Jak se zbavit černých teček?

Černé tečky, které se vyskytují především na nose, bradě nebo čele, trápí mnohé z nás. Nejsou sice bolestivé, ale na sebevědomí nám rozhodně nepřidají. Není ovšem potřeba si zoufat. Pojďme se nyní podívat na to, proč se černé tečky na pokožce vůbec tvoří a jak s nimi nejlépe zatočit.

 

Když se pleť příliš mastí…

Součástí naši kůže jsou mazové žlázy, které produkují kožní maz. Ten se skrze póry dostává na povrch pleti. Jedná se o zcela přirozený proces. Vlivem různých faktorů však může docházet ke zvýšené produkci kožního mazu, který se následně začne v pórech hromadit. 

Póry se tak ucpávají a rozšiřují. Maz se následně smísí s odumřelými kožními buňkami, a jakmile se dostane na povrch pokožky, zoxiduje a zčerná. Nevítané černé tečky neboli komedony jsou na světě.

 

 

Co hůř, černé tečky obvykle chodí ruku v ruce s dalšími problémy. Mastná pleť má totiž obecně sklony k akné, takže se na ní objevují i bílé a zarudlé pupínky nebo jizvičky.

A jak vlastně dochází k produkci nadbytečného kožního mazu? Na vině jsou především hormony, které se vylučují hlavně v pubertě. Proto se právě v tomto období kvalita pleti výrazně zhoršuje. Mnoho lidí však trápí mastná pleť i v dospělosti. Do jisté míry za to může genetika.

Dalšími faktory, které vznik černých teček i pupínků ovlivňují, jsou strava a celkový životní styl. Svou roli hraje ale i to, jak se pleť staráte. Pokud vám tedy byla dána do vínku mastící se pleť, věřte, že situace není beznadějná. A rozhodně nemusíte hned běžet na kosmetiku. Existuje totiž řada způsobů, jak na černé tečky doma.

Tip: Trápí vás kromě mastící se pleti i akné, které nemá konce? V našem článku si přečtěte jak se ho co nejúčinněji zbavit a jak pečovat k aknózní pokožku.

 

Čištění pleti je prvním krokem k úspěchu

Pokud se ptáte, co pomáhá na černé tečky, vězte, že správná a pravidelná péče o pleť je zásadou číslo jedna. Přistupujte k ní proto zodpovědně. I přes nedostatek času si pro sebe denně vyhraďte pět minut. Udělejte si z této činnosti příjemný relaxační rituál. Pečovat o sebe není hřích a vaše pleť vám bude vděčná. 

Pleť si ideálně čistěte ráno po probuzení - během spánku se na ní totiž usadily odumřelé kožní buňky i kožní maz. A potom samozřejmě večer, kdy tento proces zahrnuje i důkladné odlíčení. Večerní čištění však nevynechávejte ani v případě, že se nelíčíte. Nejde totiž jen o odstranění make-upu, ale i všech nečistot, se kterými přišla pokožka během dne do styku.

 

Zvolte správné produkty

K čištění pleti je potřeba používat vhodnou kosmetikuČtěte její složení a vybírejte tu kvalitní. Ať už je to maska na černé tečky, speciální krém nebo čisticí pěna, neměla by obsahovat chemické konzervanty. Ty totiž na pleť často působí dráždivě. Vsaďte proto raději na přírodu. 

Pokud hledáte, co na černé tečky, vyzkoušejte třeba VENIRA obličejovou mycí pěnu. O účinné látky se v ní starají především osvědčené bylinky jako řebříček, přeslička, kopřiva nebo rozmarýn. Pěna dokonale zbaví vaši pleť všech nečistot, nevysušuje a hlavně pomáhá redukovat tvorbu nadbytečného kožního mazu. Působí tedy jako skvělá prevence právě proti černým tečkám a akné.

Jestliže s černými tečkami bojujete dlouhodobě, je potřeba zařadit do vaší čisticí rutiny i výrobky, které jsou speciálně určené pro mastící se a problematickou pleť. Akné krém v sobě ukrývá směs blahodárných olejů, které se postarají o hloubkové vyčištění vašich pórů. Krém navíc redukuje tvorbu kožního mazu, zklidňuje podrážděnou pokožku a hojí nevzhledné jizvičky po akné.

Ať už vás trápí černé tečky na nose, na bradě nebo na tvářích, můžete vždycky vsadit také na bambusové uhlí. Díky aktivním aniontům se má schopnost pleť dokonale vyčistit a odstranit přebytečný kožní maz. Bambusové uhlí je hlavní součástí VENIRA konjakové houbičky pro mastnou a aknózní pleť. Tato vynikající pomůcka má jak čisticí, tak antibakteriální účinky a navíc je 100 % přírodní.

 

Na co se ještě zaměřit?

Kromě každodenního čištění existují i další pravidla, jak na černé tečky vyzrát. Dávejte si pozor na to, abyste se svého obličeje během dne příliš nedotýkali. Možná to zní jako banalita, ale vaše ruce jsou pokryty nejrůznějšími nečistotami, a to i v případě, že si je pravidelně myjete. Čím víc se potom dotýkáte své tváře, tím víc bakterií si na pleť přenášíte.

 

 

Ze stejného důvodu je vhodné vyhradit si na obličej jiný ručník, než který používáte na ruce. Také byste ho určitě neměli sdílet s ostatními členy domácnosti.

 

I potraviny mohou škodit

Na kvalitu naší pleti má v neposlední řadě vliv i strava. Proto je v boji proti černým tečkám občas potřeba změnit jídelníček. Vyvarovat byste se měli mastným i tučným jídlům, stejně jako přemíře cukru. Dodržujte pravidelný pitný režim a dbejte o dostatečný přísun vitamínů

Velkými škůdci pro naši pleť jsou alkohol a kouření. Pokuste se proto těchto zlozvyků zbavit nebo je alespoň omezit na minimum. 

Pleti nesvědčí ani stres. Zapracujte tedy na zdravějším životním stylu. Najděte správný balanc mezi pracovním a osobním životem, sportujte, věnujte se svým koníčkům a nezapomeňte si udělat čas na každodenní drobné radosti. Vaše pohoda se odrazí nejen na vaší pleti, ale celkově na vašem vzhledu i sebevědomí.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu