Hormonální rovnováha, proč je pro nás důležitá?

„Zklidni hormon.“ Tak tohle jsme často slýchali od rodičů v pubertě a zřejmě to brali na lehkou váhu. Nicméně tahle věta má přece jen něco do sebe. Rozladěné hormony totiž mohou s naším tělem nadělat velkou paseku. Co vlastně jsou hormony a co v našem těle způsobují?

 

Lidské hormony

Hormony jsou chemické látky v našem těle. Podílí se především na našem tělesném vývoji. Dokáží ale ovlivnit funkci buněk v jiných částech těla, to znamená, že umí ovlivnit naši náladu, metabolismus, ale i řadu dalších důležitých procesů. 

V našem těle se nachází hned několik druhů hormonů, zaměřme se ale na pohlavní hormony. Ty totiž ovlivňují naše chování a především jsou zodpovědné za správnou funkci a vývoj pohlavních orgánů.

 

 

Ženské hormony

Estrogeny

Nejznámější ženské hormony jsou estrogeny (estradiol, estriol a estron). Ty mají na starosti rozvoj a udržování ženských rysů, regulují průběh těhotenství a ovlivňují menstruační cyklus. Nejvíce jej vyprodukují vaječníky, během těhotenství však jejich produkci přebírá placenta. 

Estrogen můžeme přijímat také v doplňcích stravy. Estrogeny ovlivňují náš metabolismus a to, jak rychle dokážeme spalovat tuky. Mimo to spolu s růstovým hormonem způsobuje především v pubertě rychlejší růst. Dále estrogen pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví kostí.

Nejvyšší hladinu estrogenu mají ženy v plodném věku, poté začne jeho hladina s nástupem menopauzy prudce klesat.

 

Progesteron

Progesteron je hormon, který je důležitý zejména pro těhotenství, protože se podílí na přípravě dělohy na uchycení oplodněného vajíčka a udržení těhotenství.

 

Prolaktin

Prolaktin, říká se mu také mateřský hormon. Je uvolňován během období těhotenství a kojení. Zajímavostí na něm je třeba to, že dokáže ovlivnit chování a náladu matky. Jeho hladinu ovlivňuje samotné kojení a především pak to, jak dlouho a jak často žena kojí. 

Prolaktin může vyvolat i poporodní deprese, či laktační psychózu, což jsou psychické stavy, kdy žena po porodu místo radosti prožívá naopak deprese, úzkosti, není schopna navázat vztah se svým dítětem a dokonce může mít i výpadky paměti. 

 

Oxytocin

Oxytocin možná znáte pod názvem hormon lásky. Uvolňuje se totiž když cítíme lásku, radost, náklonnost druhého, dotyky, či sexuální vzrušení. U žen, ale i u mužů je to právě oxytocin který způsobuje orgasmus. Oxytocinem se může vyvolat také porod. Jeho vyšší hladina totiž způsobuje kontrakce dělohy a tím i porodu.

Tip: Pro udržení komfortu každé ženy je určena hormonální rovnováha, která přispívá nejen k normálnímu menstruačnímu cyklu, ale také podporuje zdravý spánek a lepší náladu.

 

Mužské hormony

Testosteron

Testosteron je mužský, steroidní pohlavní hormon. Vzniká ve varlatech a nadledvinách.  Podílí se na vývoji pohlavních orgánů, ochlupení, hrtanu a má vliv také na nárůst svalové hmoty. 

Nejvyšší hladinu testosteronu muži mají v období puberty. V případě jeho nedostatku pak muži ztrácí chuť k sexu, ubývá svalová hmota, hůře spalují tuky. Podepíše se to také na jejich psychickém rozpoložení a energii.

 

Hormonální nerovnováha

Je obvyklé, že přirozená hladina hormonů kolísá. Tato změna je dána řadou faktorů. Na vině je především stres, nezdravý životní styl, onemocnění a užívání léků, nebo problémy se štítnou žlázou. Přirozený úbytek hormonů je pak způsoben věkem. 

 

 

Projevy hormonální nerovnováhy:

– hormonální akné (tvoří se zejména v oblasti brady a dolní čelisti)

– vypadávání vlasů

– silnější a bolestivý průběh menstruace nebo její nepravidelnost

– přejídání a přibírání na váze

– hubnutí

– zažívací problémy, nadýmání

– časté změny nálad a nervozita

– nadměrný růst ochlupení

– návaly horka

– zvýšená únava

– nespavost

 

Hormonální rovnováha je dá se říci takovým pomyslným receptem na lepší náladu, zdraví a váš celkový komfort

 

Doplňky stravy pro hormonální rovnováhu

Jak své tělo vrátit zpátky do rovnováhy? Nebojte se sáhnout po doplňku stravy

VENIRA hormonální rovnováha je přírodní produkt, který kombinuje 6 pečlivě vybraných účinných látek. Obsahuje oves setý, chřest hroznovitý, meduňku lékařskou, včelí pyl, mateří kašičku a jód. Látky podporují hormonální aktivitu a přirozenou obranyschopnost. Napomáhají také ke správné funkci pohlavních orgánů a štítné žlázy.

Tyto látky se ve své vyvážené kombinaci podílejí na vyrovnané hladině ženských hormonů, čímž přispívají také k normálnímu menstruačnímu cyklu a podpoří celkový komfort. Kapsle nejenže přispívají k lepšímu fyzickému zdraví, ale díky obsahu meduňky lékařské také k psychickému zdraví, pozitivnímu myšlení a přispívá k dobré náladě. 

Vyzkoušet můžete i PREMIUM hormonální rovnováhu, která obsahuje dokonce 8 účinných látek. Klasické složení je tak doplněno o Muira puamu a Vitamín B6. Muira puama, která se vyrábí ze stejnojmenného stromu rostoucího v brazilském deštném pralese. Zde je již po staletí užívána amazonskými domorodci, kteří ji nazývají také jako „amazonskou viagru“. Přispívá totiž mimo jiné ke zvýšení libida a podporuje naši výkonnost, jelikož je skvělým zdrojem energie

Vyzkoušejte Macu peruánskou! Naše přírodní kapsle Maca jsou skvělou kombinací látek, které mají blahodárné účinky na náš organismus. Maca je označována jako zázračná rostlina. Podporuje totiž nejen naše fyzické a duševní zdraví, ale také vytrvalost, vitalitu, plodnost a sexualitu

 

Tak nezapomínejte – pokud se zrovna necítíte ve své kůži, jste rozladění nebo vás rozhodí kdejaký malý pupínek na bradě, pamatujte, že třeba za to mohou právě vaše hormony!

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu