Správná péče o pleť: Podle typu pleti

Znát svou pleť a umět ji dopřát péči jakou v daný moment vyžaduje je z pohledu udržení optimálního stavu kůže naprosto esenciální. Správné návyky je ideální budovat již v mládí, ale nikdy není pozdě na to začít, a proto vám dnes poradíme, jak v domácích podmínkách zjistit svůj geneticky daný typ pleti a následně vám poradíme, jak o svou pokožku náležitě pečovat

 

Domácí test aneb poznejte svou pleť

Každý typ pleti potřebuje jiný druh péče, a proto je důležité si ze všeho nejdříve zjistit, jaký typ pleti máte konkrétně vy. Jak na to?

Obličej šetrně očistěte a omyjte vlažnou vodou. Následně si pleť jemně osušte poklepáváním ručníku a vyčkejte 30 minut. Po uplynutí doby si vezměte zrcátko a na denním světle zhodnoťte stav své pleti.

Nepozorujete žádné výraznější změny? Máte normální pleť.

Začíná se objevovat lesk na T-zóně, tvářích i na bradě? Máte mastnou pleť.

Cítíte pnutí a vidíte šupinky? Máte suchou pleť.

Vidíte lesk jen na T-zóně a tváře jsou spíše sušší? Máte smíšenou pleť.

Pociťujete pnutí a vidíte zarudlá místa? Máte citlivou pleť.

Typ pleti se dá poměrně lehce otestovat i s využitím tenkého papírového kapesníku, který rozdělte na čtyři malé kousky a postupně je přitlačte na čelo, nos, tvář a bradu. Typ pleti pak můžete lehce určit podle případných mastných stop, které zůstaly na kapesníku.

Tip: Pokud si nejste ani po provedení domácího testu 100% jisti tím, jaký je váš geneticky daný typ pleti, pak vám doporučujeme navštívit kosmetický salon, kde vaši pleť podrobí odborné diagnostice. Při té zjistíte nejen svůj typ pleti, ale také její momentální stav, který je ovlivněn vaším životním stylem, hormony, věkem apod.

 

Každodenní péče podle typu pleti

Obecně se pleť rozděluje na normální, mastnou, suchou, citlivou a smíšenou.

 

Máte normální pleť?

Rozhodně máte skutečný důvod k oslavě, protože vaše pleť je optimálně vláčná, pružná, hladká a sjednocená. Vlivem počasí a hormonů se může samozřejmě mírně měnit, ale obecně je s tímto typem spojováno pramálo starostí. Normální pleť nemá sklony k podráždění a ke vzniku rozšířených pórů. Dobře snáší experimentování s kosmetickými přípravky, a tak svou rutinu můžete bez obav měnit podle jejího aktuálního stavu.

 

Máte mastnou pleť?

Tak to máte co dočinění s rychle se mastící pokožkou, která se neustále leskne. Tento typ má navíc sklony ke vzniku rozšířených pórů, které jdou ruku v ruce s rozvojem zánětů a vznikem akné. Aby těch negativ nebylo málo, na mastné pokožce drží špatně make-up.

Vaší výzvou bude stabilizovat činnost mazových žláz, které produkují nadbytek mazotoku. Snažte se vyhnout produktům s obsahem minerálních či přírodních olejů, které pokožku ještě více mastí. Používejte kosmetiku se zmatňujícím efektem a dezinfekčními účinky. Péči šitou na míru si zajistíte s naší akné řadou, která přispívá k  vyrovnání mastné, aknózní a problematické pleti.

Mastnou pleť velmi často trápí akné, a proto jsme si pro vás připravili samostatný článek, ve kterém zjistíte, co vznik akné ovlivňuje a jak se ho můžete zbavit.

 

Máte suchou pleť?

Pak řešíte opačný problém, než majitelé pleti mastné. Vaší každodenní realitou je pocit pnutí a všudypřítomné šupinky. Vaše pleť v sobě vlivem chybějících lipidů nedokáže zadržet vlhkost, a tak se velmi častou loupe, je matná, křehká a má sklony ke vzniku vrásek

Vzhledem k tomu, že vaše pleť produkuje nedostatečné množství kožního mazu, zaměřte svou pozornost na hydrataci. Vlhkost jí dopřejete dosyta s naší hydratační řadou, ve které najdete vše pro každodenní péči. Jednotlivé produkty jsou navíc na přírodní bázi, a tedy neobsahují sulfáty, silikony a parabeny, které by ji mohly ještě více vysoušet a podráždit.

Pozor na to, abyste suchou pleť nezaměňovali s dehydratovanou pletí. Ta sice vykazuje podobné příznaky, ale vyžaduje odlišný přístup, jelikož se jedná o přechodný stav, který se může týkat kteréhokoliv z typů pleti. Zjistěte více o tom, jak poznat dehydratovanou pleť  a udržet v ní vlhkost.

 

Máte smíšenou pleť?

Jste majitelem nejběžnějšího typu pleti a vaše každodenní starostlivost o pleť je ztížená tím, že část obličeje je sušší (tzv. U-zóna představující tváře) a zbytek mastnější (tzv. T-zóna představující čelo, nos a bradu). 

Kosmetiku si vybírejte výhradně na smíšenou pleť. Pokud byste totiž používali produkty vyvinuté k péči o mastnou (nebo naopak suchou) pleť, neprospívali byste celému obličeji, ale jen jeho části. Prospět vám může kosmetika s obsahem AHA kyselin. Má-li vaše pleť sklony ke vzniku akné, vyzkoušejte BHA kyseliny.

 

Máte citlivou pleť?

Vaše pleť se v mnohém podobá té suché, protože vás často pne, svědí a na jejím povrchu se tvoří odlupující se šupinky. Kromě toho je pro citlivou pleť typické podráždění, zčervenání a pálení, které mohou způsobit i sebemenší podněty zvenčí.

Excitaci pleti zhoršuje dlouhodobá dehydratace a nevhodně zvolená péče, a proto ji důsledně hydratujte a vždy volte kosmetiku bez obsahu alkoholu, sulfátů, silikonů a jiných potenciálně škodlivých složek, které by mohly vést k podráždění. 

Pravděpodobně pro vás bude velkou výzvou najít šetrný čisticí přípravek, který je zároveň účinný, a proto jsme vyvinuli micelární vodu pro citlivou pleť, jejíž klíčovou ingrediencí je růžová voda doplněná panthenolem a aloe vera.

 

Bez ohledu na to, jaký máte typ pleti platí, že…

… ji musíte ráno čistit a večer odličovat a čistit. Po následné tonizaci, která přispívá k vyrovnání pH, se zaměřte na cílenou péči pomocí sér. Rutinu ukončete aplikací očního krému a pleťového krému. Ráno nezapomínejte na fotoprotekci. 

Věříme, že díky dnešnímu článku již víte, jaký typ pleti máte a snadno si tak zvládnete sestavit kosmetickou rutinu na míru. Pokud chcete mít jistotu, že své pleti dopřáváte nejlepší možnou péči, pak vám doporučujeme vybírat z naší široké nabídky české přírodní kosmetiky, která zahrnuje produkty k péči o každý typ pleti. Mysleli jsme opravdu na všechny, a proto u nás najdete i anti-age řadu vhodnou pro omlazení, zpevnění a vyživení zralé pleti

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu