Ceramidy: Jak a proč je používat

Ceramidy možná nepatří k těm nejznámějším kosmetickým ingrediencím, ale až poznáte jejich význam, rozhodně budou patřit k vašim nejoblíbenějším. Proč si ceramidy zaslouží vaši pozornost a jak je správně implementovat do své kosmetické rutiny?

 

Co to jsou ceramidy

Ceramidy patří do skupiny lipidů (tuků), které vznikají sloučením sfingosinu a mastné kyseliny. Patří k nejdůležitějším složkám přítomných v naší pokožce, protože vyplňují prostor mezi buňkami. 

Jsou přirozenou součástí buněčných membrán nejsvrchnější vrstvy kůže a u zdravého mladého člověka činí jejich zastoupení zhruba 50 %. 

Jak stárneme, postupně dochází k úbytku ceramidů, což způsobuje, že u sebe buňky nedrží tak pevně a kožní bariéra začíná slábnout. Razantní pokles přichází po třicítce, kdy jich máme zhruba o polovinu méně než ve dvaceti letech. 

Z důvodu oslabení může dojít k dehydrataci pokožky, protože drobnými trhlinkami v kožní bariéře uniká voda. Nejenže je dehydratovaná pleť nehezky zašedlá, pokrytá suchými šupinkami a svědivá, ale také je více náchylná k dalšímu poškození.

Věděli jste, že s věkem přicházíme také o kolagen? Přečtěte si o tom v našem článku o hydrolyzovaném kolagenu, který je klíčem ke zdravé pleti, vlasům a nehtům.

 

Účinky ceramidů na pleť

Ceramidy podporují přirozenou ochrannou bariéru kůže, čímž ji chrání před působením vnějších vlivů, podrážděním, předčasným stárnutím a ztrátou vlhkosti.

 

Jak ceramidy fungují

Ceramidy si můžete představit jako maltu, která drží pohromadě kožní buňky. Kožní bariéra je tak odolná vůči působení vnějších vlivů jako například dráždivých látek, kvůli kterým by mohla pokožka zčervenat, svědit a být jinak podrážděná. Ceramidy jsou zároveň schopné snížit intenzitu a trvání již existujícího ekzému, protože podporují pokožku v přirozené regeneraci, a tím urychlují hojení ran. 

O ceramidech je také dobře známo, že v pokožce dokážou udržet potřebnou vlhkost. Ne že by měly přímo hydratační účinek na pleť, ale spíše zabraňují ztrátě vlastní vody, protože se přes funkční kožní bariéru nemá kudy vypařovat. Tím lze předejít dehydrataci pokožky stejně jako jejímu předčasnému stárnutí. Pokožka je totiž díky jejich přítomnosti optimálně elastická, hladká a bez viditelných nedokonalostí. Kromě toho si ceramidy umí skvěle poradit s obvyklými symptomy suché a citlivé pleti.

Ceramidy nejsou všemocné. Například vám nemohou slíbit vyhlazení již existujících vrásek. Pokud máte zralou pleť a hledáte kosmetiku se skutečným liftingovým a vyhlazujícím účinkem, pak vám doporučujeme sáhnout po naší anti-aging řadě, která naplno čerpá z přírodní síly.

 

Kdy pozvat ceramidy do své kosmetické rutiny

Množství ceramidů v kožní bariéře není ovlivněno jen věkem, ale také vnějšími faktory jako kouřením, smogem a počasím. Je dobré si včas uvědomit, že množství ceramidů kolísá také z důvodu nešetrného čištění pleti. Ceramidy si zároveň moc dobře nerozumí ani s UV zářením. 

Když bychom to měli shrnout, doplňovat ceramidy doporučujeme každému v průběhu celého roku, ale zvláště v případě, že:

- jste starší 30 let

kouříte

máte suchou, citlivou nebo dehydratovanou pleť

trpíte na ekzémy

pracujete venku

- rádi se opalujete

 

Jak kosmetiku s ceramidy používat?

Ceramidy jsou tolerované všemi typy pleti, takže máte 100% jistotu, že vám jejich zařazení do rutiny nijak neuškodí – to právě naopak. Nejlepší účinek budou mít jednoznačně na pleť postrádající vodu a tu, která je náchylná k podráždění a mechanickému poškození. Proto se vyskytují nejčastěji v pleťové kosmetice určené pro suchou a citlivou pleť. 

Obvykle jsou součástí pleťových krémů a přípravků na čištění pleti. Způsob použití tedy závisí na konkrétním přípravku a doporučení výrobce. Obecně platí, že čisticím přípravkem rutina začíná a krém ji naopak zakončuje – případně následuje ještě UV ochrana, pokud se bavíme o ranní péči o pleť.

Tip: Přečtěte si náš článek o tom, jak správně čistit pleť.

 

Jak najít kosmetický přípravek s ceramidy

Existuje více druhů ceramidů, ale s jejich rozpoznáním v kosmetických přípravcích nebudete mít problém, jelikož tam bývají vypsané přesně tak, jak se jim říká. Až budete zkoumat složení, hledejte přímo slovo ceramid (nejčastěji se můžete setkat s ceramidem 3), nebo prekurzor, tedy látku, která se v pokožce enzymaticky štěpí na ceramidy – k takovým patří například fytosfingosin a sfingosin. 

Co z pouhého štítku nepoznáte, je původ ceramidů a prekurzorů. Mohou být jak čistě přírodního původu, tak i získávané synteticky. 

 

Jak je to s kombinováním?

Ceramidy je možné bezpečně kombinovat s dalšími oblíbenými kosmetickými ingrediencemi, zvláště pak s těmi, které mají obnovující účinek. Dobře se snesou například s kyselinou hyaluronovou, vitaminem C, niacinamidem, retinolem, kyselinou linolovou a peptidy.

Chcete se o výše zmíněných kosmetických ingrediencích dozvědět bližší informace? Na našem blogu najdete články o:

- kyselině hyaluronové a důvodech, proč ji používat

- niacinamidu coby zázračné ingredienci pro pleť

- vitaminu C a hlavních důvodech, proč ho potřebujete i mimo chřipkovou sezónu

retinolu, který je klíčem k mladistvé pleti

 

Produkci ceramidů můžete podpořit i konzumací konkrétních potravin

Abyste zlepšili produkci ceramidů, zařaďte do svého jídelníčku sóju, mléčné výrobky, vejce, kukuřici, hnědou rýži, pšeničné klíčky, sladké brambory. Vaší pozornosti by neměl uniknout ani příjem zdravých tuků. Tuto kategorii zastupují tělu prospěšné oleje jako například olivový, avokádový a kokosový.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu