Co jíst, abyste měli hezkou pleť a zdravé vlasy?

Pokud si libujete v hodování na průmyslově zpracovaných potravinách a vaším nejoblíbenějším nápojem je sladká limonáda, máte jistotu, že pleť na vás dříve či později všechny tyhle dietní prohřešky práskne nehezkými pupínky. A pozadu rozhodně nezůstanou ani vaše kadeře. Co tedy jíst, aby vaše pleť zářila a vlasy byly plné síly?

 

Dokonalá potrava pro vaši pleť a vlasy

Zdravé tuky

Zdravé tuky přispívají k udržení optimálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. Pro tělo jsou zásobárnou energie a zároveň zajišťují absorpci vitaminů A, D, E a K.

 

Pro pleť a vlasy jsou obzvláště prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které:

- obnovují přirozenou kožní bariéru

- pomáhají při zánětech

- zlepšují stav kůže při akné a dalších kožních onemocněních

- podporují uzavření vlhkosti v kůži

- dodávají vlasových folikulům živiny, čím podporují jejich přirozený růst

 

Omega-3 mastné kyseliny najdete například v kvalitních rostlinných olejích (např. olivovém, lněném), v avokádu nebo třeba v tučnějších rybách (např. makrele, lososu), které jsou dále přirozeným zdrojem zinku a vitaminu E. 

 

Ořechy a semínka

V kategorii ořechů vám rozhodně doporučujeme sáhnout po para, které jsou významnou zásobárnou selenu, který vyživuje pokožku, vlasy a nehty. Vedle nešlápnete ani při pravidelné konzumaci mandlí, které obsahují vlákninu a antioxidanty.

V kategorii semínek jsou jasnou volbou dýňová s obsahem zinku a chia plná vlákniny a zdravých tuků.

 

Ovoce a zelenina

Citrony – Napomáhají rozjasnění pleti tím, že zesvětlují skvrny po akné a zjemňují pigmentové skvrny. Dále podporují zpomalení přirozeného procesu stárnutí a přispívají k zachování její pružnosti. Citrony zároveň podporují růst vlasů a předcházejí jejich šedivění. 

Jahody – Jsou přirozeným zdrojem kyseliny salicylové, která proniká hluboko do pórů, čistí je a stahuje. Rovněž mohou fungovat jako filtr UVA záření čímž předcházejí předčasnému stárnutí pleti. Jahody obsahují také železo, hořčík a vitamin K, což je kombinace látek, která může pomoci proti vypadávání vlasů, suché pokožce a lupům.

Kiwi – Coby bohatý zdroj draslíku, hořčíku, vlákniny, vitaminu E a vitaminu C předchází vzniku vrásek a podporuje rozjasnění pleti. Jeho pravidelná konzumace navrací lesk barveným vlasům.

Ananas – Vzhledem k obsahu enzymu bromelainu má hojivé a protizánětlivé účinky, a tedy urychluje hojení drobných poranění. Zároveň vyživuje pleť do hloubky a pomáhá stahovat rozšířené póry. O ananasu je dále dobře známo, že obsahuje velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví kůže, vlasů a nehtů.

Papája – Svými antibakteriálními schopnostmi pomáhá při léčbě ekzému. Rovněž napomáhá ke zjemnění jizev a vrásek a zesvětluje skvrny.

Broskve – Podporují udržení mladistvého vzhledu pokožky tím, že přispívají k udržení optimálně pevné a hydratované pokožky. 

Paprika – Je bohatá na vitamin C podporující tvorbu kolagenu, který pokožce propůjčuje její pevnost a pružnost. 

Červená řepa – Vzhledem ke svým antioxidačním vlastnostem eliminuje stárnutí pleti a tvorbu předčasných vrásek. Při pravidelné konzumaci přispívá ke zlepšení celkového stavu pleti a vlasů.

Avokádo – Vedle kyseliny olejové, která podporuje hydrataci pokožky a zabraňuje předčasným vráskám, obsahuje také antioxidační vitaminy C a E, které bojují proti volným radikálům, které se ve velkém nachází především v UV záření.

 

Strava bohatá na antioxidanty

Oxidační stres způsobuje předčasné stárnutí pleti. Může mít za následek tvorbu vrásek, zašedlý tón pleti, rozšíření pupínků a dalších nedokonalostí. U vlasů zase způsobují jejich vysoušení a nadměrné vypadávání. Právě antioxidanty mají tu moc omezit záškodnickou činnost volných radikálů, které oxidační stres způsobují. 

Svůj jídelníček proto obohaťte o potraviny s vysokou antioxidační aktivitou. K takovým patří například ostružiny, šípky, artyčoky, květák, piniové oříšky a arašídy.

K nepostradatelným antioxidantům řadíme dále vitaminy A, B6, C a E. Z minerálních látek musíme zmínit zinek a selen. Dále pak koenzym Q10 a astaxanthin. Tyto látky najdete například v našich přírodních doplňcích stravy pro vlasy, nehty a pleť

 

Voda a potraviny bohaté na vodu

Váš jídelníček je pro udržení krásné pokožky a vlasů stejně důležitý jako pitný režim, protože díky tekutinám v organismu se mohou odpadní látky rychle a správně pohybovat

Denní příjem tekutin by měl odpovídat množství 30–45 ml na kilogram vaší tělesné hmotnosti. Samozřejmě vždy berte ohled na svou fyzickou aktivitu a momentální okolní teplotu. 

Pokud vám konzumace pramenité vody dělá problém, část denní potřeby tekutin můžete pokrýt potravinami, které jsou bohaté na vodu. K takovým patří melouny, pomeranče, jahody, broskve, jablka, ledový salát, mrkve, špenát, tvarohy, cottage, sýry, klasické polotučné mléko, rýže, těstoviny, polévky a další. 

Cítíte, že vaší pleti chybí voda? Dodejte jí hydrataci zvenku s produkty hydratační kosmetické řady, která zahrnuje vše, co potřebuje ke každodenní péči o svou pleť. 

 

Jak souvisí vzhled pokožky s kondicí střev?

Jak jste se mohli dočíst už v našem dřívějším článku o probiotikách, špatná kondice střev se může projevit trávicími problémy, změnami na váze, ale také různými kožními problémy.

Vzhledem k tomu, že jednou z hlavních funkcí střev je absorpce živin, ze kterých pak čerpá i pokožka, zaměřte se na udržení rovnováhy střevního mikrobiomu. S tím vám pomohou:

- fermentované a probiotické potraviny (např. kefír, kombucha, bílý jogurt s živými kulturami, kysané zelí, tempeh, miso, kimchi)

- potraviny s obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny)

- zdravé tuky

- bylinkového čaje a pramenitá voda

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu