Kojíte a padají vám vlasy? Víme, jaké vitaminy a minerální látky vám chybí

Vypadávání vlasů je tématem mnohých novopečených maminek. Jedná se o situaci nepříjemnou, ale nutno dodat, že nijak výjimečnou – s nadměrným vypadáváním vlasů po porodu má zkušenost až 50 % žen. Dnes se dozvíte, co nadměrné vypadávání vlasů vyvolává a přidáme i několik tipů, jak mu úspěšně čelit.  

 

Proč po porodu a během kojení padají vlasy?

Po porodu dochází u žen ke snížení hormonů estrogenu a progesteronu, čímž se do těla vysílá signál, že těhotenství skončilo. Právě náhlá změna hladiny hormonů vede ke snížení kvantity a kvality vlasů

 

Jak s padáním vlasů souvisí Telogen effluvium?

Telogen effluvium je druhou nejčastější formu vypadávání vlasů diagnostikovanou dermatology. Jedná se o jev vyvolaný stresem, šokem nebo hormony.

Vlasový cyklus (detailně popsaný například v článku zde) zahrnuje čtyři růstové fáze vlasů. Právě Telogen effluvium souvisí s telogenní, tedy klidovou fází, která standardně trvá tři až čtyři měsíce. Folikul přestává být aktivní a regeneruje se. U zdravého člověka se v této fázi nachází až 14 % všech vlasů. 

V důsledku vyvolání Telogen effluvium se zpomaluje růstová fáze, což znamená, že dalšími etapami prochází méně vlasů. Kvůli tomu se do telogenní fáze dostává až 30 % všech vlasových vláken, tedy prakticky dvojnásobek běžného množství. 

V praxi může trvat šest až dvanáct měsíců, než se hladina hormonů společně s vlasovým cyklem vrátí zpět do normálu

 

Co můžete s padáním vlasů v průběhu kojení udělat?

Rozhodně nic nezkazíte účinnou prevencí zaměřenou nejen na posílení vlasového vlákna, ale také na:

- podporu psychické pohody

- snížení míry únavy a vyčerpání

- posílení imunitního systému

- ochranu buněk před oxidativním stresem

- udržení normální hladiny glukózy v krvi

- podporu normální krvetvorby

 

Všechny požadavky do jednoho splňují VENIRA vitaminy pro kojící ženy. Jsou přírodní, mají lahodnou meruňkovou příchuť, nejsou slazené cukrem a neobsahují žádný lepek a laktózu

 

Jak je to s vlasy v průběhu těhotenství?

Je běžné, že v těhotenství se vypadávání vlasů dočasně omezí. Budete si všímat toho, že vaše vlasy jsou nebývale husté, zdravé a lesklé. Za toto příjemné překvapení vděčíte rostoucí hladině hormonu estrogenu, který prodlužuje růstovou fázi vlasových vláken, která by za normálních okolností už dávno vypadla

Přestože vás v průběhu těhotenství nebude trápit nadměrné vypadávání vlasů, můžete se potýkat s fyzickým i psychickým vyčerpáním, bolestmi hlavy, únavou, otékáním nohou a prudkými změnami nálad. Mnohdy jsou na vině chybějící minerály a vitaminy, které by nastávající maminky podpořily v období těhotenství, kdy musí fungovat doslova za dva. 

Tělo ženy musí v průběhu těhotenství zajistit dostatečný přísun vitaminů a minerálů nejen pro sebe, ale také vyvíjející se miminko. Z toho důvodu se vyplatí sáhnout po vitaminové směsi, která obsahuje vše, co žena v průběhu 1–3 trimestru potřebuje.

Ženy po porodu nebojují jen s nadměrným padáním vlasů

Hormonální změny, celkové oslabení těla a akutní nedostatek spánku mají široký dosah. Za zmínku stojí zhoršený stav pokožky (akné, zašedlý tón pleti apod.) a chrupu, dále zmiňované vypadávání vlasů a snížení kvality vlasů i nehtů, které se lámou a třepí víc než kdy dříve.

Jak zamezit padání vlasů, lámání nehtů a zhoršení stavu pleti?

1. Pamatujte, že vyvážený jídelníček je základ

Nastávající maminky by měly veškeré vitaminy a minerály dodávat tělu formou bohaté, pestré a hlavně vyvážené stravy, která zajistí přísun všech nepostradatelných látek.

Jednou z nejdůležitějším aktivních látek je kyselina listová (= vitamin B9), která napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání a přispívá k normální krvetvorbě. Bohatě obsažená je například ve špenátu, kapustě, brokolici a zelí. Nedostatek vitaminu B9 způsobuje slabost, únavu a například i výkyvy nálad

U mnohých vitaminů a minerálů může být těžké zajistit dostatečný přísun pouze ze stravy, a tak přichází na řadu doplňky stravy ve speciální verzi pro těhotné a kojící maminky, které by měly být s ohledem na citlivé období těhotenství a kojení přírodní.

 

2. Dopřejte svému tělu nepostradatelné vitaminy a minerály v jedné porci

Zmiňovanou kyselinu listovou a dalších 24 přírodních látek, které se svým vzájemným působením podílí na udržení komfortu maminek i miminka, najdete ve vitaminovém komplexu pro těhotné a kojící ženy.

Kromě kyseliny listové je pro nastávající a novopečené maminky důležité železo, vápník, hořčík, jód, vitamin D3, zinek a omega 3 mastné kyseliny. 

 

3. Nezapomínejte na kolagen

Jelikož základní stavební bílkovinou kůže je kolagen, a od stavu pokožky se odvíjí i kondice vlasů, je důležité podporovat jeho tvorbu, jelikož může vlasovým vláknům pomoci k rychlejší regeneraci.

I z toho důvodu jsme vzali náš bestseller – kolagenový drink, a jeho složení upravili do speciální verze pro všechny těhotné a kojící maminky. Tento lahodný nápoj vám pomůže udržet normální stav vlasů, nehtů, pleti a zubů.

 

4. Soustavná péče

VLASY

Vlasům prospěje, pokud je nebudete kulmovat a žehlit. Do sucha je foukejte pouze po aplikaci ochranného přípravku před teplem. Omezte používání stylingových přípravků. 

Na vlasy aplikujte přírodní kosmetiku. Používejte šampon pro podporu růstu vlasů, který můžete střídat se šamponem proti vypadávání vlasů. Vždy používejte i kondicionér, který vybírejte podle typu svých vlasů.

Pravidelně si dopřávejte masáž pokožky hlavy. Podpoříte tím růst vlasů a stimulujete činnost mazových žláz, které přispívají k hydrataci kůže.

 

NEHTY

Používejte hydratační balzám přímo určený na nehtové lůžko a jeho okolí, a dělejte si pravidelné zábaly z arganového oleje. Konzumujte potraviny bohaté na vápník (ořechy, jogurt, sýr, listová zelenina), kyselinu askorbovou (citrusy, brambory, rajčata) a vitaminy skupiny B (luštěniny, drůbeží maso, mléčné výrobky, obiloviny).

 

PLEŤ

Poskládejte si komplexní pečujicí rutinu, která bude respektovat váš geneticky daný typ pleti a její momentální potřeby. Pijte dostatek čisté vody, jejíž (ne)dostatek má na stav pleti přímý vliv.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu