Jak správně pečovat o vlnité a kudrnaté vlasy?

Máte přirozeně vlnité nebo kudrnaté vlasy, ale nevíte, jak o ně správně pečovat, abyste nechali naplno vyniknout jejich kráse? Inspirujte se dnešním článkem, ve kterém vám poradíme, jak své vlasy rozvlnit a zabránit nežádoucímu krepatění. Pro začátek si ale pojďme udělat pořádek v terminologii. 

 

Jaký je rozdíl mezi vlnami a kudrnami?

Vlny

Tento typ se nachází někde na pomezí rovných a kudrnatých vlasů. Podle toho, jak moc se vlní (obvykle do tvaru písmene S) je můžeme rozdělit na tři samostatné kategorie.

Vlnité vlasy mohou být:

1. rovné u kořínků a vlnité spíše od uší ke konečkům (2A)

nebo

2. rozdělené do volně splývavých rozvlněných pramenů, které svým tvarem připomínají písmeno S (B2)

nebo

3. vlnité po celé své délce (C2)

 

Kudrny

Kudrnaté vlasy jsou na rozdíl od těch vlnitých hodně objemné a jasně tvarované. Dají se rozdělit do třech samostatných kategorií.

Kudrnaté vlasy jsou v každém případě jasně definované, ale jednotlivé kudrny se liší svou velikostí. Mohou být:

1. větší ve tvaru písmene S (3A)

nebo

2. menší připomínající prstýnky (3B)

nebo

3. těsné ve tvaru spirály o průměru obyčejné tužky (3C)

 

Nedivte se, pokud vaše vlasy odpovídají více typům. Některé prameny mohou být například 3A a jiné zase 3B. Je to zcela běžné. 

 

Kudrnaté vlasy a krepatění

Největší slabinou vlnitých a kudrnatých vlasů je sklon ke krepatění. Jak mu zabránit?

V případě, že máte vlnité vlasy, raději se vyvarujte kosmetice pro afro. Taková by vaše vlasy zatížila, a tím pádem by se rychleji mastily a postrádaly objem. Používejte raději stylingové produkty proti krepatění s uhlazujícím účinkem – například přírodní gely s lehkou konzistencí, pěny nebo aktivátory vln.

Naopak u kudrnatých vlasů se vyplatí sáhnout po stylingovém želé, fixační pěně a hydratačním krému.

 

Jak poznat, co vašim vlasům chybí?

Vycházejte jednoduše z toho, jak vaše vlasy vypadají po umytí

Na první pohled jsou suché a snadno se cuchají? Takové vlasy postrádají pružnost, k čemuž dochází vlivem nedostatečné hydratace.

Jsou roztřepené a vlny vám nedrží ani nepruží? Buďto jsou nadměrně hydratované, nebo vinou tepelných zásahů a chemických procedur přišly o své stavební jednotky, a tedy postrádají protein. 

Pokud jsou vaše vlasy elastické, ale po napnutí se opět vrátí do původního stavu, znamená to, že jsou zdravé a dopřáváte jim péči, jakou skutečně potřebují. Tleskáme.

 

Vlasová péče pro vlnité a kudrnaté vlasy bez sulfátů, silikonů a parabenů

Se snížením krepatění vám dále pomůže šampon pro kudrnaté vlasy s obsahem 22 přírodních složek, které zkrotí vaše divoké kudrny na okouzlující vlny.

Exkluzivní složení šamponu pro kudrnaté vlasy kombinuje vybrané přírodní extrakty a další jemné složky tak, aby vaše kadeře vypadaly úžasně a vy se cítili nejlépe, jak je to jen možné. Obsažený extrakt z lněného semínka prodlužuje výdrž vln a meruňkový olej udržuje jejich dostatečnou hydrataci. Aktivní látka Emolid CC zase nabídne dokonalou péči vaší vlasové pokožce, kterou změkčuje a zvláčňuje.

Pro precizní aplikaci šamponu doporučujeme použít stimulující masážní kartáč pro vlasovou pokožku. Ten prokrvuje pokožku hlavy, podporuje přirozený růst vlasů a pomáhá k efektivnějšímu vstřebávání účinných látek z kosmetických přípravků.

Po umytí vlasů šamponem z nich vymačkejte přebytečnou vodu a pokračujte aplikací přírodního kondicionéru pro kudrnaté vlasy, který je vyživí a podpoří v přirozené regeneraci. V jeho složení najdete celkem 20 účinných ingrediencí včetně hydrolyzovaného keratinu, který posiluje vlasovou strukturu a zvyšuje její odolnost vůči poškození. Dále podporuje pružnost vlasů a obnovuje poškozená vlasová vlákna.

Důležité je, že ani jeden z výše popsaných produktů neobsahuje žádné škodlivé látky, které by vaše vlasy vysušily a narušily jejich strukturu. Přečtěte si u nás na blogu více o tom, proč je přírodní vlasová péče bez sulfátů, silikonů a parabenů vždy lepší volbou.

 

Styling vlnitých a kudrnatých vlasů

Vlnité a kudrnaté vlasy můžete samozřejmě čas od času upravit do rovna, ale my vám doporučujeme spíše podpořit jejich přirozený tvar. S tím vám pomohou vhodně zvolené stylingové přípravky (gel, tužidlo, krém na vlny) a vlasový fén s difuzérem, u kterého nastavte střední teplotu a střední intenzitu foukání. Na vlasy samozřejmě vždy aplikujte ochranu před vysokými teplotami.

A jak je to s česáním? Své vlasy učešte při mytí po aplikaci kondicionéru a pak před fénováním, když jsou vlasy ještě pořád mokré. 

Ve dnech, kdy si vlasy nemyjete, je nečešte za sucha, protože byste tak přišly o krásně definované vlny a přispívali k jejich poškození.

 

Už jste slyšeli o curly girl metodě?

Curly girl metoda, zkráceně CGM, spočívá ve správném výběru produktů a vhodné péči o kudrnaté vlasy s cílem podpořit jejich přirozený tvar. V první řadě jde tedy o respekt toho, co vaše vlnité/kudrnaté vlasy opravdu potřebují.

Curly girl metoda je postavená na několika základních principech vypsaných níže.

Podporuje se přirozený tvar vlasů.

Vlasy se nebarví.

Nepoužívají se kulmy a žehličky.

Vlasy se myjí maximálně 2–3× týdně.

Používá se pouze vlasová péče bez silikonů, parabenů a sulfátů.

Vlasy se nemyjí horkou vodou a nefénují na nejvyšší teplotu.

K vysoušení se nepoužívá froté ručník.

Vlasy se nečešou nasucho, protože to škodí kudrnám.

 

Jedno připomenutí na závěr

Rovné vlasy nerozvlníte, protože vlnění vlasů je dané tvarem folikul, ze kterých vlasy rostou – čím plošší a oválnější daný folikul je, tím jsou vlasy vlnitější. 

To znamená, že pokud máte přirozeně rovné vlasy, nemůžete očekávat, že je rozvlníte, protože tvar folikul se ovlivnit žádným způsobem nedá. Nepomůže tedy vlasová péče určená pro vlnité/kudrnaté vlasy ani praktikování curly girl metody.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu