Jaké fáze má menstruační cyklus? Znáte sama sebe?

Menstruační cyklus je přirozenou součástí života každé ženy. Do značné míry ovlivňuje to, jak se zrovna cítíme po fyzické i duševní stránce. Jaké fáze má menstruační cyklus, jak nás jednotlivé fáze ovlivňují v každodenním životě a co můžeme udělat pro to, abychom se cítily lépe, se dočtete v dnešním článku.

 

Charakteristika menstruačního cyklu

Menstruační cyklus není jen doba, po kterou krvácíme. Celé období je totiž rozdělené do čtyř samostatných fází a trvá v průměru 28 až 35 dní.

 

Každý den menstruačního cyklu řídí hormony, jejichž hladina neustále kolísá

Řeč je především o estrogenu, progesteronu a testosteronu. Jedná se o hormony, jejichž hladina v průběhu měsíce kosílá a také se mění jejich poměr. Jak se to projevuje na našem psychickém a fyzickém stavu? Čtěte dál a dozvíte se to.

Víte, jak poznáte, že jsou vaše hormony v nerovnováze? To, a mnohem více, se dočtete v článku: Hormonální rovnováha, proč je pro nás důležitá?

 

Čtyři ženy v jednom těle aneb čtyři fáze menstruačního cyklu

1. fáze cyklu: Menstruační

Kdy začíná a jak dlouho trvá? První den cyklu rovná se první den menstruace. Délka této fáze se liší. Obvykle trvá tři až sedm dní.

Co se děje v těle? V tomto období dochází k vyloučení neoplodněného vajíčka spolu se zbytky sliznice. 

Jak jsou na tom hormony? První dny jsou hladiny estrogenu, testosteronu a progesteronu nízké. Hladiny prvních dvou zmíněných hormonů začínají stoupat třetí den cyklu.

Co vás může potrápit? Kromě bolestí v podbřišku je pro toto období typický pocit únavy, absence energie a větší potřeba spánku. Zkrátka celkové fyzické a duševní zpomalení. U pokožky vás může potrápit zvýšená citlivost. Pleť může být matná na pohled a sušší na dotek.

Jak si ulevit? Užívejte dlouhodobě přírodní kapsle VENIRA Maca s obsahem macy peruánské, ashwagandhy a tolice seté. Tento doplněk stravy podporuje fyzické a duševní zdraví a podílí se na harmonizaci menstruačního cyklu tím, že působí pozitivně na hormony. K dlouhodobému užívání vám doporučujeme také VENIRA PREMIUM kapsle pro vlasy, nehty a pleť, které podporují udržení normálního stavu nehtů, vlasů a kůže a napomáhají ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Vše další, co možná o menstruaci nevíte, se dočtete u nás na blogu

 

2. fáze cyklu: Folikulární

Kdy začíná a jak dlouho trvá? Folikulární fáze začíná souběžně s tou menstruační, akorát s tím rozdílem, že trvá zhruba 14 dní. 

Co se děje v těle? V těchto dnech dozrává vajíčko.

Jak jsou na tom hormony? Hladina estrogenu roste a zároveň přichází na řadu folikulostimulační hormon, který ovlivňuje ve vaječníku růst folikulů, které obsahují vajíčka.

Co vás může potrápit? Po uplynutí prvních dnů, kdy vás mohou sužovat bolesti v podbřišku a další nepříjemnosti doprovázející menstruaci, se budete cítit skvěle. Pocítíte velký příval energie, lepší soustředěnost, větší produktivitu a vyšší sebevědomí. Kromě toho, že se budete cítit atraktivněji než normálně, budete mít větší chuť na sex a větší chuť komunikovat.

Jak si ulevit? Nepříjemné pocity během menstruace můžete eliminovat s pomocí přírodního doplňku stravy VENIRA menstruace. Obsahuje pět přírodních aktivních látek, které podporují zdravý (před)menstruační komfort. Chuť na sex po celý měsíc si udržíte díky pravidelnému a dlouhodobému užívání kapslí VENIRA sex booster, které podporují tvorbu estrogenu a přispívají ke zvýšení vytrvalosti a libida.

Trápí vás snížená chuť na sex? Inspirujte se našimi 10 tipy na zvýšení svého ženského libida.

 

3. fáze cyklu: Ovulační

Kdy začíná a jak dlouho trvá? Ovulační fáze začíná přibližně 15. den cyklu a trvá dva až tři dny. 

Co se děje v těle? Zralé vajíčko je připraveno na oplodnění, a proto je v této fázi cyklu největší pravděpodobnost otěhotnění.

Jak jsou na tom hormony? Hladiny estrogenu a testosteronu rostou a dostávají se do naprosté harmonie

Co vás může potrápit? V zásadě nic, protože v této části měsíce se budete cítit zdaleka nejlépe. Estrogen totiž navozuje u žen pohodu. Také si budete připadat plné energie a vaše pokožka bude doslova zářit. 

Jak si ulevit? Přestože ovulační fáze je zalitá sluncem, nepolevujte v péči o své duševní zdraví a krásu. I nadále dodržujte svou kosmetickou rutinu a užívejte doplňky stravy, jak jste zvyklé. Jen tak dosáhnete udržitelných výsledků.

Inspirujte se v našem článku na blogu tipy, jak pečovat o pleť podle jejího typu a aktuálního stavu.

 

4. fáze cyklu: Luteální

Kdy začíná a jak dlouho trvá? Luteální fáze začíná paralelně s ovulací a trvá až do další menstruace, což je 12–16 dní v závislosti na délce vašeho menstruačního cyklu.

Co se děje v těle? Vaše tělo je připraveno na zpracování oplodněného vajíčka. Pokud k oplodnění nedošlo, dojde k jeho vyloučení v dalším menstruačním cyklu.

Jak jsou na tom hormony? Prakticky okamžitě po ovulaci dochází k poklesu estrogenu a testosteronu. Naopak progesteron dosahuje svého vrcholu.

Co vás může potrápit? Zatímco na začátku luteální fáze se budete cítit jako bohyně, konec ovulace okamžitě pocítíte. Potrápí vás obrovská únava a velké chutě na sladké. Zabrat vám dá i vaše pleť, která v tomto období produkuje nadbytek kožního mazu, což může vést ke vzniku akné

Jak si ulevit? Nesnažte se být aktivní příliš na sílu a svému tělu dopřejte odpočinek, který potřebuje. Zároveň se ale pokuste nepropadat lenosti. Pokud se na cvičení necítíte, choďte na pravidelné procházky do přírody a najděte si prostor pro meditaci, která vás udrží v psychické pohodě. 

Pokud se vám objeví nějaké pupínky, nesahejte na ně a nenípejte je. V tomto období je vhodné nasadit kosmetiku na akné, která pleť vyčistí, zklidní, zhydratuje a zregeneruje. Další tipy, jak se zbavit akné, najdete v samostatném článku u nás na blogu.

 

Chcete se cítit komfortně v každé fázi měsíce?

Teď když už jste poznaly jednotlivé fáze menstruačního cyklu, dokážete se lépe přizpůsobit jejich projevům a žít s nimi v souladu. S tím vám pomůže i VENIRA menstruace, což je přírodní doplněk stravy vyvinutý pro všechny ženy, které se chtějí cítit komfortně za každé situace

Každá kapsle obsahuje pivoňku čínskou, drmek obecný, srdečník obecný, smldinec chlupatý a kontryhel obecný. Jedná se o přírodní aktivní látky, které společně podporují:

- zdraví žen

- (před)menstruační a menopauzální komfort

- osvěžení těla

- normální kognitivní funkce

- normální činnost nervové soustavy

- správnou činnost kloubů a svalů

- přirozené trávení

 

Vzhledem k tomu, že tento doplněk stravy funguje čistě na přírodní bázi, očekávaných výsledků se dočkáte při dlouhodobém užívání. První změny můžete zaznamenat již po čtyřech až pěti týdnech od začátku užívání.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu