Jak se zbavit lupů ve vlasech přírodní cestou?

Každý, kdo už se ve svém životě potýkal se suchými a mastnými lupy, ví, jak dokážou znepříjemnit život. A že jste se s nimi v minulosti setkali, nebo je zrovna máte, právě vy, je vysoce pravděpodobné, protože nevzhledné kousky odlupující se kůže potrápí zhruba každého druhého člověka. Jak lupy vznikají a jak se s nimi úspěšně vypořádat? Pojďme to společně odhalit v dnešním článku.

 

Co jsou lupy ve vlasech?

Lupy jsou malé šupinky vznikající v procesu přirozené obnovy vlasové pokožky. Pokud je vaše vlasová pokožka v dobré kondici, lupy jsou tvořeny jednou buňkou, a tak jsou okem prakticky neviditelné. Po odloučení je pak nahradí mladé buňky z hlubších vrstev kůže.

Problém nastává při nadměrném olupování vlasové pokožky, kdy se místo jediné buňky uloupne větší část sestávající ze stovek až tisíců buněk

Lupy jsou při nadměrném olupování dobře viditelné, což je samo o sobě velmi nepříjemné z pohledu společenského života, ale navíc trpí i pokožka hlavy, která je podrážděná, zarudlá, svědivá a vysušená

 

Suché versus mastné lupy

Zatímco suché lupy jsou drobnější a jednotlivé šupinky tvoří typický bílý poprašek na ramenou, pro mastné lupy jsou charakteristická žlutá ložiska nasáklá mazem, která více ulpívají ve vlasech a na pokožce hlavy.

Suché lupy vznikají většinou v reakci na podráždění pokožky, teplotní šok nebo se objevují při zánětu. Naopak mastné lupy většinou doprovází seboroickou dermatitidu, zkráceně seboreu, jejíž příčinou je zvýšená tvorba kožního mazu a následné přemnožení kvasinky rodu Malassezia furfur.

 

Nejčastější příčiny vzniku lupů

Nadměrná tvorba kožního mazu.

Přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur.

Úprava vlasů příliš horkým vzduchem.

Péče o vlasy s kosmetikou obsahující dráždivé složky.

Nedostatečné oplachování vlasové kosmetiky.

Časté barvení a odbarvování vlasů.

Nadměrná péče o vlasy.

Zvýšený stres.

Jídelníček, ve kterém převažují sladké a tučné pokrmy. 

Období hormonálních změn.

 

Nejlepší vlasová kosmetika proti lupům

Prvním krokem a zároveň preventivním opatřením do budoucna je přiměřená vlasová hygiena. Ze všeho nejprve vyměňte aktuálně používané produkty za kosmetiku s přírodním složením, u které máte jistotu, že vaši vlasovou pokožku nepodráždí ani nevysuší. 

Například VENIRA šampon proti lupům kombinuje účinky 26 aktivních látek včetně Dermosoft Decalact, Cellactive, Emolidu CC a Aquarich. Ty společně zajišťují dokonalou péči o vlasovou pokožku trápící lupy a zároveň eliminují tvorbu nových suchých i mastných lupů. Šampon se dostává do hloubky vlasové pokožky, odkud odstraňuje veškeré nečistoty, osvěžuje ji a dále přispívá k jejímu zklidnění

 

Šetrná péče o vlasovou pokožku? Nutnost!

Pokožku hlavy při šamponování nijak zvlášť nedrhněte, protože pak by mohla být ještě více náchylná k různým bakteriím a plísňovým onemocněním. 

Kontrolu nad intenzitou získáte díky stimulujícímu masážnímu kartáči, který podporuje prokrvení vlasové pokožky a efektivnější vstřebávání účinných látek z kosmetických přípravků

Šampon účinkuje okamžitě, a tedy není nutné nechat ho působit. Nicméně je důležité, abyste po jeho smytí použili také kondicionér, který zanechává vlasy vyživené, lesklé a hebké na dotek.

Abyste účinky vlasové kosmetiky co nejvíce podpořili, je důležité, abyste ji používali doporučeným způsobem. To znamená, že šampon nanášejte pouze na vlasovou pokožku a kondicionér pouze na konečky a do délek, ze kterých nejprve vymačkejte přebytečnou vodu. 

Vlasy za žádných okolností neomývejte příliš horkou vodou a vždy si dejte záležet na tom, abyste z vlasů smyli všechem produkt

Další užitečné tipy, jak často a jak správně mýt své vlasy, najdete v našem článku na blogu

 

Tea tree olej na lupy

Výhoda tea tree oleje v péči o vlasovou pokožku s lupy spočívá v jeho antiseptickém, protizánětlivém a hojivém účinku. Při pravidelném používání zabraňuje množení plísním a bakteriím a pomáhá předcházet kožním zánětlivým komplikacím. Souběžně stahuje póry, zmírňuje svědění a reguluje tvorbu mazu. 

Krásně čisté vlasové pokožky se dočkáte již po čtyřech týdnech pravidelného používání

 

Derma roller zamezuje svědění a výskytu lupů

Derma roller je mikrojehličkový váleček na pokožku hlavy, kterým přejíždíte po povrchu vlasové pokožky, a tím vytváříte miniaturní vpichy usnadňující proniknutí účinných látek z vlasové péče a kosmetických olejů do vlasové pokožky

Rolování také zvyšuje průtok krve v pokožce, zásobuje vlasové folikuly živinami a kyslíkem a postupně snižuje padání. Proto je pro vás derma roller vhodný i v případě, že chcete omezit vypadávání svých vlasů.

 

Příčinou kožních problémů mohou být nízké hodnoty konkrétních vitaminů ve vašem těle

Například nedostatek biotinu, tedy vitaminu B7, v těle se může projevovat seboreou, nadměrným vypadáváním vlasů nebo celkovým zhoršením jejich kvality. Navíc není důležitý jen pro udržení normálního stavu kůže a vlasů, ale také nehtů, které mohou při při jeho nízkém příjmu slabé a lámavé.  

Biotin můžete suplementovat samostatně nebo užívat B-komplex, který obsahuje celkem osm vitaminů skupiny B v každé denní dávce. Ve směsi najdete například kyselinu listovou – vitamin B9, který přispívá k normální syntéze aminokyselin a ke krvetvorbě. Má příznivý vliv na metabolismus homocysteinu a na správnou funkci psychiky. Dále napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu