Fakta versus mýty o šedivých vlasech

Jedním z viditelných a přirozených projevů stárnutí je šedivění vlasů. Co ho způsobuje, jak ho sami nechtěně urychlujeme, a jakým způsobem ho můžeme naopak zpomalit? To, a mnohem více, se dozvíte v dnešním článku, který je plný faktů a mýtů o šedinách

 

Co způsobuje šedivění vlasů?

Za šedivění vlasů jsou odpovědné pigmentové buňky uložené ve vlasových folikulech nazývané melanocyty. Ty produkují pigment melanin, který určuje barvu našich vlasů. 

Čím vyšší je produkce melaninu, tím tmavší naše vlasy jsou. Ovšem jak stárneme, melanocyty zpomalují svou činnost, pracují nepravidelně, a tedy produkuji stále nižší množství melaninu

Melanocyty v určitý moment zastaví svou činnost úplně, což vede v procesu růstu vlasů k postupné „přeměně“ jejich původní (přirozené) barvy na odstíny šedivé, stříbrné a bílé.

 

3 nejčastější mýty o šedivých vlasech

1. Šediny mohou mít pouze starší lidé

Přestože šedivou barvu vlasů si mnozí z nás spojují především se stářím, skutečně rozhodujícím faktorem je genetika

V závislosti na vaší rodinné historii tak na své hlavě můžete pozorovat první šedivé vlasy klidně už kolem 20. roku. V takovém případě se bavíme o předčasném šedivění vlasů. Častěji se první šedivé vlasy objevují kolem 30. roku a k úplnému zešedivění dochází až po 50. roku věku. 

 

2. Za každý vytržený šedivý vlas, narostou dva nové

Pokud si vytrhnete šedivý vlas, na hlavě vám zůstane vlasový folikul, ze kterého vyroste vlas nový. Rozhodně tedy nebudou dva. Navíc pokud se jednalo o jeden z vašich prvních šedivých vlasů, tak ten nově vyrostlý ani nemusí být šedivý. 

Pokud teď berete pinzetu útokem, tak zadržte. Úmyslné trhání šedin vám rozhodně nedoporučujeme. Opakovaným vytrháváním byste mohli nevratně poškodit vlasové folikuly, ze kterých už by žádné nové vlasy nevyrostly. Tímto nešťastným počínáním byste tedy zapříčinili řídnutí svých vlasů.

Tip: Trápí vás řídké vlasy? Nasaďte naše VENIRA PREMIUM kapsle pro vlasy, nehty a pleť, které slouží k celkového zlepšení kvality vlasů, nehtů a kůže. Poradí si s vlasy řídnoucími, tak i jemnými a lámavými. 

 

3. Šedivé vlasy vypadávají rychleji

Obecně spolu tyto dva jevy nijak nesouvisí, ale mohou mít společného jmenovatele. Jedná se například o nemoc, nezdravý životní styl, nadměrný stres nebo vedlejší nežádoucí účinky léků.

Přečtěte si náš článek o tom, jak zastavit nadměrné vypadávání a obnovit růst svých vlasů

 

3 fakta o šedivých vlasech

1. Šedivé vlasy mají odlišnou strukturu

Je pravda, že šedivé vlasy jsou obvykle hrubší na dotek a mají větší sklon ke krepatění. Na druhou stranu méně plihnou a snáze se poddávají stylingu, takže se vám s nimi bude dobře pracovat jak při žehlení, tak kulmování. 

Tip: V článku o vlnitých a kudrnatých vlasech zjistíte, jak zabránit krepatění vlasů

 

2. Kuřákům šedivějí vlasy rychleji než nekuřákům

Přestože při šedivění hraje prim genetika a věk, rozhodujícím faktorem může být i váš životní styl. Pokud kouříte, stravujete se nevyváženě, nepřijímáte dostatek důležitých vitaminů (především vitaminy B6, B7, B12, D a E) a navíc se hodně stresujete a málo odpočíváte, šednutí svých vlasů můžete značně urychlit. 

Konkrétně cigaretový kouř obsahuje nikotin snižující produkci melaninu.

 

3. O tom, kdy začnete šedivět, rozhoduje váš etnický původ

Do úvahy o tom, kdy s největší pravděpodobností začnete šedivět vstupuje nejen vaše pohlaví (muži mají tendenci šedivět dříve než ženy), celkové zdraví, ale také etnický původ

Zatímco bělochům se první šedivé vlasy objevují zpravidla kolem 35. roku, u asiatů je to v průměru kolem 40. roku a u afroameričanů ještě o dalších pět let později. 

 

Tipy, jak zpomalit šedivění vlasů

Se šednutím vlasů je to podobné jako s vráskami. Nemůžete se jich zcela zbavit, protože jsou přirozenou součástí našeho života, ale rozhodně můžete omezit a oddálit jejich tvorbu

Konkrétně u šedin je rozhodující vhodně zvolená vlasová péče a jídelníček bohatý na specifické vitaminy a minerální látky tak, aby pigmentové buňky získávaly živiny potřebné k produkci melaninu. 

Zaměřit byste se měli především na doplňování vitaminu B12, jehož nedostatek je jednou z nejčastějších příčin šedivění. Přirozeným zdrojem vitaminu B12 jsou vejce, ryby, mléčné výrobky a maso. Samozřejmě ho můžete i suplementovat. My vám doporučujeme sáhnout po přírodních kapslích B-komplex obsahujících osm klíčových vitaminů skupiny B, které si naše tělo nedokáže skladovat do zásoby.

Dále je vhodné odstranit rizikové faktory jako například alkohol a kouření, protože jsou přímým zdrojem oxidačního stresu, který může být příčinou poškození buněk a tkání.

 

A jak by měla vypadat vaše vlasová péče?

Chraňte své vlasy před UV zářením. To totiž podobně jako kouř z cigaret zvyšuje oxidační stres a poškozuje melanocyty produkující melanin. Degradaci barevného pigmentu můžete zabránit pravidelným používáním ochranného spreje pro vlasy namáhané sluncem, chlorem a slanou vodou.

Používejte vlasový šampon, který neutralizuje šedé tóny ve vlasech, a tedy pomáhá oddálit proces šedivění. Zatímco na blonďaté hlavě nejsou první šediny příliš viditelné, u tmavých vlasů je to přesně naopak. Proto konkrétně pro brunetky a brunety nabízíme přírodní šampon proti šedinám, který:

- šetrně myje a čistí pokožku hlavy jako i jednotlivá vlasová vlákna

- neutralizuje šedé tóny vlasů

- osvěžuje přirozenou barvu vlasů

- hydratuje;

- zanechává vlasy lesklé a hedvábně jemné

Do vlasové péče zařaďte kosmetiku, která podporuje hydrataci a regeneraci vlasů. Vzhledem k tomu, že šedivé vlasy jsou přirozeně sušší a křehčí, měli byste tomu uzpůsobit svou současnou rutinu. 

Po umytí vlasů šamponem proti šedinám pokračujte aplikací regenerační masky, která opravuje a uhlazuje poškozené části vlasů, napomáhá k hloubkové regeneraci jednotlivých vlasových vláken a posiluje je od kořínků až ke konečkům. 

Následně použijte kondicionér s kolagenem, který prostupuje do nejhlubších vrstev jednotlivých vlasových vláken, která vyživuje a hydratuje.

Tip: Zjistěte v našem článku, jak často a správně si mýt své vlasy.

 

Nezapomeňte, že nemusíte dělat vůbec nic

Přestože jsme vám v dnešním článku radili, jak zpomalit a kamuflovat šedivé vlasy, závěrem bychom rádi podotkli, že na nich není absolutně nic špatného

Pokud se v šedivých vlasech cítíte sami sebou, rozhodně na nich nemusíte nic měnit. Koneckonců ne náhodou byly šedivé vlasy hot trendem roku 2023, a tak si na tento odstín řada lidí po celém světě barvila své vlasy úmyslně. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu