Péče o citlivou pleť

Napjatost. Svědění. Zčervenání. Takové jsou tři nejčastější reakce senzitivní pleti na podněty zvenčí. Na to, co citlivé pleti nesvědčí, jak ji spolehlivě zklidnit a vhodně o ni pečovat, se podíváme v dnešním článku.

 

Charakteristika citlivé pleti

Citlivá pleť je ze své podstaty více reaktivní. To znamená, že reaguje velmi citlivě na vnější faktory jako konkrétní složky kosmetiky, znečištěné prostředí nebo třeba teplotní změny. Spouštěčem negativní reakce mohou být ovšem i vnitřní faktory jako hormonální změny, stres, kouření, alkohol a silně kořeněná jídla.

To, že se vaší pleti něco nelíbí, poznáte bezpečně podle pnutí, brnění, svědění, suchých šupinek, zarudnutí, ekzémů, drobných pupínků a celkového podráždění. Důvodem je přecitlivělost nervových zakončení a nedostatečná funkce vnější vrstvy kožní bariéry

Tento popis se příliš neshoduje s běžnými projevy vaší pokožky? Zjistěte, jaký typ pleti máte.

 

Jak zklidnit citlivou pleť

Se změnami teplot samozřejmě nic neuděláte, ale rozhodně ovlivníte to, jak bude vaše pleť chráněná před UV zářením. Citlivá pokožka se totiž velmi lehce spálí, a proto se vždy opalujte bezpečně, používejte každý den fotoprotekci a na sluníčku nebuďte příliš dlouho.

Čistě ve vaší režii je také životní styl, který vedete. Proto vám doporučujeme omezit stres, kouření i konzumaci alkoholu a silně kořeněných jídel. 

Na cestě za zklidněním své pleti, byste se měli zaměřit také na svou kosmetickou rutinu, konkrétně pak na složení kosmetických přípravků, které používáte na denní bázi.

 

Složky kosmetiky, které se nelíbí citlivé pleti

- parfemace

-nalkohol

- syntetická barviva

- parabeny

- sulfáty

- silikony

Tip: Přečtěte si náš článek o tom, proč je přírodní vlasová kosmetika bez sulfátů, silikonů a parabenů lepší volbou? V článku jsou popsané chemické složky, které se běžně objevují i v přípravcích péče o pleť.

 

Složky kosmetiky, které si citlivá pleť zamiluje

Vaše pleť vám naopak poděkuje za to, že o ni budete pečovat s kosmetickými přípravky, které mají čistě přírodní složení. Prospívat jí budou blahodárné oleje a vybrané ingredience popsané níže.

Měsíček lékařský – má silné antibakteriální, antiseptické, protiplísňové a protizánětlivé schopnosti. Na pokožku má zklidňující a regenerační účinky.

Aloe vera – váže na sebe vlhkost, čímž pomáhá hydratovat pokožku. Kromě toho má regenerační, zklidňující, hojivé a chladicí schopnosti. Vzhledem k obsahu vitaminů A,C a E funguje jako antioxidant.

Panthenol – zajišťuje hydrataci pokožky a napomáhá její obnově. Má skvělé regenerační a antibakteriální účinky.

Heřmánek pravý – díky svým protizánětlivým a hojivým účinkům dokáže zklidnit citlivou a podrážděnou pokožku. Také přispívá k urychlení hojení ranek.

Skvalan – pomáhá posilovat kožní bariéru a uzamykat v ní vlhkost. Napomáhá ke zklidnění zarudlé a jinak podrážděné pokožky.

Včelí vosk – na povrchu pleti vytváří ochranný film, který zabraňuje působení nepříznivých vnějších vlivů a zároveň předchází ztrátě vody. Na pleť má protizánětlivý a regenerační účinek.

Bambucké máslo – obsahuje mastné kyseliny, které podporují hojení porušené kožní bariéry. Také pokožku hydratuje a působí jako antioxidant.

Při výběru kosmetiky se tedy zaměřte na přípravky, které jsou vyvinuté pro zklidnění a podporu citlivé pokožky. Skvělým příkladem je micelární voda pro citlivou pleť, jejíž klíčovou ingrediencí je růžová voda doplněná panthenolem a aloe vera

VENIRA micelární voda podporuje pleť v přirozené regeneraci a předchází jejímu začervenání, pnutí či svědění. Skládá se ze složek, které eliminují pravděpodobnost excitace. Přírodní změkčovadla zase napomáhají k zachování optimální hydratace pokožky – to je v případě citlivé pleti velmi důležité, protože dlouhodobá dehydratace může její stav výrazně zhoršit. 

 

Retinol a hydroxykyseliny jsou v pořádku, ale…

… i v tomto případě je nutné zůstat na pozoru. Třeba takové sérum s retinolem je vhodné pro každý typ pleti, ale v případě té citlivé se musí do rutiny zařazovat extra pomalu a opatrně, abyste zamezili zbytečnému podráždění.

Symptomy citlivé pleti se mohou rovněž spustit při použití kosmetiky s vyšší koncentrací hydroxykyselin. Například kyselina glykolová má nejmenší molekuly, a proto je nejsilnější a nejúčinnější AHA (najdete ji například v AHA krému s postupným uvolňováním), a proto je v případě citlivější pleti bezpečnější sáhnout po kyselině mandlové, které má větší molekuly, a tak pracuje velmi šetrně

Zdaleka nejvhodnější pro reaktivní pleť jsou pak přípravky s PHA, které mají podobné účinky jako aha-hydroxykyseliny, ale působí jen na povrchu pokožky, protože mají daleko větší molekuly.

 

Při sestavování kosmetické rutiny vycházejte z principů skinimalismu

U citlivé pleti se nevyplatí experimentovat, a proto si najděte pár kvalitních přípravků, u kterých máte jistotu, že vaši pleť nedráždí. Abyste měli jistotu, že jste našli to pravé pro svou pleť, vždy proveďte jednoduchý test:

1. Naneste malé množství produktu na vnitřní stranu předloktí nebo na krk. Kůže je v těchto místech extrémně citlivá, takže jakákoliv intolerance na obsažené složky se rychle projeví. 

2. Přípravek důkladně vmasírujte do pokožky a nechte zaschnout.

3. Místo, na kterém kosmetika působí, přelepte prodyšnou náplastí, abyste měli jistotu, že váš test nebude zkreslený působením vnějších vlivů.

4. Po zhruba 24 hodinách náplast odstraňte a prohlédněte si, jak dané místo vypadá. Kůže nejeví žádné známky podráždění? Vybraný přípravek můžete bez problémů zařadit do své rutiny a aplikovat ho na pleť.

 

Jaké přípravky nesmí chybět ve vaší rutině?

Rozhodně musíte najít šetrný čisticí přípravek, který bude zároveň účinný. Vyzkoušet můžete například odličovací a čisticí gelobličejovou mycí pěnu s obsahem jemných tenzidů, nebo zmiňovanou micelární vodu pro citlivou pleť. Samostatně, nebo v kombinaci s čisticím přípravkem, můžete použít také 100% přírodní konjakovou houbičku s růžovým jílem určenou pro velmi citlivou pleť

Poté si vyberte sérum se zklidňujícím nebo regeneračním účinkem. To splňuje sérum proti nedokonalostem pleti s niacinamidem a zinkem, které je díky svému přírodnímu složení a obsahu účinných látek vhodné k péči o pleť se sklony k podráždění. V závislosti na aktuální kondici své pleti, můžete sáhnout také po pleťovém séru k redukci začervenání

Na závěr použijte hydratační denní krém, který ve svém složení kombinuje účinky blahodárných olejů (Inca Inchi, jojobového, arganového, růžového) a vitaminů, které pokožku zvláčňují a zjemňují. Večer sáhněte po hydratačním nočním krému.

Ano, není to příliš produktů, ale bohatě si s nimi vystačíte při každodenní péči o pleť

 

Co si z dnešního článku zapamatovat?

Pokud máte citlivou pleť, tak:

- nepoužívejte více kosmetických přípravků, než je nezbytně nutné

používejte kosmetiku s obsahem mírných, ale účinných ingrediencí

aktivní látky zařazujte do rutiny jen velmi opatrně

zbytečně neexperimentujte

nový produkt v kosmetické rutině vždy nejprve otestujte

omezte stres, kouření a alkohol

nikdy nebuďte příliš dlouho na sluníčku

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu