L–cystein a vlasy rostou jako z vody

Známe to všichni. Vybereme si nějaký účes a namíříme to do kadeřnického salonu s vidinou krásných a zdravých vlasů. Realita bývá občas ale poněkud jiná, než jsme si ji vysnili. Pak nezbývá, než se začít modlit, aby vlasy zase co nejrychleji dorostly. Pokud však nechcete vsázet jen na víru a boží zázraky, nezoufejte. Ať už se tedy jen potřebujete vzpružit ze špatného střihu nebo máte jiný důvod proč potřebujete, aby se vaše hříva prodloužila, vězte, že s L-cysteinem není nic ztraceno.

 

Co je to L-cystein?

L-cystein patří k jedné z mnoha aminokyselin, které jsou pro zdravý růst vašich vlasů zkrátka nezbytné. Díky němu je vlasovým buňkám dodávána síra napomáhající udržovat je zdravé, silné a především pevné. 

Jako bonus na sebe tato látka navíc váže železo a zinek, které zabraňují vypadávání vlasů, zvyšují jejich pevnost a udržují normální hormonální rovnováhu. Proto se přímo nabízí, aby se tato aminokyselina stala běžnou složkou produktů péče o vlasy i u vás doma.

Velkou výhodou L-cysteinu je i schopnost stimulovat produkci keratinu, což je jedna ze základních složek vlasů podporující růst i pevnost. Jelikož se jedná o neesenciální aminokyselinu, dokáže si ji naše tělo vytvořit samo. I přesto je ale v mnoha případech doporučováno jí dodávat do těla prostřednictvím potravy či formou doplňků stravy.

 

L-cystein pro růst vlasů

Ačkoliv čekání na to, než vám vaše kadeře zase dorostou do požadované délky může být vcelku zdlouhavý proces, určité kroky k urychlení procesu růstu vlasů s touto aminokyselinou existují. 

L-cystein se podílí na:

1. Podpoře tvorby keratinu. L-cystein plní klíčovou roli jako stavební kámen při syntéze kreatinu, který je primární složkou vlasů. Díky tomu podporuje vytváření nových, zdravých a přitom kvalitních vlásků.

2. Posílení struktury vlasového vlákna. Kromě podpory tvorby keratinu se tato přirozeně vyskytující se aminokyselina podílí i na posílení struktury vlasového vlákna, kdy v případě nedostatku L-cysteinu můžete na vašich vlasech zaznamenat jejich výrazné lámání i zmenšení objemu.

3. Růstu nových vlasů. L-cystein se schopností stimulovat růst vlasových kořínků přispívá k novému růstu vlasů a navíc účinně zabraňuje jejich nadměrnému vypadávání.

4. Zlepšení struktury vlasů. Díky pravidelnému přijímání L-cysteinu z potravy nebo doplňků stravy dokážete docílit hebkých, lesklých a zdravých vlasů již na první pohled. Zlepší se také celková kondice každého vlasu.

5. Ochraně vlasů před poškozením. Jelikož L-cystein je rovněž vybaven i antioxidačními vlastnostmi, je velkým pomocníkem v případě poškození vlasů způsobeným volnými radikály. 

Tip: Je však důležité si uvědomit, že růst vlasů je komplexní proces ovlivněný různými faktory. Ptáte se, jak můžou i další vitamíny ovlivnit růst a kvalitu vašich vlasů? To vše najdete v našem článku.

 

Produkty s obsahem L-cysteinu

Existuje hned několik způsobů, jak můžete do těla doplnit postrádající aminokyselinu L-cystein. Ať už se ji rozhodnete užívat v podobě doplňků stravy či jen obohatíte svůj jídelníček o potraviny bohaté na L-cystein, můžete se již po několika týdnech či měsících těšit na nové baby vlásky rostoucí na vaší pokožce hlavy.

Přírodním doplňkem stravy s obsahem až 19 účinných látek včetně L-cysteinu jsou i VENIRA kapsle pro vlasy, nehty a pleť. Kromě toho, že dodávají vlasům, nehtům ale i pokožce všechny důležité vitamíny, živiny a minerály, podporují i udržení jejich normálního stavu. Tento produkt ale neslouží pouze pro krásné a dlouhé vlasy! Přispívá i k ochraně buněk před oxidativním stresem a snižuje tak míru únavy a vyčerpání. 

Speciálně vyvinut pro muže je tzv. hair & beard booster určen pro podporu přirozeného růstu vlasů, vousů a nehtů. Nadupané složení s až 10 přírodními aktivními látkami dokáže naplnit všechny individuální potřeby všech mužů i chlapců v péči o vlasy, vousy, nehty a dokonce i pleť.

Jak už bylo řečeno, L-cystein se kromě péče o vlasy stará i o vaši pokožku. Pokud proto kromě krásných a dlouhých vlasů toužíte i po bezproblematické pleti bez vrásek či pupínků, neváhejte vyzkoušet ani kapsle pro krásnou pleť.

 

Přírodní zdroje L-cysteinu

Je důležité si uvědomit, že strava je základem všeho a tedy i jedním z faktorů ovlivňujících zdraví vlasů. Kromě konzumace potravin obsahujících L-cystein je také důležité dodržovat několik tipů pro zdravé vlasy.

Potraviny, ve kterých lze najít L-cystein:

- vajíčka a to především žloutek

- mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty a tvarohy

- ořechy a semínka, především ta lísková a slunečnicová

- luštěniny, kde patří například čočka, cizrna či fazole

- cibule

- česnek

- maso, zejména to drůbeží a rybí

 

Faktory ovlivňující růst vlasů

Růst vlasů je pro každého jedince velmi individuální a záleží nejen na zdravé stravě či množství a kvalitě používaných kosmetických produktů či doplňků stravy pro jejich růst ale především i na genetice a hormonálních změnách. 

Právě genetické faktory hrají důležitou roli při určování růstového potenciálu vašich kadeří kdy geny ovlivňují rychlost růstu vlasů i to, jaká bude jejich výsledná barva, tloušťka či struktura. I s věkem se růst vlasů pomalu zpomaluje

Hormonální nerovnováha má stejný vliv na růst vlasů jako genetické faktory. Například při hormonálních změnách během těhotenství či menopauzy může docházet ke zvýšenému padání vlasů.

 

Na závěr už jen přátelská rada: buďte trpěliví. I to nejlepší řešení vyžaduje vytrvalost, takže se nenechte po týdnu odradit. Průměrně porostou vlasy člověka asi o jeden centimetr za měsíc a přibývají stejnou rychlostí na celé hlavě. Když budete dělat vše správně a nebude vám chybět odhodlání, očekávané výsledky se zcela určitě dostaví.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu