Vitaminy pro těhotné a kojící maminky? Co potřebují a jak je vybrat?

Zdraví maminky je pro zdraví miminka zcela zásadní. S tím se pojí také užívání konkrétních vitaminů a minerálních látek v době před početím, během těhotenství a v období kojení. Jaké látky by vašemu tělu neměly v tomto citlivém období chybět, a jaké problémy se pojí s jejich nedostatečným příjem?

 

Klíčové vitaminy a minerální látky byste měly získávat v první řadě prostřednictvím vyvážené a pestré stravy

Ovšem ne vždy jsou pouhou stravou dodány v dostatečné míře, a tak je na místě konzumovat doplňky stravy pro těhotné a kojící maminky

Při výběru konkrétního doplňku stravy si vždy důkladně přečtěte složení a pokud je to jen trochu možné, dejte přednost přírodním doplňkům, jejichž užívání je bezpečné a šetrné, jak pro vás, tak i pro miminko

 

Jaké jsou nejlepší vitaminy pro těhotné?

Potřeby těla se v jednotlivých trimestrech liší. Zatímco v tom prvním je klíčové přijímat dostatek kyseliny listové, železa, vápníku, cholinu, hořčíku, jódu a vitaminu D3, v tom druhém je kromě zmíněných důležitý zinek a omega 3 mastné kyseliny. V posledním, tedy třetím trimestru, je opět důležité zaměřit svou pozornost na zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin. 

 

Proč jsou zmíněné látky důležité?

Kyselina listová – je velmi důležitá pro zachování normálního vývoje plodu a růstu zárodečných tkání během těhotenství. Dále se podílí na procesu dělení buněk, přispívá k normální krvetvorbě, normální funkci imunitního systému a napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Železo – podílí se na procesu dělení buněk a jako hlavní složka hemoglobinu přispívá k tvorbě červených krvinek. Vzhledem k tomu, že právě ty dodávají kyslík plodu, který si navíc vytváří zásoby na první čtyři měsíce života, potřeba železa v těhotenství rapidně roste. Železo rovněž napomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání a přispívá k rozvoji poznávacích funkcí.

Vápník – během prvních měsíců odčerpává plod vápník z vašeho těla, a proto se jeho potřeba v těhotenství zvyšuje až dvojnásobně. Vápník podporuje zdravý vývoj kostí plodu a jeho nedostatek může v dospělosti způsobovat vašemu dítěti řídnutí kostí. 

Hořčík – pro vás je v období těhotenství důležitý z důvodu, že zabraňuje předčasným kontrakcím a křečím. Pro plod je zásadní z hlediska podpory zdravého vývoje kostí.

Jód – k vývoji štítné žlázy dochází u plodu po 12. týdnu těhotenství, a právě jód je minerál, který napomáhá k její normální činnosti a tvorbě hormonů štítné žlázy. Jeho nedostatečný příjem zvyšuje riziko předčasného porodu, vrozených vad a dokonce i potratu. 

Cholin – tato bioaktivní látka je důležitá pro udržení normálního metabolismu homocysteinu a pro normální neurologický vývoj plodu a novorozence.

Vitamin D3 – přispívá k normálnímu vývoji kostí a zubů plodu. Vzhledem k tomu, že si ho dokážete vytvořit pouze ze slunečního záření, a ještě se o něj dělíte, musíte tento vitamin suplementovat. 

Zinek – antioxidant, který chrání buňky před nežádoucími vnějšími vlivy. Dále přispívá k udržení normálního stavu nehtů, vlasů a pokožky.

Omega 3 mastné kyseliny – do této kategorie spadá DHE, tedy kyselina dokosahexaenová, která přispívá ke správnému vývoji mozku a očí dítěte.

 

Abyste si v průběhu těhotenství nemusely dělat těžkou hlavu s tím, jestli přijímáte dostatečné množství jednotlivých vitaminů a minerálních látek, vyvinuli jsme pro vás VENIRA vitaminy pro těhotné ženy, 1–3 trimestr. Ty obsahují 15 účinných látek v každé vitaminové kostičce, na které si navíc každý den skvěle pochutnáte

 

S užíváním vitaminů začněte již v době před plánovaným početím 

Například zmiňovanou kyselinu listovou je vhodné zařadit do jídelníčku zhruba tři měsíce před plánovaným početím. Její nedostatečný příjem je totiž dáván do souvislosti s předčasnými porody a zvýšenou potratovostí

Máte pocit, že vaše snažení o miminko nebere konce? Přečtěte si náš článek: Nedaří se vám otěhotnět? Vyzkoušejte náš nový přírodní doplněk stravy. Dozvíte se v něm možné důvody, proč se vám nedaří otěhotnět a zjistíte, jak pravděpodobnost početí výrazně zvýšit

 

Nejlepší vitaminy pro kojící matky

Kojení a péče o miminko obecně klade na maminky obrovské nároky, a proto je toto období velmi často doprovázené vyčerpáním psychického i fyzického charakteru, stresem či oslabenou imunitou. Rovněž se může objevit nadměrné vypadávání vlasů a celkové zhoršení stavu pokožky a nehtů

S užíváním vitaminů a minerálních látek byste tedy rozhodně neměly přestat ani v období kojení, kdy se do konečného složení mateřské mléka promítá doslova celé vaše já.

 

Jaké vitaminy a minerální látky užívat během kojení?

Nároky na příjem vitaminů a minerálních látek se v průběhu těhotenství a kojení mění, ale pořád platí, že tělo ženy musí zajistit všechny zdraví prospěšné látky v dostatečné míře nejen pro sebe, ale také vyvíjející se miminko

Potřebné látky si pak můžete jednoduše zajistit díky vitaminovému komplexu se speciálně upraveným složením pro kojící ženy. Ten již obsahuje všechny klíčové vitaminy a minerální látky v potřebném množství a poměru

Příkladem je přírodní doplněk stravy VENIRA vitaminy pro kojící ženy ve formě cucavých kostiček se sladkou příchutí meruňky. Obsahuje devět vitaminu skupiny B včetně důležité kyseliny listové. Ve složení najdete také silné antioxidační vitaminy A, C a E. Nechybí ani vitamin D3, který je prakticky nemožné získat v dostatečném množství pouze ze stravy a vitamin K2 důležitý pro udržení normálního stavu kostí. Na závěr jsme přidali jód, který přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy.

Pokud u vás došlo ke zhoršení stavu pleti, vlasů a nehtů, vitaminový komplex doporučujeme užívat současně s VENIRA PREMIUM kolagenovým drinkem pro těhotné a kojící maminky, který obsahuje 8 000 mg 100% bioaktivního hydrolyzovaného kolagenu v každé denní dávce

Kromě kolagenu najdete ve složení dalších 11 účinných látek (kyselinu hyaluronovou, vitamin C, hořčík, zinek, železo, měď a vitaminy skupiny B). Obsahuje tedy všechny důležité vitaminy a minerální látky jak pro těhotné, tak i kojící maminky.

 

Složení kolagenového drinku je natolik komplexní, že

- minimalizuje vznik vrásek

- přispívá k pevnější, pružnější a dokonale hydratované pokožce

- zlepšuje kvalitu a hustotu vlasů

- podporuje růst vlasů a minimalizuje jejich vypadávání

- zvyšuje pevnost a odolnost nehtů proti lámání a třepení

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu