Jód – důležitý minerál pro zdraví vlasů

Cítíte se často unavení a spaví? Míváte studené prsty na rukou i nohou? Jsou vaše reakce mnohdy zpomalené nebo máte dokonce pocit, že dochází ke snížení vašich duševních schopností? Zdá se vám, že vaše vlasy rostou pomaleji nebo se jejich růst snad docela zastavil? Pak vězte, že vašemu tělu zcela určitě chybí jód.

 

Co je to jód a proč je tak důležitý?

Jód (lodum) je významný biogenní prvek, který představuje nezbytnou součást naší stravy. V překladu jeho název znamená fialový, neboť jako prvek tvoří fialové krystalky. Tento vzácný minerál, který se v přírodě vyskytuje pouze ve sloučeninách, má velmi pozitivní zdravotní účinky na stav naši kůže, nehtů, vlasů a zubů.

Z velké části (přibližně ze dvou třetin) se nachází ve štítné žláze, jako součást jejich hormonů, které ovládají děje látkové přeměny. Jeho účinky působí na celý náš organismus. Mezi nejefektivnější vlastnosti jódu patří schopnost zabraňovat ukládání cholesterolu v krvi, spalování přebytečného tuku a urychlení procesu metabolismu, čímž řídí tempo získávání energie z potravy.

Rovněž je nezbytný pro správný vývoj plodu a jeho intelektu, proto by na něj neměly zapomínat ani nastávající maminky v době těhotenství i jeho plánování. Studie dokonce prokázaly zlepšení duševních schopností u dětí, kterým byly podávány jódové preparáty. Účinky jódu jsou tedy velmi široké a jeho dostatek by měl být nezbytnou součástí naší snahy o vytváření rovnováhy vnitřního prostředí. 

 

Jak do těla doplnit jód?

Abychom získali do našeho těla dostatek jódu, je důležité zařadit do stravy všechny potraviny, které jsou jeho bohatým zdrojem. Mezi přirozené zdroje jódu patří:

Mořské řasy - jsou jednou z nejbohatších přírodních zdrojů jódu. Jsou běžně používány v asijské kuchyni a mohou být konzumovány jako příloha nebo součást pokrmů.

Mořské ryby - kam patří losos, sleď, treska, tuňák a další mořské ryby patří také mezi dobrý zdroj jódu. Konkrétně losos obsahuje významné množství jódu a je oblíbenou volbou mezi milovníky ryb.

Mléčné výrobky - některé výrobky, jako je například mléko, sýr a jogurt, mohou obsahovat jód. Je však důležité si vybírat kvalitní produkty.

Jodovaná sůl - jedná se o obyčejnou kuchyňskou sůl obohacenou o jód. Přidávání jodované soli do jídel může být snadným způsobem, jak zvýšit příjem jódu ve stravě.

 

Tip: Jód v podobě chaluhy bublinaté naleznete i v několika našich doplňcích stravy. Jedná se například o VENIRA vitamíny pro těhotné ženy pro 1-3 trimestr s úžasnou příchutí černého rybízu. Dále je součástí i VENIRA hormonální rovnováhy, která se podílí na vyrovnané hladině ženských hormonů.

 

Přírodní jód pro zdraví vlasů

Správný příjem jódu má mnoho výhod pro zdraví vašich vlasů. Jód se podílí na:

 

1. Podpoře růstu vlasů

Jedná se o klíčový minerál určený pro správný růst vlasů, jelikož pomáhá stimulovat a podporovat činnost štítné žlázy, která produkuje hormony ovlivňující růst vlasů. Nedostatek jódu ve strave může vést ke zpomalení růstu i ke ztrátě vlasů. Dostatečný příjem jódu naopak pomáhá udržovat zdravý a stabilní růst vlasů.

 

Tip: Kromě tohoto minerálu vám pro růst vlasů mohou pomoci i jiné doplňky stravy a různé tipy a triky. Jak urychlit růst vlasů se dozvíte v našem článku.

 

2. Zlepšení struktury vlasů

Jód má také přímý vliv na strukturu vlasů. Podporuje vlasové folikuly a dodává jim pevnost a odolnost proti lámání či třepení. Pravidelný příjem jódu tak povede k silnějším vlasům.

 

3. Ochraně před poškozením vlasů

Jód působí jako přirozená ochrana vlasů před vnějšími vlivy, jako je nadměrné sluneční záření, znečištěné ovzduší či oxidativní stres, které na nás každý den působí. Přítomnost tohoto minerálu udržuje správnou strukturu vlasů a chrání je před poškozením. Kromě jódu 

dokáže vaše vlasy především v letním období vzpružit i VENIRA ochranný sprej pro vlasy namáhané sluncem, chlórem a slanou vodou.

 

4. Zdravé pokožce hlavy

Příznivé účinky jódu můžete zaznamenat i pro pokožku vaší hlavy. Při jeho nedostatečném množství se můžete potýkat se suchou kůží, svěděním či podrážděním. Jód přispívá k udržení zdravého stavu pokožky hlavy, což je velmi důležité pro správný růst a kvalitu samotných vlasů.

 

Jód v těhotenství

Těhotenství představuje jedinečné období, ve kterém je zdraví matky i správný vývoj plodu prioritou. Správná výživa hraje v tomto období klíčovou roli a jednou z nezbytných živin, kterou by těhotné ženy neměly podceňovat, je jód. A proč?

Jód se zabývá:

Správným vývojem mozku a nervové soustavy plodu - zde je nezbytný pro samotnou tvorbu a vývoj štítné žlázy plodu, která produkuje hormony důležité pro růst a správný vývoj mozku. Nedostatek jódu během těhotenství může vést k poruchám nervové soustavy.

Prevencí poruchy štítné žlázy u matky - během těhotenství dochází ke zvýšenému zatížení štítné žlázy, protože produkuje hormony potřebné pro správný vývoj plodu. Nedostatek jódu u těhotné ženy může vést k poruchám štítné žlázy a mít tak negativní vliv nejen na plod ale i matku.

Podporou zdravého růstu a vývoje plodu - je klíčový pro správný růst a vývoj plodu, jeho kostí, svalů, srdce a dalších orgánů. 

 

Je důležité si uvědomit, že těhotenství je u každé ženy individuální a může vyžadovat specifický přístup ke stravě a doplňkům stravy. Proto je vždy vhodné konzultovat správný příjem jódu s lékařem.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu