Rybí neboli mořský kolagen, kompletní průvodce

Už jste se někdy zamysleli nad tím, co dělá vaši pleť tak hebkou a pružnou, vaše vlasy tak silné a lesklé a vaše nehty tak pevné? Odpověď se skrývá v kolagenu, bílkovině, která tvoří základní stavební kámen pojivových tkání. S věkem se však produkce kolagenu v našem těle zpomaluje, a to se odráží na vzhledu i zdraví pleti, vlasů a nehtů, a proto je důležité pravidelně tělu kolagen dodávat ve formě doplňků stravy. Existuje hned několik typů kolagenu - rybí, hovězí a vepřový. Váháte, jaký kolagen si zvolit? Pokud se chcete zorientovat v jejich výhodách a odlišnostech a současně se dozvědět o populárním mořském kolagenu, pokračujte ve čtení článku.

Co je to kolagen?

Kolagen je bílkovina, která se nachází v pojivových tkáních celého lidského organismu. Je to nejhojněji zastoupená bílkovina v lidském těle a hraje klíčovou roli v mnoha důležitých funkcích těla. Kolagen zajišťuje pevnost a elasticitu kostí, chrupavek, vazů, šlach a kůže. Podílí se také na hojení ran a regeneraci tkání. Ačkoliv si naše tělo dokáže kolagen vyrábět samo, s postupujícím věkem množství kolagenu v těle ubývá. Pro zachování pevné, hladké a pružné pokožky a pro zdraví vlasů, nehtů a kostí je vhodné užívat kolagen ve formě doplňků stravy a to buď ve formě drinků, kapslí, tablet nebo cucavých bonbonů ve tvaru srdíček ideálně od 25. roku života.

 

Funkce kolagenu v těle

Kolagen dodává pevnost a odolnost kostem, chrupavkám, šlachám, vazům a kůži a pomáhá tak udržovat tvar těchto tkání, přičemž jim umožňuje plnit jejich mechanické funkce. Hojí rány, aby se na nich mohla tvořit nová tkáň. Tvoří důležitou součást keratinu, bílkoviny, ze které jsou složeny vlasy a nehty a pomáhá je tak udržet silné a zdravé. Funguje jako důležitá součást chrupavky, která tlumí nárazy a chrání klouby, čímž pomáhá předcházet artritidě a dalším degenerativním onemocněním kloubů. Důležitou funkci zastává při hydrataci kůže, protože váže vodu a dodává pleti plnost a elasticitu.

 

Typy a dělení kolagenu

V současnosti je známo více než 27 typů kolagenu, které se liší strukturou, vlastnostmi a funkcemi, přičemž nejdůležitější je kolagen typu 1, který představuje 90 % kolagenu v organismech. Najdeme ho v pokožce, kostech, zubech i šlachách. Dalším důležitým typem je kolagen typu II, který se rovněž nachází v chrupavkách a podporuje naše klouby. Třetí typ skupiny kolagenů najdeme ve svalech, tepnách a v orgánech. Rohovku, kůži a vlasy tvoří kolagen 4. typu

 

Jaké existují formy kolagenu v doplňcích stravy a kosmetice?

 

Kolagen v prášku

- nejpopulárnější forma kolagenu 

- snadno se rozpouští ve vodě, v džusu nebo smoothie

- rychle se vstřebává, a proto je ideální pro všechny, co chtějí užívat kolagen co nejrychleji a nejefektivněji

- můžete si ho pořídit buď v doze s odměrkou nebo v sáčcích

- podle svých preferencí si můžete zvolit kolagen bez příchutě nebo s příchutí

 

Kolagen jako kapsle

- pohodlná a přenosná forma

- snadno se polykají

- dávkování je předem odměřeno

- vhodné pro osoby, které nemají rády kolagen v prášku

 

Kolagenové tablety

- další pohodlná a přenosná forma

- snadno se polykají

- dávkování je předem odměřeno

- mohou obsahovat další přísady, jako jsou vitamíny nebo minerály

 

Kosmetika s kolagenem

- kolagen se nachází v krémech, sérech a maskách na obličej

- aplikuje se lokálně na kůži

- účinně hydratuje a zpevňuje pokožku

 

 

Jak se projevuje nedostatek kolagenu v těle?

Nedostatek kolagenu v těle se může projevovat celou řadou příznaků, které ovlivňují různé části organismu. Pokud vás trápí hluboké vrásky a ochablá kůže, může být na vině právě nízká hladina kolagenu v těle, protože je to právě on, kdo se stará o elasticitu a pevnost kůže. Za suchou, šupinatou a svědivou pokožkou náchylnou k pomalejšímu hojení a většímu riziku vzniku jizev může rovněž nízká hladina kolagenu. Pokud vás trápí bolest, ztuhlost a snížení rozsahu pohybu v kloubech, zvažte užívání doplňků stravy s kolagenem, které vám pomohou tyto potíže zmírnit či úplně zredukovat a zároveň snížit riziko rozvoje artritidy, degenerativního onemocnění kloubů nebo předejít zvýšenému riziku zlomenin. To, že máte nedostatek kolagenu v těle, pocítíte také na svých vlasech, které se mohou začít lámat, třepit a pomaleji růst.

Co je to rybí neboli mořský kolagen?

Rybí kolagen, známý také jako mořský kolagen, je typ kolagenu získaný z kůže a kostí ryb, nejčastěji lososa, tilapie a tresky a je tvořen převážně kolagenem typu I. a II. nacházejícími se nejčastěji v kostech a chrupavkách. Díky své nízké molekulové hmotnosti a rychlé vstřebatelnosti tak představuje vysoce biologicky dostupnou variantu kolagenu vhodnou pro zdraví pokožky a vlasů.

 

Důležité vlastnosti rybího kolagenu

Nižší molekulová hmotnost: Rybí kolagen má oproti hovězímu a vepřovému kolagenu menší molekuly, které se lépe vstřebávají do organismu a pronikají hluboko do kožní tkáně.

Vysoký obsah prolinu a hydroxylysinu: Tyto aminokyseliny podporují produkci kolagenu v organismu a zvyšují jeho biodostupnost.

Hypoalergenní: Rybí kolagen je vhodný i pro osoby s citlivou pokožkou, jelikož je méně pravděpodobné, že vyvolá alergickou reakci.

Rybí vs. hovězí vs. vepřový kolagen 

Všechny typy kolagenu - rybí, hovězí i vepřový - přinesou vašemu tělu spoustu prospěšných aktivních látek a pomohou vám ke zdraví a kráse. Volba typu kolagenu závisí pouze na vašich individuálních potřebách a preferencích. Každý druh kolagenu nabízí pro vaše tělo značné výhody a pomůže vám ke zdravým a krásným vlasům, nehtům, pleti a kostem

 

Rybí kolagen

Kolagen vhodný na pleť: Díky menším molekulám se snadno a rychleji vstřebává a proniká hluboko do kožní tkáně. Zajišťuje hydrataci, elasticitu a pevnost pleti, redukuje vrásky a jemné linie.

Podporuje vlasy a nehty: Posiluje vlasy a nehty, zabraňuje jejich lámání a třepení.

Vhodný pro citlivou pokožku: Hypoalergenní vlastnosti minimalizují riziko alergické reakce.

Podporuje hojení ran: Zrychluje a zefektivňuje hojení ran.

 

Hovězí kolagen

Ideální pro klouby a kosti: Vysoký obsah prolinu a glycinu stimuluje tvorbu chrupavky a kostní hmoty, čímž zmírňuje bolest a ztuhlost kloubů a zároveň snižuje riziko osteoporózy.

Obsahuje více chondroitinu a glukosaminoglykanů: Podporuje zdraví kloubní chrupavky a snižuje zánět.

Bohatý na kolagen typu IV: Je důležitý pro zdraví cév a střevní stěny.

Vepřový kolagen

Všestranné použití: Je vhodný pro pleť, vlasy, klouby i kosti.

Obsahuje kolagen typu I, III a IV: Podporuje různé funkce organismu, od elasticity kůže až po zdraví kostí.

Bohatý na elastin: Zajišťuje elasticitu a pevnost pojivových tkání.

 

Všechny druhy kolagenu mají spoustu benefitů pro vaše tělo. Záleží tedy čistě na vašich preferencích. Pokud jste pesco-vegetarián a do jídelníčku zařazujete pouze ryby, mořský kolagen pro vás bude ten pravý. Pokud chcete dosáhnout zdravějšího vzhledu pleti, hloubkově hydratované pokožky a snížení hloubky vrásek, rovněž sáhněte po mořském kolagenu. Pokud vám jde primárně o zlepšení zdraví střev, kloubů a zvýšení vaší vitality a síly, zvolte si vepřový nebo hovězí kolagen

 

 

VENIRA mořský kolagenový drink pro vlasy, nehty a pleť

Ještě váháte, jestli mořský neboli rybí kolagen vyzkoušet? Přečtěte si všechny jeho výhody a benefity, které vašemu tělu, vlasům, nehtům i pleti přinese.

 

1. Skvěle se vstřebává

Ačkoliv se vepřový i hovězí kolagen skvěle vstřebávají, mořský kolagen má až 1,5x vyšší vstřebatelnost a to díky své nejmenší velikosti částic a nejnižší molekulové hmotnosti, které mu umožňují snadnější procházení střevní stěnou do krve a zajišťují tak rychlejší výživu tkání

 

2. Má anti-aging schopnosti

Mořský kolagen obsahuje až 4 000 mg 100% bioaktivního hydrolyzovaného mořského kolagenu Naticol®, který příznivě působí na vzhled a výživu pokožky. Navíc obsahuje kyselinu hyaluronovou, která pomáhá vyplňovat jemné linky a vrásky a stará se o hydrataci pleti. Vitamín C obsažený v rybím kolagenu podpoří rychlejší vstřebávání kolagenu a postará se tak o viditelnost účinků kolagenu na pokožce, vlasech i nehtech

 

3. Vyživuje klouby a vazy

Kolagen je hlavní bílkovinou chrupavky, tkáně, která pokrývá konce kostí v kloubech a tlumí nárazy. Rybí kolagen obsahuje specifické aminokyseliny, jako je prolin a hydroxylysin, které stimulují produkci chrupavky v organismu. Dostatečná produkce chrupavky je nezbytná pro zdravé a funkční klouby. Současně má mořský kolagen také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat zánět v kloubech a zmírňovat bolest a ztuhlost a zároveň podporuje produkci kolagenu ve vazech, čímž zvyšuje jejich elasticitu a snižuje riziko zranění. Zároveň stimuluje produkci synoviální tekutiny, čímž zlepšuje lubrikaci kloubů a snižuje jejich tření.

 

4. Podpoří zdraví a krásu nehtů, vlasů i pleti

Rybí kolagen obsahuje specifické aminokyseliny, prolin a hydroxylysin, které stimulují tvorbu vlastního kolagenu v organismu, což vede k pevnějším nehtům, odolnějším vlasům a pleti s menším počtem vrásek. Zároveň má schopnost vázat vodu, čímž hydratuje pokožku zevnitř i zvenku. Hydratovaná pleť je pružná, hebká a méně náchylná k tvorbě vrásek. Hydratace vlasů a nehtů je důležitá pro jejich zdravý vzhled a odolnost.

 

5. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, MSM, vitamin C a dalších 6 aktivních složek

Vitamín C obsažený v rybím kolagenu pomáhá s lepším vstřebáváním kolagenu a zároveň podporuje přirozenou tvorbu kolagenu v těle. Mořský kolagen zároveň obsahuje kyselinu hyaluronovou, která se stará o hydrataci pokožky, její pružnost a pevnost a podílí se na vyhlazování jemných vrásek a linek. Dále obsahuje metylsulfonylmetan neboli MSM, organickou síru, která se přirozeně vyskytuje v zelenině, ovoci, obilí nebo mléce. MSM se stará o udržování správného fungování bílkovin, zdraví kloubních a kožních pojivových tkání, vlasů, svalů a nehtů

 

6. Je bez cukru, lepku a laktózy

Neobsahuje cukr, lepek ani laktózu, takže si benefitů rybího kolagenu můžete užívat také v dietě, při celiakii nebo laktózové intolerancí

 

7. Je vhodný pro citlivou pokožku

Jeho hypoalergenní vlastnosti minimalizují riziko alergické reakce, a proto je mořský kolagen vhodný také pro velmi citlivou pleť

 

8. Můžete ho kombinovat s kapslemi pro vlasy, nehty, pleť

Ať už se jedná o jakýkoliv typ instantního kolagenového drinku, doporučujeme jej užívat současně s VENIRA kapslemi pro vlasy, nehty a pleť. Složení kolagenů ve formě prášku i kapslí bylo vyvinuto tak, aby vzájemně zesilovaly svůj účinek. Pokud budete užívat kapsle i kolagen ve formě prášku současně, dejte si drink kdykoliv v průběhu dne a kapsle užívejte každé ráno a večer, a to ideálně před, během nebo těsně po jídle, aby se díky nastarovanému trávení lépe vstřebaly všechny aktivní látky kolagenu

 

9. Nemá žádnou příchuť a můžete ho zamíchat do oblíbených jídel

Díky tomu, že rybí kolagen nemá žádnou příchuť, můžete ho užívat spolu se svými oblíbenými nápoji či jídly a oceníte ho, pokud vám dělá problém polykání tablet a kapslí. Jeho užívání je jednoduché a neucítíte v něm žádný rybí podtón. 

Pokud však máte rádi ochucené kolageny, máme pro vás také mořský kolagen s jahodovou příchutí.

 

Jak hydrolyzovaný rybí kolagen správně užívat?

Drink obsahuje celkem 30 dávek, což je kúra na 30 dní. Nasypte jednu odměrku do prázdné sklenice, zalijte 200-500 ml chladné vody, důkladně promíchejte a vyčkejte alespoň 1 minutu. Jeho složení je čistě přírodní, a tak není nutné dělat mezi jednotlivými baleními pauzu. S klidem tak můžete po dobrání jednoho balení plynule navázat dalším.

 

Zařazení rybího neboli mořského kolagenu do jídelníčku 

Venira mořský kolagen je bez příchuti a v kuchyni má proto spoustu možností využití. Přimíchat ho můžete do: 

1. Smoothie: Užívat kolagen můžete i spolu s ovocným smoothie. Ani nepoznáte, že současně s lahodným ovocným drinkem užíváte také kolagen. 

2. Kaše: Přimíchejte si kolagen do své snídaňové kaše. Přidejte vysokoprocentní čokoládu, oříškové máslo a ovoce podle chuti a máte sladkou, chutnou a výživnou snídaní plnou kolagenu, která vám pomůže v cestě za zdravou pletí, vlasy i nehty.

3. Do vody: V teplých dnech si můžete nachystat osvěžující kolagenový drink. Dávku kolagenu vložte do sklenice, přilijte vodu a promíchejte. Následně přidejte kostky ledu a ovoce dle libosti. Voila! Máte připravenou zdravé a osvěžující pití pro horké dny. 

4. Do čaje nebo kávy: Neobejdete se ráno bez své oblíbené kávy nebo čaje? Vychutnejte si své oblíbené ranní nápoje spolu s kolagenem. Jen si dejte pozor, aby nebyly příliš horké. Nepřekračujte teplotu 60 stupňů, aby si kolagen zachoval všechny své aktivní látky.

5. Do všech vašich oblíbených jídel: Kolagen můžete užívat také ve vašich oblíbených pokrmech. Jak už bylo zmíněno výše, dejte si však pozor na teplotu pokrmů z důvodu možné ztráty účinnosti obsažených látek v kolagenu. 

 

 

Vyzkoušejte další produkty s kolagenem na pleť a vlasy

Současně s kolagenem ve formě doplňků stravy můžete používat také kolagenové šampony, kondicionéry, séra nebo krémy, které se postarají o zdraví a krásu vaší pokožky i vlasů nebo vyzkoušet veganský kolagen či speciální kolagen pro těhotné maminky.

Veganský kolagen: je vyroben ze 100% neživočišných zdrojů a je tedy čistě rostlinného původu. I přesto, že pochází ze speciální směsi vybraných druhů zeleniny, především z brokolice a mrkve, dokáže tělu dodat všechny potřebné živiny a aminokyseliny a je tedy ideální pro osoby s citlivou pokožkou a pro ty, kteří se z etických důvodů vyhýbají produktům živočišného původu.

Kolagen pro těhotné a kojící maminky: je jedním z nejsilnějších kolagenových drinků na trhu ve speciální verzi pro těhotné a kojící maminky. Obsahuje 8 500 mg 100% bioaktivního hydrolyzovaného kolagenu v každé denní dávce a dalších 11 aktivních látek (včetně kyseliny hyaluronové a vitaminu C) pro 100% bezpečné a maximálně vhodné užívání. 

Šampony a kondicionéry s kolagenem: vašim vlasům nabízí hydrataci a hloubkovou regeneraci a zanechají je tak zdravé, lesklé a hedvábně hladké. Vlasové produkty s kolagenem vám zajistí okamžitou výživu a pomohou se známkami poškození v podobě krepatění, lámání a třepení vlasů. Zároveň vám usnadní rozčesávání vlasů a opraví jejich poškozené části

Krém obsahující kolagen: zlepší pevnost vaší pokožky až o 50 %, výrazně zlepší elasticitu a pevnost kůže také na krku a v oblasti očí a sníží počet a závažnost vrásek. Zklidňuje podrážděnou kůži a současně ji hydratuje. 

Intenzivní kolagenové sérum: obsahuje hydrolyzovaný kolagen a dalších 9 aktivních složek včetně extraktu z mořských řas. Sérum přispívá k vyhlazení jemných linek na pleti a redukci hlubokých vrásek. Udržuje přirozené pH kůže, stimuluje tvorbu kožních buněk a je vhodné také jako základ pod make-up

 

Co si z článku odnést?

Kolagen je bílkovina, která se nachází v pojivových tkáních celého lidského organismu a zajišťuje pevnost a elasticitu kostí, chrupavek, vazů, šlach a kůže. Podílí se také na hojení ran a regeneraci tkání a má příznivý vliv na zdraví a krásu vašich vlasů, nehtů i pleti. Tělo si dokáže vytvářet kolagen samo, nicméně od 25. roku života ubývá množství kolagenu v těle a zpomaluje se jeho produkce, a proto je vhodné zařadit také kolagen ve formě doplňků stravy

Jaký typ kolagenu zvolíte, záleží čistě na vás. Rybí, hovězí i vepřový kolagen mají spoustu blahodárných účinků na lidský organismus. Rybí kolagen se získává z kůží a kostí ryb, nejčastěji z lososa, tilápie a tresky. Jeho velkou výhodou je nejmenší velikost částic a nejnižší molekulové hmotnost, které mu umožňují snadnější procházení střevní stěnou do krve a zajišťují tak až 1,5 x rychlejší výživu tkání oproti jiným druhům kolagenu. Také je vysoce hypoalergenní, a proto je vhodný i pro velmi citlivou pleť. Vhodný je také pro pesco-vegetariány, kteří do svého jídelníčku zařazují pouze ryby. Rybí kolagen si můžete přimíchat do kaše s ovocem, kávy a čaje, smoothie, do čisté vody nebo do svého oblíbeného pokrmu. Dejte však pozor, aby teplota pokrmu nepřekročila 60 stupňů a kolagen si tak zachoval veškeré aktivní látky

Pokud jste vegetarián nebo vegan, vyzkoušejte vegan kolagenový drink vyrobený ze speciálních druhů zeleniny. Pokud jste těhotná nebo kojící maminka, můžete vyzkoušet kolagenový drink pro těhotné a kojící maminky. Vhodné je používat také kolagenové šampony, kondicionéry, séra a krémy, které vám zajistí hladkou pleť a lesklé vlasy

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu