Správné opalování: Jak chytit bronz a chránit pokožku před poškozením?

Každá mince má dvě strany, a to samé platí i o slunci. Zatímco na jedné straně vás nabíjí energií, dodává nepostradatelný vitamin D a působí jako prevence vzniku depresí, na té druhé dokáže pořádně potrápit vaši kůži. Abyste mohli čerpat z benefitů slunce a zůstali při tom v bezpečí, poradíme vám, jak se opálit a nespálit.

 

Krém na opalování a další opalovací přípravky

Trh překypuje přípravky, které vám pomohou na cestě za bezpečným opalováním – ovšem značka a zvolená úroveň UV ochrany není to jediné, na co se budete muset zaměřit.

Klíčová pro vás bude aplikace vybraného produktu. Vždy nanášejte dostatečné množství a roztírejte ho rovnoměrně. Před tím, než se obléknete a vydáte se opalovat, aplikovaný produkt nechte důkladně vstřebat.

Na obličej používejte UV ochranu s faktorem 30 a více. Produkt používejte denně, a to bez ohledu na skutečnost, jestli venku svítí sluníčko, fouká vítr, nebo dokonce sněží.  Množství, které budete potřebovat na obličej, odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Nutno dodat, že lidé obvykle používají mnohem menší množství, než skutečně potřebují, a proto s produktem nešetřete.

 

Opalování v těhotenství

Těhotným ženám se pobyt na přímém slunci nedoporučuje. Jednak jsou ženy v tomto období náchylnější na vznik pigmentových skvrn, ale mnohem větší problém představuje zvýšené riziko přehřátí organismu. Z toho důvodu je lepší trávit čas ve stínu a bříško zakrývat. 

Důsledkem opalování na sluníčku by nemusely být jen problémy estetického rázu, ale také zdravotní komplikace budoucích rodiček a miminek

 

Beta karoten a opalování

Podpořte své opálení denní dávkou VENIRA beta karotenu, který při pravidelném užívání:

- napomáhá dosáhnout zdravého a přirozeného vzhledu pokožky

- prodlužuje opálení

- pomáhá udržet normální stav zraku

- přispívá k ochraně před oxidativním stresem

- podporuje udržení normálního stavu pokožky a urychluje hojení ran

Pozor! Beta karoten vám pomůže ke krásnému opálení a zvyšuje odolnost kůže vůči jejímu spálení, ale v žádném případě nenahrazuje kosmetiku s ochranným faktorem.

 

Jak dlouho se opalovat, abyste se nespálili?

I ta největší úroveň ochrany na světě vás udrží v bezpečí vždy jen pár desítek minut v závislosti na vašem kožním fototypu a aktuální intenzitě slunečního záření. 

Z pohledu bezpečné doby opalování se řiďte následujícími pravidly:

-pokožku nechte na slunce navykat postupně

- nikdy nebuďte na slunci déle než 2–3 hodiny

- čas strávený na slunci prokládejte pravidelnými pauzami ve stínu

- mezi 11 a 15 hodinou omezte pobyt na sluníčku na minimum

- vždy noste pokrývku hlavy a sluneční brýle

- UV ochranu nanášejte alespoň 30 minut před pobytem na slunci. Nezapomeňte namazat často opomíjená místa (uši, rty, oční víčka, nárty a hřbety rukou)

- UV ochranu roztírejte rovnoměrně a v dostatečné vrstvě – tu pravidelně obnovujte

- během pobytu na slunci pijte dostatek voda

- na obličej nanášejte faktor 30 nebo vyšší

- konzumujte potraviny s vysokým obsahem antioxidantů. 

Tip: Přečtěte si v našem článku, co je vitamin D a proč je nezbytné ho užívat.

 

Jak se správně opalovat

Správné opalování je takové, které je pro vaši pokožku bezpečné, a proto nikdy nevycházejte na sluníčko bez UV ochrany. 

Sáhnout můžete po krému, mléku nebo oleji – pokud ovšem chcete produkt, který se vám bude dobře nanášet, snadno ho rozetřete, rychle se vstřebá a na pokožce nezanechá mastný film, pak doporučujeme sáhnout po VENIRA opalovacím másle s SPF 25. Komplex obsažených olejů podporuje v kombinaci s vitaminem E rychlejší a dlouhotrvající opálení pokožky. Máslo ji zároveň zanechává hebkou a dokonale hydratovanou. 

Ať už zvolíte jakýkoliv typ UV ochrany, mějte na paměti, že pocení, koupání ve vodě a tření kůže ručníkem, její účinek snižuje, a proto vrstvu krému pravidelně obnovujte. Ochranný přípravek aplikujte každé dvě hodiny – případně dříve, pokud sportujete, právě jste vylezli z vody nebo jste svou pokožku vysoušeli ručníkem. 

 

Jak se opalovat v soláriu

Opalování v soláriu je samostatnou disciplínou s vlastními pravidly:

- vždy používejte výhradně kosmetiku určenou do solária

před začátkem opalování si nasaďte ochranné brýle

- od obsluhy si nechte nastavit opalovací kúru

mezi jednotlivými návštěvami dodržujte rozestupy nejméně 48 hodin

po 6–8 návštěvách dopřejte své pokožce nejméně týden dlouhou pauzu na regeneraci

I v případě, že budete dodržovat výše zmíněná pravidla, myslete na to, že přírodní a umělé sluníčko není vhodné kombinovat. Svou pokožku tím okrádáte o čas nezbytný na regeneraci, čímž zvyšujete riziko spálení a rakoviny kůže. 

Z toho plyne, že chodit si před létem do solária pro „základ“ není dobrý nápad. Místo toho raději sáhněte po samoopalovacím přípravku, díky kterému budete mít hezkou bronzovou barvičku již na začátku plavkové sezony a to zcela bez rizika. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu