt konzumace doplňků stravy s obsahem kolagenu je proto mimořádně významný. 

Kolagen podporuje pevnost a pružnost pokožky, zmírňuje vypadávání vlasů, podporuje jejich růst a eliminuje třepení a lámání nehtů.

Tip: O bližším vlivu kolagenu na pleť si přečtěte v samostatném článku.

 

Účinná kloubní výživa

Pokud vám jde čistě o správnou funkci pohybového aparátu, pak je skvělou alternativou ke kolagenu naše kloubní výživa s obsahem Chondroitin sulfátu, D-glukosamin sulfátu 2KCl, MSM a vitaminu C. 

Při vývoji tohoto přírodního doplňku stravy jsme brali do úvahy nejčastější příčiny namáhání kloubů (sport, hmotnost, fyzická náročná práce, špatná obuv, stárnutí), a tak vznikla účinná kombinace látek, která:

- přispívá k regeneraci kloubů

podporuje zesílení kloubů

napomáhá snížení bolesti kloubů

přispívá k lepší hybnosti

má protizánětlivý účinek

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu