Masáž obličeje: Proč a jak na ni?

Chcete pozvednout kontury svého obličeje a podpořit zdravý vzhled své pleti? Nebo jen hledáte způsob, jak zmírnit napětí v obličeji a zrelaxovat svou mysl po náročném dni? Vyčleňte si každý den alespoň 10 minut na obličejovou masáž a uvidíte, že zázraky na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Benefity pravidelné obličejové masáže

Přispívá k/ke:

- zmenšení otoků

omezení tmavých kruhů pod očima

- redukci vrásek

zvýraznění kontur

zjemnění nerovnoměrné pigmentace

zpevnění obličejového svalstva

urychlení cyklu tvorby buněk

odstranění zrohovatělé vrstvy kůže

projasnění a zjemnění pleti

zpomalení procesu stárnutí pokožky

snížení napětí v obličeji

stimulaci krevního oběhu

rozproudění lymfy

uvolnění toxinů

 

Masáž provádějte v klidu a pomalu, protože jedině tak dosáhnete očekávaných výsledků. Důležitá je i pravidelnost, masáž byste si měli dopřát 2–3× týdně. Jelikož pleť se přes noc regeneruje, ideální čas na masáž je večer

 

 

Vhodné masážní pomůcky

Masážní kámen gua sha

Jedná se o speciálně tvarované ploché destičky vyrobené z různých druhů drahých kamenů, kterým jsou připisované různé vlastnosti – například růženín přispívá ke zvýšení jemných vibrací a je považován za minerál lásky, krásy a harmonie nejen ve vztazích

Gua sha se nejčastěji využívá k masáži obličeje a krku, ale na internetu najdete i nejrůznější návody, jak si s jejich pomocí rozmasírovat jednotlivé části těla.

Tip: Pokud kámen umístíte na pár desítek minut před použitím do lednice, bude pro vás skvělým osvěžením a pomůže vám se zmírněním otoků. 

 

 

Masážní váleček face roller

Existuje více druhů, ale pravděpodobně nejčastěji se setkáte s válečkem s otáčivými minerálními kameny po stranách. Masírovat s ním můžete obličej, krk a dekolt

Zatímco kratší část face rolleru slouží k masáži očního okolí a oblasti kolem rtů, širší strana se používá k masírování čela, tváří, brady, krku a dekoltu.

 

Masáž pomocí rukou

Pokud preferujete masírování obličeje bez využití masážních pomůcek, pak si bohatě vystačíte s vlastníma rukama

 

Nejlepší kosmetické přípravky pro masáž obličeje

Blahodárný olej

Sáhněte po některém z přírodních olejů, které jsou nekomedogenní a vhodné konkrétně pro váš typ pleti (jakou máte pleť zjistíte snadno díky našemu článku), nebo sáhněte po oleji, který je prospěšný pro každý typ pleti – takový je například olej arganový, jojobový, konopný a makový.

 

Sérum

Pleťové sérum se nevstřebává tak rychle jako některé krémy, a tak vám budou masážní pomůcky (nebo prsty) po pleti krásně klouzat. Tím se vyhnete zbytečnému tření a vytahování kůže, které by ji mohlo poškodit. 

Séra mají navíc schopnost aktivně měnit stav pokožky, a tak je vhodné vybrat si takové, které vám pomůže s problematikou, jakou momentálně řešíteJak správně sérum na pleť vybrat se dočtete v našem článku.

 

Hutný krém

Alternativně můžete zvolit krém s hutnější konzistencí, který se nevpíjí tak rychle jako lehký krém. Hutnější konzistenci mývají zpravidla noční krémy – v závislosti na typu své pleti můžete vyzkoušet hydratační noční krém nebo anti-age noční krém

 

Plátýnková maska

V kombinaci s face rollerem můžete bez problémů použít plátýnkovou masku, kterou doporučujeme zchladit před nanesením v ledničce.  

Teď když už víte, jaké jsou nejlepší masážní pomůcky a kosmetické přípravky, nezbývá než se vrhnout na samotnou masáž.

 

 

Masáž obličeje krok za krokem

Než začnete s masáží, svou pleť důkladně odličte a vyčistěte pomocí přírodních kosmetických přípravků. Nechcete přece do pleti zapracovávat nečistoty, které jsou usazené na svrchní vrstvě pokožky. To stejné platí samozřejmě i o vašich rukou.

Na vyčištěnou pleť aplikujte preferovaný kosmetický přípravek a vrhněte se na masáž!

 

S masážním kamenem

S kamenem přejíždějte vždy jen po promaštěné pleti a nikdy neprovádějte tahy hranou – pokožky se dotýkejte co největší plochou gua shy. Zároveň platí, že tahy destičkou provádějte v jednom směru, pod úhlem 45 °C, jemně, rovnoměrně a konstantně. Udělejte vždy maximálně 3–10 opakování. 

Masáž začněte u krku, který přejíždějte směrem zezdola k hraně obličeje. Přesuňte se k masáži čela. Destičku si umístěte mezi obočí a střídavě přejíždějte k levému a pravému uchu. Pokračujte masáží od středu tváře pod lícními kostmi k uchu. V posledním kroku přidržujte jednou rukou kůži na bradě, výřez masážního kamene umístěte na špičku brady, a pomalu táhněte směrem k uchu. 

Nelekejte se, pokud se vám v průběhu masáže, nebo po jejím skončení, objeví zarudlé cestičky na pleti. Znamená to, že se pokožka začíná prokrvovat, a tedy techniku provádíte správně.

 

 

S masážním válečkem

Postupujete od spodní části obličeje k vlasové linii. Bradu masírujte od středu směrem k tvářím. Váleček rolujte podél linie dolní čelisti až pod ušní lalůček. Tváře přejíždějte směrem od nosu k uším. Poté použijte kratší část face rolleru a vrhněte se na masáž oblasti rtů, pohyblivého víčka a dolní části očního okolí – postupujte od kořene nosu směrem k uším. Nakonec přejděte k masáži čela, po kterém přejíždějte od středu střídavě doleva nebo doprava. 

 

Pomocí dlaní a prstů

Prsty přitlačte jemně na pokožku a masírujte ji jemnými krouživými pohyby. Přitom si dejte pozor na to, abyste kůži nedřeli a nevytahovali

 

Při masáži jednotlivých částí obličeje postupujte následovně. Každý krok zopakujte alespoň 5×.

Bříška prstů položte na obočí a táhlými pohyby je přibližujte k růstové linii vlasů.

Přiložte ukazováček k vnitřnímu koutku oka a pomalu s ním přejíždějte ke spánku a poté zpátky přes pohyblivé víčko. 

Bříška prstů přiložte ke spánkům a chvíli jimi kružte po směru hodinových ručiček.

Oblast okolo nosu masírujte spirálovitým pohybem prsteníčku odspodu směrem ke kořeni nosu.

Spojte ukazováček s prostředníčkem a táhněte ve směru od středu obličeje k uším.

V místě, kde jsou nosoretní rýhy můžete dělat malé osmičky.

Partie kolem úst masírujte krouživými pohyby ukazováčku od středu dolního rtu ke středu horního rtu. 

Celou masáž zakončete na krku. Spojte ukazováček s prsteníčkem a krouživými pohyby s nimi přejíždějte zdola nahoru. 

 

Pleť po masáži opláchněte vlažnou vodou a naneste na ni oblíbené pleťové sérum a krém. Obsažené účinné látky se snadno penetrují do pokožky díky zlepšené cirkulaci krve.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu