Jak často si mýt vlasy? Podívejte se, jestli to děláte správně

Umývání vlasů je podobné jako čištění zubů. Minimálně v tom slova smyslu, že to děláme všichni, ale jen málokdo z nás ovládá správnou techniku. Konkrétně v otázce, jak často si mýt vlasy, panuje celá řada nejasností. Jak je to tedy správně?

 

Jak často si mýt vlasy?

Jestli teď čekáte na konkrétní odpověď, pak vás musíme zklamat. Z pohledu frekvence totiž neexistuje univerzální pravidlo, protože vždy záleží na konkrétním typu vlasů, kondici vlasové pokožky a vaší obvyklé fyzické aktivitě

Rozhodujícím faktorem bude také váš věk. Je totiž normální, že jak stárneme, naše vlasová pokožka produkuje méně mazu, a tudíž se může četnost mytí s postupem let snižovat. 

Pokud bychom vám měli poradit, vlasy si myjte v momentě, kdy jsou mastné, zpocené, zplihlé nebo zanesené nečistotami a stylingovými přípravky

 

Mytí vlasů každý den? Ano, ale…

jen v případě, že nemáte suchou pokožku hlavy. Zatímco u mastné vlasové pokožky se každodennímu mytí pravděpodobně nevyhnete, u té suché je doslova nežádoucí. Při mytí vlasů se totiž z vlasové pokožky odstraňují přírodní oleje, a tak by mohla být vaše pokožka při každodenním mytí ještě více vysušená. Paradoxně se pak brání tím, že se rychleji mastí, čímž se dostanete do začarovaného kruhu

Když vezmeme do úvahy pouze typ vlasů, každodenní mytí není to pravé ani pro vlasy vlnité a kudrnaté, které jsou náchylnější k vysoušení nebo lámání. Právě časté mytí může v dlouhodobém horizontu daný problém zhoršit. Vlasy byste z toho důvodu neměli umývat častěji než jednou týdně.

Každodenní mytí není vhodné ani v případě, že máte chemicky ošetřené vlasy, které jsou ze své podstaty sušší, a tedy náchylnější k poškození. V tomto případě je vhodné mytí zhruba jednou týdně. 

 

V některých případech je každodenní mytí vlasů prospěšné

Každodenní (nebo velmi časté) mytí vlasů vás čeká pravděpodobně v případě, kdy:

- máte mastnou pokožku hlavy

- máte řídké vlasy

- používáte stylingové přípravky (gely, laky apod.) na denní bázi

- denně sportujete

- navštěvujete často saunu či bazén

 

Můžete si častým mytím vlasů uškodit?

Z důvodu častého mytí mohou vlasy ztratit svůj lesk a mohou být vysušené, a tedy náchylné k lámání a třepení. Na druhou stranu málo frekventované mytí může vést ke vzniku lupů. Proto byste měli zjistit, co nejvíce vyhovuje konkrétně vám

Pokud máte pocit, že si vlasy musíte mít každý den, protože se vám rychle mastí, zamyslete se nad tím, jestli je problém skutečně ve vaší rychle se mastící pokožce hlavy. 

Kámen úrazu může být totiž v častém:

- nošení pokrývek hlavy

- kartáčování (zvláště pokud svůj hřeben pravidelně nečistíte)

- sahání si do vlasů

Ani v jednom z výše zmíněných bodů se nepoznáváte? Pak je možná problém ve vaší vlasové péči nebo technice mytí

Jestliže používáte kosmetické produkty, které nejsou určené pro váš typ vlasů, vaše vlasová pokožka se může nadměrně mastit. Jaké produkty tedy používat? Rozhodně ty, které jsou plné přírodní síly. 

Přečtěte si náš článek o tom, proč je přírodní vlasová kosmetika bez sulfátů, silikonů a parabenů lepší volbou.

Teď, když už víte, jak ČASTO si mýt vlasy, pojďme se podívat na to, jak SPRÁVNĚ si mýt vlasy.

 

Jak si správně mýt vlasy krok za krokem

Při každém mytí vlasů

1. Než otočíte kohoutkem, rozčešte si vlasy. Abyste zabránili mechanickému poškození, nejprve si rozčešte konečky a přes délky postupujte směrem ke kořínkům.

2. Vlasy od kořínků ke konečkům propláchněte pod proudem vlažné vody.

3. Odpovídající množství šamponu naneste rovnoměrně na vlasovou pokožku. Do délek steče při smývání. 

4. Šampon rozmasírujte pomocí bříšek prstů.

5. Vlasy důkladně propláchněte pod proudem vlažné vody.

6. Pokračujte druhou aplikací šamponu a postupujte stejně jako poprvé. Při první aplikaci se rozmělní prach, nečistoty a zbytky stylingu. Teprve až při druhém mytí skutečně čistíte vlasovou pokožku a myjete jednotlivé vlasy. 

7. Vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu

8. Odpovídající množství kondicionéru (který vlasy vyživuje a uzavírá) rozmělněte mezi dlaněmi a postupně ho naneste do délek a konečků vlasů. Na pokožku hlavy ho nikdy neaplikujte, protože byste ji tím zbytečně zatížili.

9. Vezměte si hřeben a vlasy důkladně rozčešte, aby se produkt dostal všude (mimo pokožku hlavy).

10. Kondicionér nechte působit po doporučenou dobu uvedenou na obalu produktu. 

11. Vlasy důkladně propláchněte pod proudem vlažné vody. Dejte si pozor na to, abyste z vlasů vždy vymyli opravdu všechen produkt. V opačném případě by se vám vlasy rychleji mastily a byly by zplihlé.

12. Po umytí vlasy nedrbejte, ale pouze z nich vymačkejte přebytečnou vodu

13. Vlasy zabalte do turbanu, ve kterém je nechte maximálně 10 minut prosychat.

 

Tip: Pokud máte pocit, že dvojí šamponování vaše vlasy zbytečně zatěžuje, aplikujte ho jen někdy – třeba při každém druhém mytí.

 

Hloubková regenerace

Pokud chcete svým vlasům dopřát hloubkovou regeneraci, mytí rozšiřte o aplikaci masky na vlasy. Tu použijte na šamponem umyté vlasy a při jejím použití postupujte stejně jako v případě kondicionéru, který aplikujte posléze. 

V našem článku, jak si vybrat nejlepší masku na vlasy, se dočtete o benefitech pravidelného používání masky a zjistíte, podle jakých kritérii masku vybrat. 

 

Bezoplachová péče

Na umyté vlasy můžete aplikovat vlasová séra a spreje, které vyživují vlasovou pokožku a podílí se na péči o vlasy od kořínků ke konečkům

Vhodný způsob aplikace pak vychází z toho, po jakém produktu sáhnete. Například bezoplachové zahušťující sérum se nanáší pouze na pokožku hlavy až ke kořínkům vlasů. Naopak rozmarýnová voda se aplikuje jak na vlasovou pokožku, tak i do délek.

V rámci bezoplachové péče můžete používat také za studena lisovaný kosmetický olej, který si vyberte podle typu svých vlasů, vlasové pokožky a případně problematiky, kterou řešíte. Aplikace oleje je velmi jednoduchá. Stačí si rozmělnit pár kapek vybraného oleje mezi prsty a poté ho nanést rovnoměrně do délek a na konečky vlasů. Olej nechte působit pár hodin nebo přes noc a poté vlasy důkladně umyjte dle návodu výše. 

 

Tepelná úprava

Vlasy si vyfénujte vždy po každém mytí. Pokud preferujete volné prosychání, po každém mytí si alespoň vyfoukejte pokožku hlavy, které nesvědčí vlhko. 

Před fénováním si vlasy rovnoměrně postříkejte sprejem na tepelnou ochranu vlasů

 

Co si z dnešního článku odnést?

Frekvence mytí vlasů se liší člověk od člověka.

Vlasy si myjte tak často, abyste si zachovali svěží pocit čistoty.

Zatímco někomu může každodenní mytí vlasů prospívat, jiným může uškodit.

Na vhodně zvolené frekvenci mytí záleží stejně jako na správné technice.

Šampon a kondicionér se používají při každém mytí vlasů.

Šampon se aplikuje pouze na vlasovou pokožku.

Kondicionér se aplikuje pouze do délek a na konečky vlasů.

Fén používejte po každém mytí vlasů. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu