Jak pečovat o vlasovou pokožku

Cesta ke krásným a silným vlasům začíná u vlasové pokožky. Přitom většina z nás na péči o ni úplně zapomíná. V dnešním článku vám poradíme, jak by měla péče o vlasovou pokožku správně vypadat, ale ještě předtím si povíme, proč je to vlastně důležité.

 

Proč pečovat o pokožku hlavy?

Péče o vlasy je stejně důležitá jako péče o vlasovou pokožku. Jedno bez druhého zkrátka nemůže fungovat, protože jen z dobře opečovávané pokožky mohou vyrůst silné a zdravě vypadající vlasy

 

Funkce vlasové pokožky

Napomáhá k regulaci tělesné teploty.

Je zásobárnou kyslíku a energie pro růst vlasů.

Funguje jako ochranný štít proti působení vnějších vlivů (chlad, horko).

Na jejím povrchu je hydrolipidní film, který zabraňuje vysoušení vlasů.

Produkuje kožní maz, který podporuje hydrataci vlasů.

 

Běžné následky nevhodné nebo nedostatečné péče o vlasovou pokožku

Pokud se o svou vlasovou pokožku nestaráte jak se sluší a patří, dříve či později vás na to sama upozorní. Nadměrně, nebo nedostatečně opečovávaná pokožka hlavy může být přecitlivělá, začervenalá a jinak podrážděná. Dále může být vysušená, nebo naopak enormně mastná

Vzhledem k tomu, že přes pokožku hlavy jsou vyživované i jednotlivé vlasy, můžete pozorovat jejich výrazné oslabení nebo nadměrné vypadávání

 

Dopřejte své vlasové pokožce pořádný detox

Při pravidelném čištění vlasové pokožky budete předcházet ucpávání pórů a zároveň tímto způsobem vyřešíte některý z výše zmíněných problémů

Díky důkladné očistě zbavíte pokožku hlavy nejen nahromaděných nečistot, ale také lupů a odumřelých kožních buněk. Zkrátka ji zbavíte všeho, přes co se účinné látky obsažené v kosmetice nemohou probojovat k vlasovým folikulům. A jak tedy vyčistit vlasovou pokožku? 

Umyjte si důkladně své vlasy, jak jste zvyklí, ale šampon použijte rovnou dvakrát. Zatímco při první aplikaci se rozmělní prach, nečistoty a zbytky stylingu, teprve až při druhém mytí skutečně čistíte vlasovou pokožku a myjete jednotlivé vlasy.

Pochybujete o tom, jestli je vaše technika mytí vlasů dobrá? Přečtěte si náš podrobný článek o tom, jak si správně a často si mýt vlasy.

Kromě techniky je také dobré zvážit výběr vlasové péče, a proto vám radíme používat kosmetiku s přírodním složením, a tedy bez obsahu SLS, SLES a ALS. Proč?

 

Kosmetika s obsahem sulfátů může zhoršit stav vaší vlasové pokožky

Sulfáty jsou látky, které vytváří při kontaktu s vodou bohatou pěnu – přitom ta je ve skutečnosti hlavně na efekt. Produkt totiž dokáže plnit svůj účel i bez přítomnosti velkého množství pěny. I tak bohužel najdeme sulfáty v jaru na nádobí, mýdle, sprchovém gelu nebo právě šamponu. 

Sulfáty odstraňují z pokožky hlavy veškeré nečistoty a odmašťují ji, ale společně s tím narušují její přirozenou ochrannou mikroflóru. Vlasová pokožka je v důsledku častého kontaktu se sulfáty čím dál tím více vysušená, což jde ruku v ruce s tvorbou lupů a ekzémů. Dehydrovaná jsou i vlasová vlákna, která jsou následkem oslabení náchylná k třepení a lámání.

Alternativou ke škodlivým sulfátům (k nejčastěji používaným patří SLS, SLES a ALS) jsou šetrné tenzidy vyráběné například z kokosového oleje. Ty sice tvoří mnohem méně pěny, ale nijak tím nesnižují účinek šamponu.

Tip: Jaké další chemické látky nemají ve vaší vlasové péči co dělat se dočtete v našem článku o benefitech přírodní vlasové kosmetiky.  

 

Pozornost zaměřte na hydrataci vlasové pokožky

Vlasová pokožka, která není optimálně hydratovaná, může být vysušená, nebo naopak přemaštěná. Tím si automaticky zaděláváte i na další problém – vznik lupů, jejichž hlavní příčinou je nadměrná tvorba kožního mazu. O tom, jak se liší mastné lupy od suchých, a jak se jich zbavit si přečtěte u nás na blogu.

Hydrataci vlasové pokožky můžete podpořit pravidelnou aplikací arganového oleje, moringového oleje, hořčíkového oleje nebo oleje z granátového jablka. Stačí aplikovat pár kapek na pokožku hlavy a provést jemnou masáž zhruba 30 minut před mytím. 

 

Jak na zdravou vlasovou pokožku?

Odpovědí je pravidelná masáž pokožky hlavy, která je nejen příjemnou záležitostí, ale z dlouhodobého hlediska má pozitivní vliv na stav samotných vlasů. Jedná se totiž o jednoduchý a účinný způsob, jak podpořit krevní oběh. V případě jeho narušení se totiž důležité živiny vůbec nedostanou do vlasových folikul, které se tak postupně zmenšují, až z nich nakonec nevyrostou žádné nové vlasy. 

Z masáže hlavy se rázem stane příjemný rituál, který bude o to intenzivnější, pokud při něm použijete masážní kartáč. S jeho pomocí můžete zlepšit prokrvení vlasové pokožky, což má za následek lepší přívod živin a kyslíku do vlasových folikul, které je potřebují ke svému růstu.

Masážní kartáč můžete používat při šamponování nebo nasucho při zapracování sér a olejů. V každém případě docílíte precizní aplikace daného produktu a podpoříte lepší vstřebání všech účinných složek, které obsahuje. 

Při stimulaci vlasové pokožky dochází rovněž k odstranění nahromaděných nečistot, přebytečného kožního mazu a odumřelých kožních buněk.

Vzhledem k tomu, že na povrchu hlavy se nachází velké množství nervových zakončení,  masáž má úžasný relaxační účinek, takže rozhodně spojíte příjemné s užitečným. 

Milujete masáže? Vyzkoušejte masáž obličeje. Na blogu vám radíme, proč a jak na ni.

 

Nezapomínejte na ochranu vlasové pokožky před UV

Tak jako během slunečných dnů aplikujete na pleť opalovací krém, měli byste se stejnou samozřejmostí nosit pokrývku hlavy a používat ochranný sprej pro vlasy namáhané sluncem, chlorem a slanou vodou. V opačném případě si koledujete o spálení vlasové pokožky, podráždění nebo její přesušení.

 

Co si z dnešního článku odnést?

Krásné a silné vlasy mohou vyrůst jen z dobře opečovávané vlasové pokožky.

Stav vlasové pokožky, a tedy vlasů, může zhoršit kosmetika s obsahem sulfátů. 

Nedostatečná vlasová péče je stejně nevhodná jako péče nadměrná.

Ani dlouhé husté vlasy nezaručují 100 % ochranu před UV zářením. 

Šampon je nutné použít vždy dvakrát. 

Masáž hlavy při šamponování a aplikaci sér může být účinnou prevencí nadměrného vypadávání vlasů a běžných problémů vlasové pokožky. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu