Kolagen na pleť? ROZHODNĚ!

Určitě jste už slyšeli, že kolagen nemá své blahodárné účinky pouze na pohybový aparát, ale také na naši krásu! Jedná se o velmi oblíbeného kosmetického pomocníka nejen pro ženy, který se postará o naše vlasy, nehty a pleť. Jakým způsobem ale kolagen doplnit a co to vůbec je?

 

Co je to kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která v našem těle přirozeně vzniká díky aminokyselinám a jeho tvorba je podpořena také vitamínem C (proto se v kolagenových doplňcích stravy vitamin C hojně objevuje). Kolagen vlastně tvoří základ pro pojivové tkáně a je velice důležitý pro správnou funkci pohybového aparátu, ale také pro vlasy, nehty a nádhernou pleť!

 

Jak je to s tvorbou kolagenu?

Dobrá zpráva je, že si naše tělo dokáže kolagen samo vytvořit, jenže má to jeden háček. Příroda se s námi totiž příliš nemazlila a měli bychom vědět, že jeho produkce začíná již od 25. let rapidně klesat. To znamená, že se kolagen v našem těle stále přirozeně tvoří, ale každým dnem jeho hladina klesá a klesá. V tuto chvíli bychom měli zpozornět, jelikož se mohou na pleti začít vyskytovat první nepatrné vrásky. Jeho produkce je však ve 40 letech úplně zastavena, takže bychom ho měli našemu tělu dopřát nějakým jiným způsobem. Pleť totiž začne postupně ztrácet svou pevnost, elasticitu i mladistvý vzhled a můžou se objevit první problémy s klouby.

Produkci kolagenu může negativně ovlivňovat hned několik faktorů jako je třeba konzumování nevyvážené stravy a nezdravý životní styl.

 

Jak můžeme kolagen doplnit?

Naštěstí existuje hned několik variant, jak svému tělu kolagen dodat. Shodneme se na tom, že nejlepším a nejúčinnějším způsobem je samozřejmě vnitřní užívání. 

Jeho produkci můžeme podpořit konzumací potravin rostlinného původu, jenž jsou bohaté na vitamín C, který tvorbu kolagenu podporuje. 

Kolagen jako takový však svému tělu můžeme dopřát zejména prostřednictvím masných výrobků. Vybrat si můžeme také ze široké škály přírodních doplňků stravy v podobě kapslí či instantních prášků plných vyvážené směsi vitamínů a minerálů.

 

 

Jaká forma kolagenu je nejlepší?

Určitě bychom vám při výběru doporučili sáhnout po hydrolyzovaném kolagenu, který je v částečně rozštěpené formě. Hydrolyzovaný kolagen, nebo také kolagenní peptidy, jsou tedy malé bioaktivní molekuly kolagenu, kdy díky procesu hydrolýzy dochází ke zkrácení jeho molekulových řetězců. Ty se daleko lépe a rychleji vstřebávají do našeho organismu a mají dokonce i lepší účinky, a tak ho můžeme označit za nejefektivnější formu kolagenu.

 

Kolagen na pleť

Pro naši pleť je velice důležitý zejména z toho důvodu, že je zodpovědný za její mladistvý a zářivý vzhled. Podporuje a obnovuje totiž přirozenou pevnost, pružnost a elasticitu pokožky. Celkově tak bojuje s projevy stárnutí, kdy se snaží eliminovat vznik vrásek a účinně je vyhlazovat. Navíc má pozitivní vliv i při léčbě akné, jelikož redukuje jeho tvorbu.

 

Kolagen na vlasy

Hodně z nás má kolagen spojený hlavně s účinky na pleť, ale to je škoda. Pro naše vlasy je samozřejmě nejdůležitější keratin, který se skládá z několika aminokyselin a jednou z nich je právě i kolagen. Ten zajišťuje vlasové pokožce i samotným vlasům prvotřídní výživu a hydrataci. Díky tomu přispívá k jejich kvalitě a pevnosti, čímž minimalizuje lámání vlasů. Kolagen navíc pomáhá regenerovat naše vlasové folikuly, a tak podporuje nejen růst, ale zároveň eliminuje vypadávání vlasů.

 

Kolagen na nehty

ANO! Kolagen totiž naše nehty krásně zpevní, čímž eliminuje jejich lámání a třepení. Navíc také skvěle podporuje jejich přirozený růst!

 

Kolagen na klouby

Jak už jsme si řekli, tak kolagen je zodpovědný za správnou funkci našich pojivových tkání, kterými jsou vazy, chrupavky, kosti a klouby. Krásně podporuje správnou funkci našeho pohybového aparátu a pomáhá ho chránit před jeho poškozením. Proto je velmi důležitý například u sportovců nejen proto, že jim kolagen napomáhá s namáhanými klouby, ale navíc přispívá k celkové regeneraci organismu po fyzické aktivitě. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu