Hormonální rovnováha u žen. Jde jí efektivně dosáhnout?

Hormonální rovnováha je pro ženy klíčová, protože ovlivňuje nejen jejich reprodukční zdraví, ale i celkovou pohodu, náladu, energii a krásu. Bohužel stres, nezdravý životní styl a znečištěné ovzduší mohou vést k hormonální nerovnováze, která se projevuje řadou nepříjemných symptomů. Existují však způsoby, jak hormonální rovnováhy efektivně dosáhnout a znovu získat kontrolu nad svým tělem a životem. Pokud se chcete dozvědět tipy, jak bojovat s hormonální nerovnováhou, pokračujte ve čtení článku

 

Co je to hormonální rovnováha?

Hormonální rovnováha je stav, kdy v ženském těle fungují všechny hormony v harmonii a plní své specifické funkce. To má zásadní vliv na celkové zdraví, pohodu, reprodukční funkce, náladu, energii a krásu ženy. 

S hormonální rovnováhou úzce souvisí funkce štítné žlázy. Pokud štítná žláza vylučuje nadměrné množství hormonů, jedná se o hyperfunkci, která může u žen vést k neplodnosti nebo poruchám cyklu. V případě, že štítná žláza produkuje nedostatek hormonů, jedná se o hypofunkci, která může kromě poruch menstruace také za problémy s nehty a vlasy, zadržování vody v těle nebo přibírání

Bohužel moderní životní styl s sebou nese řadu faktorů, které mohou narušit hormonální rovnováhu u žen. Mezi nejčastější faktory ovlivňující hormonální nerovnováhu patří:

Stres: vede k nadměrné produkci kortizolu, hormonu, který může narušovat hladinu estrogenu a progesteronu.

Nezdravý životní styl: Nezdravá strava, nedostatek pohybu, kouření a nadměrné užívání alkoholu můžou negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu.

Znečištěné ovzduší: Xenoestrogeny, chemické látky napodobující ženské hormony, se nacházejí v plastových lahvích, kosmetice, čisticích prostředcích a v ovzduší.

Některá onemocnění: Polycystický syndrom vaječníků (PCOS), štítná žláza, hypertyreóza a hypotyreóza mohou ovlivňovat hormonální rovnováhu.

 

 

Hormony působící na hormonální rovnováhu žen a jejich funkce

Estrogen: Estrogen je pověstný pro svou roli v rozvoji ženských sekundárních pohlavních znaků, jako jsou prsa a boky. Ale jeho vliv sahá mnohem dále. Stimuluje růst děložní sliznice, řídí menstruační cyklus a ovulaci, ovlivňuje hustotu kostí a metabolismus tuků, a dokonce hraje důležitou roli v paměti a náladě. 

Progesteron: Progesteron úzce spolupracuje s estrogenem v orchestru ženského cyklu. Připravuje dělohu na uhnízdění oplodněného vajíčka a podporuje udržení těhotenství. Jeho uklidňující účinky pomáhají zmírňovat premenstruační syndrom a podporovat klidný spánek.

Testosteron: I když je testosteron běžně spojován s mužskými pohlavními orgány, hraje důležitou roli i v ženském těle. Podporuje libido, ovlivňuje tvorbu kostí a svalové hmoty, reguluje hladinu energie a má vliv na kognitivní funkce.

FSH/LH: Tyto hormony jsou nezbytné pro správnou činnost pohlavních žláz, zrání vaječníků, dělohy a pochvy, menstruační cyklus, ovulaci a vývoj prsou.

Melatonin: Je znám jako hormon spánku, ale ovlivňuje také pohlavní orgány a celkový sexuální život. Pokud je ho v těle příliš, snižuje produkci estrogenu v těle žen.

Prolaktin: Prolaktin je zodpovědný za stimulaci produkce mateřského mléka po porodu. Hraje také důležitou roli v imunitním systému a ovlivňuje vnímání bolesti.

Oxytocin: Oxytocin je známý jako "hormon lásky" a "hormon mateřského instinktu". Podporuje pocity lásky, sounáležitosti a důvěry, stimuluje kontrakce dělohy během porodu a hraje důležitou roli v budování mateřsko-dětského pouta.

 

Jak se projevuje hormonální nerovnováha?

Nepravidelný menstruační cyklus: Neobvykle silná nebo slabá menstruace, nepravidelné cykly, premenstruační syndrom (PMS)

Akné a mastná pleť: Hormonální nerovnováha může vést k nadměrné produkci kožního mazu a akné.

Návaly horka a pocení: Jsou častým symptomem menopauzy, ale můžou se objevit i u mladších žen.

Výkyvy nálady a podrážděnost: Hormonální nerovnováha může ovlivnit produkci serotoninu a dopaminu, neurotransmiterů zodpovědných za náladu.

Únava a nedostatek energie: Hormonální nerovnováha může narušit spánkový cyklus a vést k únavě a vyčerpání.

Ztráta svalové hmoty a přibírání na váze: Hormonální nerovnováha může ovlivňovat metabolismus a vést k nárůstu hmotnosti a ztrátě svalové hmoty.

Vlasové problémy: Nadměrné vypadávání vlasů, jejich lámání, ztráta lesku, vitality, 

Bolest kloubů a svalů: Hormonální nerovnováha může ovlivnit produkci kolagenu, čímž může zvyšovat bolest a ztuhlost kloubů nebo svalů

Snížené libido: Může zahrnovat sexuální touhu a vzrušení či úplnou ztrátu zájmu o sexuální aktivity

Poruchy soustředění a paměti: Hormonální rovnováha ovlivňuje kognitivní funkce v těle a vést až k poruchám soustředění, paměti, nepozornost nebo zapomnětlivost

 

 

6 tipů pro dosažení hormonální rovnováhy

1. Zdravá strava

Strava hraje klíčovou roli v hormonální rovnováze žen. To, co jíme, má přímý dopad na produkci hormonů, které ovlivňují menstruační cyklus, plodnost, náladu, energii a celkové zdraví. Dodržováním zdravého stravovacího plánu bohatého na živiny si ženy mohou udržet hormonální rovnováhu a podpořit tak své zdraví a pohodu v každém věku.

Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky může podpořit produkci estrogenu a progesteronu a regulovat menstruační cyklus. Naopak potraviny obsahující rafinované sacharidy, nezdravé tuky a průmyslově zpracované potraviny mohou narušit hormonální rovnováhu a vést k hormonálním poruchám. Strava s nízkým glykemickým indexem, bohatá na vlákninu, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a snižuje riziko inzulinové rezistence, která může vést k PCOS a dalším hormonálním poruchám. Pro podporu správné hormonální roviny zkuste konzumovat tyto potraviny:

Ovoce a zelenina jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, které podporují hormonální rovnováhu. Zaměřte se především na bobulovité ovoce, brokolici, špenát nebo sladké brambory.

Celozrnné produkty jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko inzulinové rezistence. 

Zdravé tuky v podobě  omega-3 mastné kyseliny, pomáhají snižovat zánět a podporují hormonální rovnováhu. Konzumujte ryby, ořechy, semínka a avokádo.

Fermentované potraviny, jako je jogurt, kefír a kimchi, obsahují probiotika, která podporují zdraví střev a mohou zlepšit hormonální rovnováhu.

Bílkoviny jsou důležité pro budování a regeneraci tkání.

 

2. Pravidelný pohyb

Cvičení pomáhá zmírnit nepříjemné symptomy premenstruačního syndromu (PMS) a menopauzy, jako jsou výkyvy nálady, únava, návaly horka a bolestivé menstruace. Pravidelná fyzická aktivita navíc pomáhá regulovat menstruační cyklus, posiluje kosti a snižuje riziko osteoporózy, která je častým problémem u žen po menopauze. 

Pravidelná fyzická aktivita dodává energii a vitalitu, spaluje kalorie a udržuje zdravou tělesnou hmotnost, která je pro hormonální rovnováhu důležitá.

Pro podporu optimální hormonální rovnováhy vyzkoušejte aerobní cvičení, které zahrnuje rychlou chůzi, běh, plavání, jízdu na kole nebo tanec. Pro posílení svalů a kostí je vhodné zařadit i silový trénink s lehkými váhami. Důležité je se před i po cvičení protáhnout a zařadit také relaxační cvičení v podobě jógy nebo pilates.

 

Může pomoct hormonální jóga

Hormonální jóga byla vytvořena pro ženy každého věku a její pravidelné cvičení vám může pomoci k navrácení hladiny hormonů do optimální rovnováhy. Pomocí hormonální jógy můžete zmírnit doprovodné symptomy menopauzy, premenstruačního syndromu, inkontinence, neplodnosti nebo ztráty menstruace. 

 

3. Dostatek spánku

Spánek není jen o tom, abychom si odpočinuli po náročném dni. Pro ženy má spánek mnohem hlubší a komplexnější význam. Dostatek kvalitního spánku hraje klíčovou roli v hormonální rovnováze žen a zároveň je důležitý pro regeneraci organismu a regulaci hormonů, protože během něj dochází k řadě důležitých procesů, které ovlivňují produkci hormonů. Mezi nejdůležitější hormony ovlivnovány spánkem patří melatonin, kortizol, růstový hormon, leptin, ghrelin

Snažte se spát 7-8 hodin denně. Choďte spát a vstávat každý den ve stejnou dobu, i o víkendu. Vytvořte si v ložnici příjemné prostředí pro spánek – tmu, ticho a chladno. Vyhněte se kofeinu a alkoholu před spaním, pravidelně cvičte, ale ne těsně před spaním. Snažte se také relaxovat – čtěte si, dopřejte si teplou koupel nebo si poslechněte uklidňující hudbu. Vyhněte se používání elektronických zařízení v posteli.

 

Nemůžete usnout? Vyzkoušejte relax komplex nebo melatonin!

Relax komplex s jahodovou příchutí je čistě přírodní doplněk stravy pro kvalitní spánek obsahující L-theaninu a dalších 10 účinných látek v denní dávce včetně levandule lékařské, heřmánku pravého a kozlíku lékařského, které prodlužují hluboký spánek a usnadňují usínání. 

VENIRA ústní sprej s melatoninem a meduňkou přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí, eliminuje časté probouzení a napomáhá zklidnit tělo i mysl

 

 

4. Zvládání stresu

Chronický stres může vést k poklesu hladiny estrogenu a progesteronu, což může způsobit nepravidelné menstruační cykly, potíže s otěhotněním nebo osteoporózu. Současně může chronický stres vést k poruchám štítné žlázy, která se projevuje únavou, přibíráním na váze a zhoršenou náladou. Dlouhodobý stres může vést až k inzulinové rezistenci, která je předstupněm diabetu 2. typu nebo k poklesu hladiny testosteronu u žen projevující se nadměrnou únavou, ztrátou svalové hmoty a zhoršenou náladou.

Chronický stres může vést také k hormonální nerovnováze. Naučte se techniky zvládání stresu, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání. Pokud hledáte rychlou úlevu od stresu, vyzkoušejte 10% CBD olej, který napomáhá eliminovat stres, nervozitu a současně podporuje kvalitní spánek

 

5. Vyhýbejte se xenoestrogenům

Xenoestrogeny jsou chemické látky nacházející se například v plastových lahvích, některé kosmetice, čisticích prostředcích nebo potravinách, které napodobují ženské hormony a mohou narušovat hormonální rovnováhu. Tyto látky mohou narušovat menstruační cyklus a vést k nepravidelné, bolestivé menstruaci, narušení ovulace a plodnosti, poruchy štítné žlázy nebo imunitního systému. 

Je nemožné se xenoestrogenům úplně vyhnout, ale existuje několik kroků, které vám pomohou snížit jejich vliv na vaše zdraví:

Vyhýbejte se plastovým produktům: Používejte skleněné nebo nerezové nádoby na skladování potravin a vyhýbejte se ohřívání potravin v plastu v mikrovlnné troubě.

Vyberte si netoxickou kosmetiku: Hledejte kosmetické produkty, které neobsahují parabeny a ftaláty.

Používejte ekologické čisticí prostředky: Vyberte si čisticí prostředky bez ftalátů a triclosanu.

Jezte zdravou stravu: Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných produktů a omezte konzumaci zpracovaných potravin.

Filtrujte vodu: Používejte filtr na vodu, který odstraní z vody chlor a další chemické látky.

 

6. Bylinky a doplňky stravy

Pokud chcete dostat své hormony do rovnováhy, vyzkoušejte kromě eliminace stresu, cvičení a zdravé stravy také bylinky a doplňky stravy, které vám mohou při pravidelném užívání pomoci:

- regulovat vyrovnanou hladinu ženských hormonů

- přispět k emoční rovnováze a lepší náladě

- redukovat hormonální akné 

- přispět k normálnímu hormonálnímu cyklu 

- zmírnit těžký a bolestivý průběh menstruace 

- ulevit od návalů horka způsobené hormony

Ačkoliv jsou všechny naše doplňky přírodní, před jejich užíváním se poraďte s lékařem nebo nás kontaktujte a my vám doporučíme vhodný doplněk stravy a poradíme s jejich vzájemnou kombinací

 

 

VENIRA hormonální rovnováha

Kapsle obsahují 400 mg extraktu ze zeleného ovsa včetně dalších 5 aktivních látek, které se podílí na vyrovnané hladině ženských hormonů v těle, udržují normální menstruační cyklus a přispívají k emoční rovnováze, přičemž balení obsahuje 80 kapslí, které vám při užívání dvou kapslí denně vydrží 40 dní

Vyzkoušejte také kapsle hormonální rovnováha premium, které si zachovávají všechny aktivní látky, ale oproti klasickému balení jsou  obohaceny o další dvě aktivní látky

Pokud toužíte po dosažení celkového klidu a pohody, zkuste doplněk stravy ženská harmonie, který je vhodný pro všechny ženy bez ohledu na věk. Kapsle vašemu tělu přinesou také komplexní podporu pro trávení, posílá váš imunitní systém a uleví od podrážděnosti a nervozity

Menopauza dokáže ženy potrápit, ulevte si od návalů horka, změn nálad, nočního pocení a dalších příznaků pomocí VENIRA menopauza kapslí

Potýkáte se s nepravidelnou, bolestivou nebo silnou menstruací? Vyzkoušejte kapsle VENIRA menstruace, které obsahují 600 mg pivoňky lékařské včetně dalších 4 účinných složek, které vám pomohou ulevit od bolestí podbřišku, minimalizovat náladovost a eliminovat nepříjemné pocity během menstruace.

Další bylinky a vitamíny na hormonální rovnováhu

Maca peruánská je superpotravina bohatá na fytoestrogeny, které mohou pomoci zmírnit symptomy menopauzy, jakými jsou návaly horka, noční pocení a výkyvy nálady a současně podporuje plodnost a libido.

Ashwagandha má protistresové vlastnosti a pomáhá snižovat hladinu kortizolu, čímž podporuje hormonální harmonii, příznivě působí na produkci hormonů štítné žlázy, pravidelný menstruační cyklus a zmírňuje symptomy PMS, jako jsou bolesti břicha, únava a podrážděnost. 

Vitamín D se stará o regulaci produkce hormonů, které ovlivňují menstruační cyklus, a zmírňuje symptomy PMS. Zároveň může snižovat riziko vzniku některých hormonálních poruch, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a endometrioza. 

B komplex, konkrétně vitamin B6, se podílí na syntéze estrogenu a progesteronu, klíčových ženských hormonů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a reguluje hladinu homocysteinu, který může negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu. Dostatek vitaminu B12 zase pomáhá k redukci únavy, slabosti, deprese a problémům s pamětí, které může zapříčiňovat i hormonální nerovnováha.

Hořčík  pomáhá regulovat produkci hormonů, které ovlivňují menstruační cyklus a jeho nedostatek může vést k nepravidelnému menstruačnímu cyklu a bolestem během menstruace.

Zinek je důležitý pro funkci štítné žlázy, která produkuje hormony štítné žlázy (T3 a T4) regulující metabolismus. Nedostatek zinku může vést k jejim poruchám a ovlivnit tak hormonální rovnováhu.

Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro produkci hormonů, jako je progesteron a prostaglandiny, které regulují menstruační cyklus a ovulaci.

Co si z článku odnést?

Hormonální nerovnováhu může způsobovat špatná funkce štítné žlázy, stres, nezdravý životní styl, znečištěné ovzduší, xenoestrogeny a některé nemoci. Pro udržení optimální hladiny hormonů v těle je potřeba zlepšit celkovou životosprávu, zaměřit se na pravidelný pohyb a eliminovat stres

Užívejte dostatek vitamínů a minerálů, ideální je dodávat tělu dostatek vitamínu B, D, hořčíku, zinku a omega 3 mastných kyselin. Nebojte se vyzkoušet ani superpotraviny v podobě macy peruánské nebo ashwagandhy

S udržením optimální rovnováhy hormonů v těle vám pomohou kapsle pro hormonální rovnováhu, které zároveň udržují normální menstruační cyklus a přispívají k emoční rovnováze. Celkovou pohodu a klid vám dodá také přípravek ženská harmonie, který je vhodný pro všechny ženy bez ohledu na věk.  Pokud vás trápí nepravidelná a bolestivá menstruace, sáhněte po venira kapslí pro zmírnění nepříjemných pocitů při menstruaci. Se zmírněním doprovodných symptomů menopauzy vám pomůže doplněk stravy pro udržení ženského komfortu při menopauze

Hormonální rovnováha je dosažitelná! Dodržováním zdravého životního stylu, vhodné stravy a dostatečného příjmu všech vitamínů a minerálů, se vám může podařit znovu získat kontrolu nad svým tělem a žít život plný energie, krásy a pohody.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu