Co je kožní mikrobiom a jak ho chránit?

Kožní mikrobiom každého z nás je z pohledu unikátnosti jako otisk prstu. Co si ale vlastně pod tímto pojmem představit a proč bychom měli svůj kožní mikrobiom pečlivě chránit? To, a mnohem více, se dozvíte v dnešním článku. 

 

Kožní mikrobiom: Co to je?

Kožní mikrobiom, neboli kožní mikrobiota, představuje souhrn veškerých mikroorganismů (= mikrobů), které obývají povrch naší pokožky a společně tvoří její ochranný štít. Ten je sice lidskému oku neviditelný, ale i tak má zásadní význam pro celkový vzhled a odolnost naší pokožky. Pro představu, na každém centimetru čtverečním kůže se nachází zhruba miliarda mikrobů.  

Kožní mikrobiom se vyvíjí bezprostředně po narození a jeho složení ovlivňuje samotný způsob porodu jako i genetická výbava, okolní prostředí a životní styl. Jeho složení se proto neustále mění, protože do hry vstupuje vše, co jíme, pijeme, jak spíme a také to, jak stárneme. Z toho důvodu je kožní mikrobiom každého z nás naprostým unikátem a na světě nenajdete dva lidi s totožnou sestavou mikroorganismů.

S kožním mikrobiomem úzce souvisí také střevní mikrobiom, o kterém píšeme v samostatném článku. Dozvíte se například to, kolik druhů bakterií je obsaženo ve střevech, jaké jsou funkce střev a jak s tím vším souvisí probiotika

 

V hlavní roli: Přátelské bakterie

Receptem na šťastnou pokožku je rovnováha všech zúčastněných mikroorganismů, kterými jsou bakterie, viry a plísně.

Zatímco některé mikroorganismy jsou pro zdraví člověka škodlivé, jiné jsou pro tělo prospěšné nebo dokonce nezbytné. K takovým patří i „přátelské“ bakterie, které označujeme termínem symbiotické, jelikož s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. 

Taktéž viry a plísně v nás přirozeně vyvolávají negativní konotace, ale některé z nich ve skutečnosti přispívají k udržení rovnováhy kožního mikrobiomu. Nicméně jejich vliv na lidskou pokožku ještě není zcela vysvětlený a nadále zůstává předmětem zkoumání.

U bakterií je důležité to, aby nedošlo k jejich přemnožení, což by se na pokožce projevilo svěděním, vyrážkou, nejrůznějšími záněty a dalšími onemocněními kůže

 

Rozdíly mezi rezidentními a tranzientními bakteriemi 

Rezidentní bakterie jsou vlastně jiným termínem pro přátelské mikroorganismy přirozeně přežívající na povrchu kůže a posilující její ochrannou bariéru. Naopak tranzientní bakterie na pokožce nepřebývají trvale, přichází s ní do kontaktu zvenčí a mohou vyvolat kožní onemocnění, pokud do kůže proniknou přes její oslabené části. 

Funkcí rezidentních bakterií je ochrana pokožky před působením tranzientních bakterií. K tomu je zapotřebí udržovat mikrobiom pokožky v dobrém stavu pomocí šetrných kosmetických přípravků, které nenarušují její pH.

 

Proč pečovat o kožní mikrobiom?

Pokud je kožní mikrobiom v optimálním stavu, pokožka poskytuje útočiště přátelským mikroorganismům a zároveň dokáže odolávat patogenům coby původcům nejrůznějších nemocí. Prostředí mikrobioty kůže je navíc neustále narušováno nežádoucími vlivy vnějšího prostředí, například UV zářením nebo znečištěným ovzduším. 

 

1. Zaměřte se na šetrné mytí a čištění pokožky

Kožní mikrobiom je velmi citlivý na změny pH. Nejradši má mírně kyselé prostředí, a proto je velmi důležité aplikovat na pokožku pouze takovou kosmetiku, která přirozené pH nenarušuje. Dále se vyhněte mechanickému drhnutí pokožky a jejímu oplachování horkou vodou

Co na obličej? Spolehněte se na přírodní odličovací a čisticí kosmetiku bez obsahu sulfátů, parabenů, silikonů a dalších potenciálně škodlivých látek. V naší nabídce najdete produkty pro každý typ pleti, například pro šetrné čištění a zklidnění citlivé pleti jsme vyvinuli micelární vodu, která je obohacená o růžovou vodu, panthenol a šťávu z listů aloe vera.

Co na tělo? Sáhněte po některém z našich přírodních sprchových olejů, které se při kontaktu s pokožkou mění na jemnou emulzi. Pokožku zbavují šetrně veškerých nečistot a díky obsahu účinných látek ji zároveň podporují v přirozeném procesu regenerace, hydratují ji a zjemňují její povrch.

Co na vlasovou pokožku? K čištění pokožky hlavy jsou určené šampony na vlasy obsahující pečlivě vybrané ingredience jako výtažky z bylin a rostlin, které při výrobě neprochází žádným chemickým procesem, a tak si naplno zachovávají svou přírodní sílu. Při jejich pravidelném používání můžete vyřešit problematiku své vlasové pokožky (například lupy nebo svědění) a zároveň budete čistit jednotlivá vlasová vlákna do hloubky.

Tip: Chraňte své děti před nejrůznějšími kožními nemocemi s dětskou kosmetikou, která je plná přírodních složek, a tak je vhodná i pro pokožku citlivou a tu se sklonem k atopické dermatitidě.

 

2. Chraňte pokožku před nežádoucími vlivy UV záření

Vzhledem k tomu, že složení kožního mikrobiomu ovlivňuje to, jak často se vystavujete UV záření, které může mít zároveň ve zvýšené míře negativní dopad na vzhled a zdraví kůže, je důležité se chránit. 

Co na obličej? Používejte UV ochranu s faktorem 30 a více – ideálně opalovací krém s SPF 50 s velmi vysokou ochranou spolu s UVA a UVB filtry. Produkt používejte denně, a to bez ohledu na skutečnost, jestli venku svítí sluníčko, fouká vítr, nebo dokonce sněží. Množství, které budete potřebovat, odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. 

Co na tělo? Při opalování a obecně při pobytu venku aplikujte na odhalené části těla opalovací olej nebo opalovací máslo. Tyto produkty chrání kůži před nežádoucími účinky UV záření a zabraňují předčasnému stárnutí kůže. Zároveň s jejich pomocí dosáhnete rovnoměrného opálení a v neposlední řadě dokonale hydratované a vyživené pokožky.

Co na vlasovou pokožku? S kvalitním ochranným sprejem na vlasy můžete předcházet podráždění pokožky hlavy. Pravidelnou aplikací vytváříte na povrchu svých vlasů obranný štít, který je chrání před vysoušením, lámáním a vyblednutím.

 

3. Hydratujte se zevnitř i zvenku

Vysušená pokožka neplní funkci ochranné bariéry a netvoří ideální podmínky pro přátelské bakterie, a proto je nutná hydratace zevnitř i zvenku.

Jak se hydratovat zevnitř? Denně byste měli vypít 20–40 ml čisté vody na kg své tělesné hmotnosti. Přitom je potřeba vzít do úvahy svůj celkový příjem a výdej vody za den. Část denní potřeby tekutin můžete pokrýt potravinami, které jsou bohaté na vodu. K takovým patří melouny, pomeranče, jahody, broskve, jablka, ledový salát, mrkve, špenát, tvarohy, cottage, sýry, klasické polotučné mléko, rýže, těstoviny, polévky a další. 

Jak se hydratovat zvenku? Používejte kosmetické přípravky s hydratačními složkami a okluzivními složkami. Zatímco hydratační složky (například glycerin nebo kyselina hyaluronová) dodávají pokožce vlhkost, okluzivní látky (například rostlinné oleje a másla) vláhu v pokožce zadržují.

 

4. Nezapomínejte, že jste to, co jíte

Na rovnováhu vašeho organismu mají přirozeně vliv vaše stravovací návyky. Co konkrétního by měl obsahovat váš jídelníček se dočtete v našem článku, co jíst, abyste měli hezkou pleť a zdravé vlasy.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu