Vše, co možná nevíte o menstruaci a PMS

Náladovost, hormonální akné, podrážděnost, bolesti břicha, ... to jsou ty nejčastější projevy menstruace. Každá žena prožívá měsíčky jinak. Některé ženy mají průběh mírný a bezbolestný, jiné ji naopak protrpí v silných křečích. I přestože je menstruace naší přirozenou součástí a prožíváme ji pravidelně každý měsíc, moc se o ní nemluví. Jak dobře znáte sama sebe?

 

Co je menstruace, fáze menstruace, co se děje s vaším tělem v období menstruace

Menstruace je pravidelně opakující se krvácení v rámci jednoho menstruačního cyklu (cca měsíc). Poprvé se objevuje u dívek zpravidla v průběhu dospívání a přestává až v období menopauzy, tj. mezi pubertou a koncem reprodukčního věku.

Délka jednoho menstruačního cyklu trvá přibližně 28 dní. Doba cyklu se však může u každé ženy lišit (obvykle to však bývá 21 až 35 dní). Menstruační cyklus je proces, během kterého ve vaječnících dozrává vajíčko, které je poté uvolněno (v období tzv. „ovulace“), a pokud není oplozeno spermií, je vyloučeno z těla ven. To se projevuje právě krvácením – menstruací. 

Celý menstruační cyklus je rozdělen do 4 fází a každá z nich ovlivňuje psychiku a rozpoložení ženy. Menstruaci předchází tzv. premenstruační syndrom (zkráceně PMS), který většina žen a dívek pozná v podobě bolesti v podbřišku, změn nálad, chutí na sladké jídlo nebo třeba vyčerpáním.

1. fáze – menstruační – První fáze trvá 1. až 7. den cyklu. Nastává menstruace. Ženy mají menší potřebu komunikovat, uzavírají se do sebe, prožívají bolesti v podbřišku a jsou unavené.

2. fáze – folikulární – Tahle fáze začíná spolu s fází menstruační, ale trvá celkem 14 dní. Během ní je vylučován hormon, který stimuluje růst vaječných buněk ve vaječnících a vybraný folikul začne růst až do podoby hotového vajíčka. V této fázi jsou ženy optimistické, společenské a pouští se do nových věcí.

3. fáze – ovulační – Nebo také plodné období. V této fázi je hormonem uvolňováno vajíčko do vejcovodu, které putuje až do dělohy a čeká na oplodnění. Tehdy má žena nejvyšší šanci otěhotnět. Ženy v tomto období obvykle „září“, jsou šťastné a sebevědomé.

4. fáze – luteální – Fáze po ovulaci, kdy se folikul přeměňuje ve žluté tělísko. Pokud nedojde k oplození vajíčka, tělísko zaniká, cyklus se uzavře a začne nový, který opět začíná krvácením. V této fázi jsou ženy vášnivé a doprovází je sexuální touha.

V počátcích může být menstruace nestálá, slabá a nepravidelná. S věkem se menstruační cyklus ustálí a začne být pravidelný.

Menstruaci může negativně ovlivnit hned několik faktorů. Jsou to například stres, kouření, léky, strava a v neposlední řadě také sport. 

 

Co pomáhá na menstruaci

Pokud nechcete hned sáhnout po brufenu, můžete zkusit některou z „babských rad“ a přírodních doplňků stravy. 

Hořčík – Hořčík je nezbytným prvkem pro naše tělo a má pozitivní vliv na menstruaci. Posiluje nervový systém a svaly, pomáhá zmírňovat svalové křeče. VENIRA magnesium představuje spolehlivý zdroj hořčíku v té nejlepší formě. Je obohacený o vitamin B6, který napomáhá vstřebávání hořčíku.

Pro okamžitou dávku hořčíku můžete vyzkoušet VENIRA magnesium shots, které máme hned ve 2 příchutích – pomeranč a lesní plody. Hodí se třeba na cesty, do kabelky nebo jen tak do kapsy.

Rybí olej a vitamíny skupiny B – Vitamíny skupiny B posilují nervovou soustavu, používají se při psychickém a fyzickém vypětí, protože posilují náš organismus. Tím také pozitivně ovlivňují menstruační průběh. VENIRA B-komplex obsahuje všech 8 vitamínů skupiny B.

Třezalka tečkovaná – Třezalka je rostlina, která pomáhá při problémech se stresem, depresemi, nespavostí a při úzkostech. Třezalka se ovšem nedoporučuje lidem s cukrovkou, alergiemi, nízkým tlakem či rakovinou.

Kontryhel – Další bylinka, která pomáhá na řadu ženských problémů, či na nespavost, kožní problémy a akné.

Cvičení – Cvičení může pomoci zmírnit menstruační bolesti, platí to však u méně náročných sportů. Doporučuje se především jóga, pilates nebo procházka a lehký běh. Díky vyplaveným endorfinům se vám navíc zlepší nálada!

Projevy menstruace ale nepodceňujte. V případě větších problémů byste měla vždy vyhledat lékaře!

PMS – co to vlastně je?

Premenstruační syndrom nebo-li PMS je kombinace fyzických, psychologických a emocionálních nepříjemných pocitů, které se objevují ještě před začátkem samotné menstruace.

 

PMS příznaky a proč vznikají?

PMS se zpravidla projevuje hned několika příznaky, jako je:

- podrážděnost

- přecitlivělost

- úzkost

- časté výkyvy nálad 

- bolest hlavy

- bolest v podbřišku, či křeče

- nadýmání

- nechuť k jídlu nebo naopak časté „mlsání

- poruchy spánku

- pokles chuti k sexu

- zvýšená citlivost prsou

Přesná příčina, proč se vlastně premenstruační symptom projevuje, zatím stále není jasná. Odborníci však tyto nepříjemné stavy připisují většinou hormonální nerovnováze, ta totiž způsobuje, že organismus ani psychika nefungují správně, jak by měly.

Dále se také jednou z možných příčin uvádí nedostatek vitamínů a minerálů. Proto byste neměla zapomenout tyto látky doplňovat patřičnou stravou, nebo je případně tělu dodávat v podobě doplňků stravy.

VENIRA hormonální rovnováha nebo VENIRA hormonální rovnováha premium jsou přírodní doplněk stravy. Obsahuje komplex 6 (u premium verze 8) pečlivě vybraných účinných látek. Navržená směs přispívá ženskému tělu ke správné funkci hormonů, podílí se na jejich vyrovnané hladině a krásně podpoří správný psychický i fyzický stav každé ženy.

VENIRA menstruace pomáhá zmírnit nepříjemné příznaky menstruace. Tento přírodní doplněk stravy obsahuje celkem 5 účinných látek, které byly speciálně vybrány pro zmírnění diskomfortu během menstruace.

 

Největší mýty o menstruaci a PMS

Při menstruaci nemůžu otěhotnět.“ – Ale ano, můžete. Spermie dokáží v těle přežít dokonce až několik dní. Pokud budete mít sex například ke konci menstruace, může se stát, že spermie oplodní nové vajíčko a vy tak otěhotníte.

Při používání tamponu můžu přijít o panenství.“ – Není to pravda. Při zavádění tamponu panenskou blánu nenarušíte.

Nedostala jsem to. Jsem určitě těhotná.“Těhotná být nemusíte. Pokud se vaše pravidelná menstruace nedostavila, nemusí to nutně znamenat těhotenství. Oddálit se může například kvůli tomu, že jste byla vystavena stresu, či prodělala nějakou nemoc, změnila jídelníček apod. Ve vážnějších případech to také může znamenat, že se ve vašem těle utvořila třeba cysta, neměla byste tedy dlouho váhat a při obtížích se poradit s lékařem.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu