Jak se zbavit akné?

Akné je nepříjemné onemocnění pleti, které dokáže pořádně potrápit. Obličej posetý červenými pupínky často snižuje naše sebevědomí na bod mrazu. Věřte ale, že k pocitům méněcennosti není důvod! Budete-li o pleť správně pečovat, dočkáte se výrazného zlepšení, díky kterému se naladíte na vlnu pohody a zdravé sebejistoty.

 

Mastná pleť jako hlavní příčina

akné se většina z nás poprvé setká v pubertě. Vlivem probíhajících hormonálních změn se totiž právě v tomto období objevují první výraznější problémy s pletí. U někoho postupem času odezní, jiní se s akné bohužel musejí potýkat i v dospělosti.

Častěji tento problém trápí ženy, protože je po celý život provází hormonální výkyvy - ať už během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy.

 

Jak akné vzniká?

Prvotní příčinou je nadměrná tvorba kožního mazu, který se utváří v mazových žlázách. Ústí těchto žláz se posléze ucpe - vzniká takzvaný komedon. Někdy se zcela přirozeně rozpustí, jindy se ale na jeho místě utvoří zánět. Ten se nakonec projeví na kůži a to buď ve formě černých nebo bílých teček, nebo právě zarudlých pupínků vyplněných hnisem. Ty jsou často bolestivé.

Nejčastěji postiženými oblastmi jsou čelo, nos a brada (takzvaná T-zóna), ale akné se nevyhýbá ani zbytku obličeje. Může se dokonce vyskytnout i na krku a v dekoltu a výjimkou není ani akné na zádech.

Tip: Máte také černé tečky a nevíte jak se jich zbavit? To a mnohem více se můžete dočíst v našem článku.

 

Co ovlivňuje vznik akné?

Na vznik akné má vliv celá řada faktorů. S některými nic nezmůžeme, jiné máme pevně ve svých rukou.

Dědičnost - někomu byla zkrátka nadělena problematická pleť, která se bude vždycky víc mastit a mít sklony k tvorbě akné.

Hormonální změny - jedná se o již zmíněnou pubertu, hormonální výkyvy během menstruačního cyklu, těhotenství, menopauzy.

Špatná péče o pleť - čištění a péči o pleť je potřeba věnovat náležitou pozornost. V opačném případě hrozí zvýšený výskyt akné i dalších problémů.

Špatná životospráva - nezdravá strava, kouření, alkohol, ale taky stres nebo nedostatek spánku - to všechno jsou faktory, které naši pleti neprospívají. 

 

Jak se zbavit akné

A co zaručeně pomáhá na akné? Rozhodně správná péče o pleť. Základem je používat vhodnou kosmetiku. Volte takové produkty, které jsou určeny přímo pro problematickou mastící se pleť se sklony k akné. Neměly by obsahovat alkohol, který má tendenci vysušovat. Ze stejného důvodu se vyhýbejte i používání obyčejného mýdla.

K čištění pleti přistupujte dvakrát denně - ráno a večer. Nezapomeňte se za všech okolností důkladně odlíčit. Poté je potřeba odstranit z tváře nežádoucí bakterie i přebytečný kožní maz.

K čištění pleti můžete využít třeba VENIRA konjakovou houbičku pro mastnou a aknózní pleť. Tato šikovná pomůcka obsahuje bambusové uhlí, které se postará o dokonalé odstranění všech nečistot. Houbičku jednoduše navlhčíte a poté si s ní jemně namasírujete obličej i dekolt. Účinně tak předejdete vzniku akné a vaše pleť bude navíc nádherně svěží.

Do boje proti silnému akné je každopádně lepší povolat víc než jeden kosmetický přípravek. Vyzkoušet můžete čisticí gel, díky němuž perfektně odstraníte jak zbytky make-upu, tak i další nečistoty. Přímo na pupínky poté aplikujte SOS akné sérum. Nakonec naneste na obličej akné krém. Postará se o zklidnění podrážděné pleti a pomůže zhojit nevzhledné jizvičky, které vám po akné zůstaly.

 

Podpořte pleť správnou životosprávou

Jestliže se potýkáte s akné, měli byste se zamyslet i nad svým jídelníčkem. Tučné nebo sladké potraviny pleti neprospívají, takže je zkuste co nejvíce omezit. Dobrou službu nedělá ani pečivo z bílé mouky.

Naopak nezapomeňte na pravidelný přísun vitamínů. Svoji pleť můžete podpořit třeba VENIRA akné srdíčky - citronovými vitamíny, které podporují hormonální rovnováhu a přispívají tak k boji proti akné. Svému tělu díky nim dodáte potřebné množství zinku, ale také vitamíny A, C, H a vybrané vitamíny skupiny B.

 

 

Jestliže trpíte opravdu silným akné, nebojte se navštívit odborníka. Léčba akné patří do rukou zkušeného dermatologa, který vám poradí a případně předepíše potřebné léky. Mimoto můžete zkusit ještě pár zdánlivých drobností, které mohou pomoci.

Vyvarujte se dotýkání obličeje rukama - máte na nich totiž spoustu bakterií, které si na pleť přenášíte. Tu a tam se nějakému dotyku samozřejmě nevyhnete, takže si každopádně ruce pravidelně myjte, abyste je udrželi co nejčistší.

Používejte zásadně svůj vlastní ručník, který nebudete sdílet s nikým dalším. Nejlépe si vyhraďte jen jeden na obličej. Také často perte povlaky na polštář - během spánku se na něm usazují odumřelé kožní buňky a další nečistoty a ty vaší pleti neprospívají. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu