Glycerin - účinky na pleť a vlasy

Všimli jsme si, že o glycerinu se nemluví s takovým nadšením jako například o kolagenu nebo kyselině hyaluronové, a proto jsme se rozhodli, že z něj uděláme hrdinu dnešního článku. Pokračujte ve čtení a zjistěte, jak glycerin pomáhá na cestě za krásně hydratovanou pokožkou a vlasy.

 

Glycerin – co to je?

Glycerin (= glycerol) je čirá ve vodě rozpustná tekutina bez zápachu. Svým vzhledem a hustotou připomíná bezbarvý sirup. Pro glycerin je typická jemně nasládlá chuť

 

Druhy glycerinu

Glycerin je alkohol vyrobený derivací z rostlin, živočišných produktů nebo ropy. Podle toho rozlišujeme glycerin živočišný, rostlinný nebo syntetický. Jak se od sebe tyto druhy liší?

Živočišný glycerin. Získává se hydrolýzou z živočišných tuků, především sádla. Tento typ není příliš vhodný k péči o problematickou pleť, protože je komedogenní, což znamená, že může ucpávat póry, a tedy zapříčinit vznik akné.

Rostlinný glycerin. Vzniká hydrolýzou z rostlinných olejů, například sojového, kokosového nebo řepkového. Tento typ je navíc biologicky odbouratelný a obnovitelný, proto se nejčastěji používá právě v přírodní kosmetice. Na rozdíl od živočišného glycerinu nezpůsobuje ucpávání pórů, a tedy je vhodný k péči o problematickou pleť náchylnou ke vzniku akné.

Syntetický glycerin. Vyrábí se synteticky a jeho výsledná forma je chemicky identická s přírodním glycerinem, a tedy nemá žádné negativní účinky na kůži.

 

K čemu slouží glycerin?

V momentě, kdy začnete číst složení kosmetiky, potravin a léčiv, zjistíte, že glycerin je (skoro) všude. Je velmi populární složkou, protože:

- jako emulgátor usnadňuje mísení vody a oleje

- oslazuje finální produkt

- zvlhčuje finální produkt

Glycerin je rozhodně jednou z nejvíce využívaných ingrediencí v konvenční a přírodní kosmetice. Nejčastěji ho najdete v pleťových krémem a sérech, vlasových šamponech a kondicionérech, ale také v pěnách na holení, pastách na zuby, dekorativní kosmetice, deodorantech, vínech, žvýkačkách, sirupech na kašel a dalších medikamentech atd.

Co nás v dnešním článku přirozeně nejvíce zajímá jsou účinky glycerinu na pokožku a vlasy, tak se na ně pojďme rovnou podívat.

 

Účinky glycerinu na pokožku

Hloubková hydratace. Glycerin funguje v kosmetice jako zvlhčovadlo, protože na sebe dokáže navázat vlhkost z okolního prostředí a uzamknout ji v pokožce. Tím přispívá k její hloubkové hydrataci, pružnosti a zjemnění, zvláčnění a zvlhčení jejího povrchu. Touto vlastností se ve velkém podobá kyselině hyaluronové, o které se dozvíte více u nás na blogu.

Podporuje bariérovou funkci pokožky. Glycerin posiluje přirozenou kožní bariéru a podporuje její obnovu. Produktům propůjčuje sametově hebkou konzistenci, a ty se tak krásně roztírají a na povrchu pokožky vytváří neviditelnou bariéru. Glycerin tímto způsobem zvyšuje schopnost pokožky bránit se před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí (sucho, zima, mráz, silný vítr apod.), a proto je odolnější. Navštivte naši kategorii tělových mlék a krémů, které zmiňovaný glycerin obsahují.

Má zklidňující účinek. Vzhledem k tomu, že rostlinný glycerin se hodí k péči o každý typ pokožky, bez starostí ho můžete aplikovat i na tu citlivou a ekzematickou. Různými studiemi bylo prokázalo, že pomáhá snižovat pocity pálení a svědění. Proto je glycerin nedílnou součástí dětské kosmetiky

Udržuje zdravý vzhled pokožky. Glycerin podporuje hojení pokožky, chrání ji před infekcemi a záněty a zabraňuje jejímu poškození. Tím vším přispívá k její celkové spokojenosti. Tyto vlastnosti glycerinu ocení každý majitel problematické pleti, a proto ho najdete například v lokálním séru na akné nebo krému na akné.

Ostatním složkám usnadňuje jejich vstřebání do pokožky. Díky používání kosmetiky s glycerinem máte jistotu, že aktivní látky obsažené v jednotlivých produktech péče o pleť, tělo a vlasy proniknout do hlubších vrstev kůže. Glycerin najdete například v odličovací a čisticí pěně nebo obličejové mycí pěně, tedy produktech u kterých je žádoucí proniknout do hloubky kůže.

 

Účinky glycerinu na vlasy

Již v článku, jak pečovat o vlasovou pokožku, jsme si řekli, že cesta ke krásným a silným vlasům začíná u pokožky hlavy. Není tedy divu, že z výše zmíněných schopností glycerinu těží i vlasová pokožka a vlasy samotné

Vlasová kosmetika s glycerinem:

- podporuje hydrataci pokožky a vlasů

- zvyšuje schopnost pokožky bránit se před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí

- zamezuje vysoušení a přemaštění vlasové pokožky

- předchází zvýšené citlivosti a podráždění vlasové pokožky

- zabraňuje oslabení a lámání vlasů

- zlepšuje vzhled a poddajnost vlasů

- podporuje vyrovnání poškozených vlasových vláken

 

Glycerin najdete hned v několika našich produktech péče o vlasy. Vyzkoušejte například:

- bezoplachové zahušťujicí sérum

- ochranný sprej pro vlasy namáhané sluncem, chlorem a slanou vodou

- rozmarýnovou vodu pro vlasy a pleť

- přírodní šampon pro podporu růstu vlasů

- šampon pro kudrnaté vlasy

- přírodní šampon proti šedinám

 

Všechny naše produkty jsou přírodní. Více o výhodách si můžete přečíst v článku, proč je přírodní vlasová kosmetika bez sulfátů, silikonů a parabenů lepší volbou.

 

Je glycerin škodlivý?

Názory se velmi různí a je zajímavé, že se složkou, které se připisuje tolik pozitivních účinků na pokožku, je zároveň spojováno i několik negativních výroků. Přitom ani jeden typ glycerinu nelze považovat za nebezpečný, pokud ho budete používat doporučeným způsobem a zvolíte produkt s jeho nízkou koncentrací

Glycerin nedokáže rozlišovat, jakou vlhkost na sebe naváže, takže pokud byste ho používali ve vysokých koncentracích, nebo rovnou neředěný, a navíc v suchém prostředí, mohlo by se stát, že bude vaši pokožku a vlasy dehydratovat, protože nebude mít k dispozici jiný zdroj vláhy

Nemusíte se ani obávat toho, že by glycerin vaši pokožku jakkoliv podráždil, protože se jedná o tělu vlastní látku nacházející se v tucích. Naše pokožka ho tedy velmi dobře přijímá a nevnímá ho jako nezvaného hosta, před kterým by se musela bránit a reagovala na něj podrážděním nebo alergickou reakcí.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu