Probiotika – zdravá střeva jsou základem všeho

Střeva jsou naším největším vnitřním orgánem a je v nich uloženo na 80 % imunity. Jejich stav ovlivňuje naše celkové zdraví, a tak by mělo být udržení jejich normální funkce naší prioritou číslo jedna. Co všechno můžeme udělat pro to, aby naše střeva zůstala zdravá, a jak s tím vším souvisí probiotika? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.

 

Střeva a střevní mikrobiom

Střeva obsahují přibližně 500 druhů různých bakterií tvořících střevní mikroflóru. Zatímco některé mikroorganismy jsou pro zdraví člověka škodlivé, jiné jsou pro tělo prospěšné nebo dokonce nezbytné. Tyto „přátelské“ bakterie pak označujeme symbiotické, jelikož s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. 

Symbiotickým bakteriím bychom měli poděkovat zejména za to, že:

- v těle tvoří vitaminy skupiny B

přispívají ke správnému trávení a vstřebávání bílkovin

podporují naši obranyschopnost

pomáhají se vstřebáváním důležitých minerálů – především vápníku a hořčíku

podílí se na udržení správného zažívání

 

Funkce střev

Pokud jste si do dnešního dne mysleli, že jedinou funkcí střev je trávení přijaté potravy, žili jste v naprostém omylu. Kromě toho, že jsou hlavním orgánem imunitního systému, svou střevní bariérou zabraňují prosakování toxinů do krevního řečiště a také absorbují vitaminy a minerály

Po tom všem, co jste se o tomto orgánu právě dozvěděli, vás asi nepřekvapí to, že existuje prokazatelná souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, kožními problémy, duševním zdravím, autoimunitními a endokrinními poruchami, náladou a dokonce rakovinou.

 

Poznáte, že je váš střevní mikrobiom v nerovnováze?

Rozhodně to nebude nic těžkého, protože tělo vám to dá vědět hned několika způsoby. Například:

- problémy s trávením (průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání)

bolestmi žaludku

celkovým snížením imunitních funkcí

častými změnami nálad

zvýšenou chutí na cukr

špatnou absorpcí živin

nevysvětlitelným poklesem energie

problémy se spánkem

náchylností ke vzniku kožních vyrážek a alergií

nevysvětlitelnými změnami na váze

Jak s tím vším souvisí probiotika?

Složení a velikost střevního mikrobiomu dokážete sami ovlivnit svým životním stylem. Začíná se budovat hned po narození a později ho ovlivňuje to, v jakém prostředí vyrůstáte společně s tím, jak se stravujete. A právě v tento moment vstupují do hry probiotika, tedy živé organismy (bakterie a nebo kvasinky), které ve střevech pomáhají nastavit rovnováhu. K nejznámějším probiotikům patří bakterie mléčného kvašení, a to zejména LactobacillusLactococcusEnterococcus, které jsou velmi často zmiňované i v reklamách.

Probiotika jsou součástí některých potravin, ale můžete je užívat i formou doplňků stravy. K probiotickým potravinám patří kefír, plnotučný jogurt, kysané podmáslí, acidofilní mléko, kysané zelí, kvašená zelenina, eidam, ementál, čedar, plísňové a zrající sýry. 

Kdy nespoléhat jen na běžné potraviny a 100% sáhnout po doplňcích stravy s obsahem probiotik se dozvíte v závěru článku.

 

Probiotika vs. prebiotika

Pokud se chcete dopracovat ke zdraví prospěšné symbióze s mikroorganismy, musíte je dobře krmit, a právě proto existují prebiotika. Ta nejsou v podstatě ničím jiným než vlákninou, kterou se živí zdraví prospěšné bakterie ve střevech, tedy probiotika. 

Jako prebiotikum je definována nestravitelná složka potraviny podporující růst a aktivitu probiotik. Konzumace dostatečného množství rozpustné vlákniny je důležitá z pohledu správné funkce střevní mikroflóry. Přirozeným zdrojem prebiotik jsou některé druhy ovoce, zeleniny a ovesných vloček.

Dále se můžete setkat s označením symbiotika používané pro produkty obsahující jak probiotika, tak prebiotika.

 

VENIRA probiotika = přírodní palivo pro vaše střeva

VENIRA probiotika ve svém složení obsahují 10 různých kmenů s celkem 10 miliardami živých probiotických kultur. Součástí doplňku je také inulin (rozpustná vláknina), tedy prebiotikum, které vytváří pro přátelské bakterie kladné životní podmínky, přispívá k jejich růstu a účinně napomáhá k jejich aktivitě. Na závěr jsme přidali extrakt ze smetánky lékařské, která podporuje normální trávení.

Obrovským benefitem našeho přírodního doplňku stravy, který se podílí na udržení zdravé střevní mikroflóry, je jeho způsob zpracování nazývaný tyndalizace. Jedná se o typ přerušované sterilizace, díky které zůstává v probiotikách přítomná většina aktivních metabolitů produkovaných během fermentace. Ty tak dovedou mnohem lépe přilnout ke střevní stěně a díky tomu působí daleko efektivněji při řešení trávicích potíží

Probiotika jsou zásluhou přerušované tepelné úpravy daleko odolnější vůči kyselému žaludečnímu prostředí, a tak se dostanou přímo do trávicího traktu, kde primárně působí.

 

Kdy VENIRA probiotika užívat?

VENIRA probiotika můžete užívat preventivně, ale rozhodně je mějte po ruce v následujících situacích.

1. Užíváte, nebo jste dobrali antibiotika. Při užívání antibiotik dochází k poškození mikrobioty, a tak vás mohou po jejich dobrání nepříjemně překvapit trávicí potíže a průjem. Podávání probiotik může v tomto případě značně urychlit obnovu přirozené střevní mikroflóry. 

2. Chystáte se na cestu do zahraničí. Probiotika jsou v tomto případě skvělou prevencí před zažívacími problémy a průjmem, který vám zvláště na exotických místech může potkat – typickým příkladem je Egypt a jeho Faraonova kletba. Je to dané tím, že tato místa jsou obydlena jiným spektrem bakterií, na které nemusíme být my Evropané připravení. Z toho důvodu je lepší pít na dovolené balenou vodu než pitnou vodu z kohoutku.

3. Začala chřipková sezona. Vzhledem k tomu, že probiotika podporují imunitu, jejich konzumací zvýšíte obranyschopnost svého těla před nachlazením a dalšími typy lehkých respiračních onemocnění. V tomto období samozřejmě nezapomínejte ani na vydatný spánek a kvalitní stravu, které jsou pro obranyschopnost organismu zcela klíčové.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu