Jak bojovat se striemi v těhotenství a po porodu?

Strie, nepříjemné fialové či bílé jizvy, trápí mnoho žen nejen v těhotenství a po porodu. Vznikají v důsledku rychlého natahování kůže a bohužel se jich nelze úplně zbavit. Existuje ale mnoho způsobů, jak jejich tvorbě předcházet a zmírnit jejich viditelnost. V tomto článku se dozvíte několik účinných a efektivních tipů pro boj se striemi, které vznikají v důsledku těhotenství a porodu.

Co jsou to strie a jak vznikají? 

Strie, nazývané také pajizévky, jsou bohužel běžným problémem, s nímž se potýká mnoho žen v těhotenství a po porodu. Vznikají v důsledku rychlého natahování kůže a mohou se objevit na břiše, bocích, stehnech, prsou a dalších oblastech těla. I když strie nejsou nebezpečné pro zdraví, mohou být kosmeticky rušivé a způsobovat psychické potíže.

 

Těhotenství a vznik strií

Kůže je tvořena vrstvami kolagenu a elastinu. Během těhotenství se kvůli hormonálním změnám a růstu dítěte v děloze tyto vrstvy natahují, a když se natahují příliš rychle, kolagenová a elastinová vlákna se trhají a vznikají strie.

Nejčastěji se strie tvoří na břiše, bocích, stehnech, prsou a hýždích. Místa výskytu a závažnost strií se liší individuálně a záleží na mnoha faktorech, jakými jsou genetika, rychlost růstu bříška, věk matky a celkový stav pleti.

 

 

Co na strie v těhotenství a po porodu?

Důležitou roli ve vzniku strií hraje genetika. Některé ženy jsou na jejich vznik náchylnější, a proto musí věnovat zvýšenou pozornost prevenci jejich vzniku. Co můžete udělat pro to, abyste předešly vzniku strií nebo zlepšily jejich vzhled? Přinášíme vám hned 6 tipů na produkty, které se stanou vaším spojencem při prevenci či redukci strií

 

1. Dodejte tělu kolagen na pleť, vlasy i nehty

Speciálně pro těhotné a kojící maminky jsme vyvinuli jeden z nejsilnějších kolagenových drinků na trhu ve speciální verzi s příchutí jablka, meruňky nebo maliny, který obsahuje 500 mg 100% bioaktivního hydrolyzovaného kolagenu v každé denní dávce a dalších 11 aktivních látek (včetně kyseliny hyaluronové a vitaminu C). Produkt je vhodné užívat, pokud toužíte po pevnější, pružnější a dokonale hydratované pokožce. Kolagen vám navíc pomůže redukovat vrásky, zastaví nadměrné vypadávání vlasů a omezí třepení a lámání nehtů

 

2. Kosmetické produkty, oleje nebo krém na strie v těhotenství a po porodu 

Pravidelná hydratace pleti je v boji se striemi klíčová. Používejte kvalitní hydratační krémy a oleje dvakrát denně, nejlépe po sprše či koupeli, kdy je pokožka nejpropustnější. Vybírat můžete z olejů, krémů nebo másel proti striím, ale protože každé ženě vyhovují jiné produkty, vybírejte přípravky dle svých individuálních potřeb

 

VENIRA krém proti striím s vůní malin

Krém obsahuje aktivní látku LIFTONIN®-XPERT ECO a dalších 25 účinných složek (včetně glycerinu a retinylu), je zcela přírodní a viditelné účinky můžete pozorovat již po 2 měsících pravidelného používání. Proniká do hlubších vrstev kůže, stimuluje produkci vlastního kolagenu, čímž pomáhá předcházet vzniku strií a také pomáhá zlepšit vzhled jizviček v případě, že se u vás již vyskytly. Pokožku nechává vyhlazenou, hydratovanou a pružnou, což je v prevenci proti striím žádoucí

VENIRA olej pro těhotné a kojící maminky proti striím

Olej s vůní japonské jahody obsahuje aktivní látky Emolid CC a dalšími 16 složkami včetně několika blahodárných olejů a je speciálně vyvinut pro potřeby těhotných a kojících žen. Zamezuje nepříjemnému pnutí kůže, předchází vzniku strií a snižuje jejich viditelnost. Zlepšuje elasticitu pleti, poskytuje dlouhodobou hydrataci a je vhodný na rostoucí bříško i poprsí.

 

Mandlový olej

Pravidelné používání mandlového oleje vaši pokožku zregeneruje, vyživí a zanechá ji vláčnou a elastickou. Je ideální pro snížení viditelnosti strií, ale díky svým hydratačním a regeneračním schopnostem také pomůže předejít jejich vzniku. 

 

Švestkový olej

Švestkový olej se stane vaším spojencem v boji proti těhotenským striím, protože obsahuje omega mastné kyseliny, které fungují jako hydratační elixír a díky jeho vysokému obsahu vitamínu A, E, B, draslíku a hořčíku vaši pokožku vyhladí, zklidní a zvláční

 

Měsíčkový olej

VENIRA BIO měsíčkový olej obsahuje extrakt z květů měsíčku lékařského a další 2 účinné složky (včetně vitaminu E), má antioxidační a hydratační účinky, které vaši pleť zklidní a zjemní její suchá místa. Účinný je převážně v eliminaci strií a pomerančové kůže, a proto je ideální pro péči o pokožku těhotných žen. 

 

3. Masáží proti striím

Jemná masáž postižených oblastí podporuje prokrvení kůže a pomáhá vstřebávání hydratačních krémů a olejů. Díky stimulaci krevního oběhu pomocí masáže se do pokožky dostanou výživné látky a kyslík, které napomáhají k regeneraci pokožky a přirozené produkci kolagenu a elastinu v těle, které jsou důležité pro pevnost a elasticitu pokožky a pomohou tak zlepšit vzhled strií.

Nikdy byste na pokožku neměly tlačit příliš silně. Nejlepší je používat masážní olej nebo krém, který je speciálně určený pro redukci strií. Masírujte postižené oblasti krouživými pohyby 2-3krát denně. Můžete také použít speciální masážní nástroje, jako jsou válečky nebo kartáče.

Před masáží olej zahřejte v dlaních, aby se rozpustil a stal se tak tekutějším a příjemnějším na dotek. Použijte dostatečné množství oleje, aby byla pokožka kluzká a masážní pohyby plynulé. Masáž provádějte pomocí konečků prstů nebo dlaní a masírujte postižené oblasti krouživými pohyby po dobu 5-10 minut. Na pokožku netlačte příliš silně, abyste ji nepoškodily

Buďte trpěliví. Výsledky masáže se neprojeví okamžitě. Masírujte se pravidelně po dobu několika týdnů, než se projeví viditelné zlepšení.

 

4. Vyzkoušejte peeling

Peeling odstraňuje nerovnosti a hrbolky na povrchu kůže, čímž ji dělá jemnější a hladší, což může vést k viditelnému zlepšení vzhledu strií, které se stávají méně nápadné. Peeling odstraňuje z povrchu kůže nečistoty a maz, čímž umožňuje produktům proti striím lépe se vstřebávat do pokožky a působit tak maximálně efektivně.

Frekvence peelingu závisí na typu pleti a závažnosti strií. Obecně se doporučuje provádět peeling 1-2krát týdně. U citlivé pleti může být vhodné peeling provádět pouze jednou týdně. Po peelingu vždy hydratujte pokožku krémem nebo olejem.

Před použitím jakéhokoli peelingu si vždy proveďte test na malé nenápadné oblasti pokožky. To vám pomůže zjistit, zda peeling není pro vaši pleť příliš dráždivý. Při peelingu netlačte na pokožku příliš silně, abyste si nepodráždily a nepoškodily pokožku. Pokud máte citlivou pleť, poraďte se s dermatologem o tom, který typ peelingu je pro vás nejvhodnější.

 

5. Ve zdravém těle krásná pleť

Jezte pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitamíny C a E, zinek a antioxidanty, které podporují tvorbu kolagenu a elastinu. Dopřejte si dostatek bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Vitamíny pro těhotné ženy s příchutí pomeranče a mandarinky, černého rybízu nebo maracuji mají speciálně upravené složení, aby poskytly tu nejlepší výživu nastávajícím i současným maminkám. Vitamínový komplex obsahuje 15 účinných látek včetně kyseliny listové, železa a vitaminu B12, podílí se na udržení optimálního stavu kostí, zubů, zraku, nehtů, pokožky a vlasů a přispívá k udržení normálního neurologického vývoje plodu a novorozence.

Snažte se udržovat si zdravou váhu a vyhýbejte se prudkým výkyvům hmotnosti, pravidelně cvičte, ale nepřetěžujte se, protože dostatek spánku a zvládání stresu jsou neméně důležité.

 

 

Co dělat, když se strie i přes veškerou snahu objeví?  

Přivést dítě na svět je pro ženské tělo opravdu fyzicky náročné, a proto je zcela pochopitelné, že se občas strie mohou i přes veškerou snahu a péči objevit. Strie jsou pouze malou daní za velký zázrak v podobě zdravého dítěte a mohou vám připomenout, co vše jste dokázaly.

Pokud vás však strie opravdu trápí a nedaří se vám nad nimi vyhrát, můžete vyzkoušet laserové ošetření, které může pomoci zmírnit viditelnost strií a zlepšit jejich strukturu. Jedná se o finančně nákladnější zákrok, který však může být v závažných případech skutečně efektivní. Dalším lékařským zákrokem je tzv. mikrodermabraze, která může pomoci zmírnit viditelnost strií a spočívá v obroušení vrchní vrstvy kůže jemnými brusnými částicemi.

 

Co si z článku odnést?

Strie v těhotenství a po porodu jsou běžným jevem, který trápí mnoho žen. Vznikají v důsledku rychlého natažení kůže, ať už v břišní oblasti, na bocích, stehnech, hýždích nebo prsou. I když neexistuje zázračný lék na jejich úplné odstranění, existuje mnoho způsobů, jak jejich vzniku předcházet,  zmírnit jejich vzhled a zlepšit elasticitu pokožky.

Pro prevenci vzniku strií nebo zlepšení jejich vzhledu v těhotenství i po porodu příznivě působí oleje. Vyzkoušejte olej proti striím pro těhotné a kojící maminky a dále mandlový, švestkový nebo měsíčkový olej, které vám pomohou v boji za zdravou pokožkou bez viditelných jizviček. Provádějte pravidelné masáže postižených partií a používejte peelingy. Důležité je být aktivní , zdravě se stravovat a dbát na dostatečný příjem vitamínů pro těhotné, které byly speciálně vyvinuty tak, aby vám dodaly všechny potřebné látky, které vaše tělo během tohoto náročného období potřebuje

Pamatujte, během těhotenství i porodu si vaše tělo musí projít obrovskou fyzickou zátěží, a proto je zcela přirozené, že se strie i přes veškerou snahu objeví. Strie jsou běžným jevem, který má většina žen nehledě na věk, váhu nebo výšku, a proto si z nich nic nedělejte a právem na sebe buďte pyšné. Strie jsou pouze malou daní za obrovský dar v podobě zdravého a šťastného dítěte.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu