Co dělat před a po tréninku?

Nevíte, co dělat před a po tréninku, abyste podpořili svůj výkon a z dlouhodobého hlediska i své osobní cíle? V dnešním článku najdete odpovědi na vše, co vás zajímá.

 

 

Co dělat před tréninkem

Jídlo

Předtréninková strava má přímý vliv na váš celkový výkon. Vhodným výběrem můžete přispět ke stabilizaci hladiny krevního cukru během cvičení, zajistit organismu hydrataci a doplnit zásobu živin. Jak by to tedy mělo správně vypadat?

Volte snadno stravitelné pokrmy. Pokud se vám chce po dojezení spát, víte, že děláte něco špatně.

Poslední jídlo si dejte ideálně jednu až dvě hodiny před tréninkem.

Připravte si pokrm bohatý na bílkoviny (např. cottage sýr, kuřecí maso, jogurt) a sacharidy (např. rýže, vločky, ovoce, brambory). 

Vyhněte se mastným a tučným jídlům.

 

Suplementy a doplňky stravy

Před tréninkem je ideální chvíle pro to, abyste své tělo i mysl nabudili pomocí doplňků stravy. Vhodné jsou zvláště spalovače tuků, nakopávače, syrovátkový protein, kreatin, gainer a BCAA.

Vždy užívejte suplementy od ověřených výrobců, které jsou pro váš organismus bezpečné i při dlouhodobém užívání. Například VENIRA spalovač tuků čerpá z čisté přírody. Obsahuje zelený čaj, guaranu, chrom a další čtyři účinné látky, které společně přispívají k dodání energie a povzbuzení nejen při cvičení.

 

 

Správná rozcvička

Rozcvička bývá často opomíjená a podceňovaná a přitom se jedná o důležitou součást tréninku. Vhodně provedenou rozcvičkou snížíte pravděpodobnost poranění a podpoříte svou výkonnost. Čím začít?

Začněte zhruba pětiminutovým rozehřátím. Můžete si zaběhat na páse, zajezdit na rotopedu nebo skákat jumping-jacky. 

Po rozehřátí přejděte k procvičení partií, na které se hodláte zaměřit při tréninku. Zvolte si zhruba čtyři cviky, které provádějte střídavě na obě strany těla. Jednotlivé pohyby při tom vykonávejte kontrolovaně, nikoliv švihem.

 

Na trénink připravte i svou pleť

Pokožka při cvičení více dýchá, póry se roztahují a vyplavují ze sebe veškeré toxiny. O tuto možnost byste svou pleť zcela ochudili, pokud byste ji před tréninkem nezbavili make-upu a všech dalších nečistot. V opačném případě by do sebe totiž póry vtáhly veškeré usazeniny, což by vedlo k jejich ucpání, vzniku černých teček a případně akné.

Po použití odličovacího a čisticího gelu naneste na pleť už jen lehký pleťový krém. Pouze v případě, že cvičíte venku, použijte navíc ještě SPF. Druhé kolo čištění pleti si střihněte po tréninku, kdy z jejího povrchu odstraníte pot a nahromaděné bakterie.

 

 

Co dělat při tréninku

Věděli jste, že častým tréninkem si můžete přivodit dehydrataci organismu (= stav, při kterém z těla odchází více vody a tekutin, než do něj přichází), se kterým přirozeně souvisí i dehydratace pleti? Nenechte své tělo žíznit a udržujte ho optimálně hydratované pravidelným popíjením čisté vody. Skvěle vám k tomu poslouží shaker se zásobníkem, který využijete i při přípravě syrovátkového proteinu, který je vhodný jak před tréninkem, tak i po jeho dokončení. 

Tip: Inspirujte se našimi tipy na cviky pro ploché břicho.

 

Co dělat po tréninku

Ať už jste si dali za cíl růst svalové hmoty nebo podporu celkového hubnutí, pomůže vám s tím vhodně zvolené potréninkové jídlo, díky kterému doplníte do těla vše, co jste během cvičení vyčerpali a dostanete živiny zpět do rovnováhy

Obecně platí, že vaše potréninková suplementace by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy coby zdroj energie a další látky podporující růst svalů jako například BCAA nebo kreatin. První pevné jídlo po tréninku volte lehce stravitelné s dávkou kvalitních bílkovin, sacharidů a přiměřeného množství dobrých tuků.

Konkrétní jídelníček se pak liší v závislosti na tom, jaký typ tréninku máte za sebou a jaké jsou vaše individuální cíle. Například v případě vytrvalostního tréninku je žádoucí doplnit více sacharidů a méně bílkovin. Naopak po silovém tréninku by vašemu jídlu měly rozhodně dominovat proteiny. Pokud váš trénink kombinuje prvky obou druhů tréninku, poměr mezi sacharidy a bílkovinami by měl být rovnocenný. 

Je vaším cílem shodit přebytečná kila? Než se pustíte do tohoto strastiplného procesu, přečtěte si náš článek o tom, co všechno byste měli vědět, než se pustíte do hubnutí.

 

POZOR!

Rozhodně se nedoporučuje jídlo po tréninku vynechat. Hubnutí byste tím určitě neurychlili, ale začali byste přicházet o svaly. 

Po tréninku byste se rozhodně neměli ani přejídat. Pokud pociťujete opravdu velký hlad, vaše tělo tak může reagovat na nedostatek jídla ve zbytku dne. V tomhle ohledu je velmi důležité celkové nastavení energetického příjmu za den. Pokud je přejídání něco s čím dlouhodobě bojujete, doporučujeme vám přírodní kapsle VENIRA hunger blocker s garcinií kambodžskou a chromem napomáhající ke kontrole tělesné hmotnosti a navození pocitu sytosti.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu