Mechanický vs. chemický peeling doma: Čím se liší a jak na ně?

Toužíte po rozjasnění, zjemnění a sjednocení své pleti? Vsaďte na peeling, který vaši pokožku podpoří v přirozeném procesu regenerace. Přečtěte si v dnešním článku o hlavních přínosech exfoliace pleti a zjistěte, čím se liší mechanický a chemický peeling.

 

Hlavní důvod, proč používat peeling, je prostý

Již od našeho narození mají kmenové buňky, nacházející se v bazální vrstvě epidermis, plné ruce práce s obnovou pokožky. Jedná se o přirozený proces, při kterém jsou odumřelé kožní buňky nahrazovány v pravidelných intervalech novými, čímž je podpořena celková regenerace kůže.

Problém je v tom, že rychlost tvorby nových kožních buněk se zpomaluje přímo úměrně s tím, jak stárneme. Zatímco novorozencům se pokožka obnovuje zhruba každých pět dní, u dospělých ve věku od 30 do 40 let se tato doba prodlužuje na 21 až 45 dní. A právě proto je nutné tento přirozený regenerační proces podpořit.

 

Další benefity pravidelného používání peelingů

I když hlavním motivem k pravidelné exfoliaci je podpora obnovy kožních buněk, celý proces s sebou přináší mnohé další benefity pro naši pleť.  

Pravidelné používání peelingu přispívá u pokožky k/ke:

- projasnění

sjednocení barevného tónu

zlepšení propustnosti, a tedy lepší absorpci účinných látek

zjemnění reliéfu

zvýšení pružnosti

stimulaci produkce kolagenu

snížení negativních dopadů UV záření

celkovému omlazení

 

Abyste se dočkali benefitů popsaných výše, musíte si v první řadě vybrat vhodný peeling. Jaké typy existují?

Mechanický peeling

Mechanické peelingy neboli scruby obsahují abrazivní částečky, které v podstatě obrušují povrch pokožky, a tím ji zbavují odumřelých kožních buněk a nečistot. Tím pádem sami ovlivníte, jestli bude vaše pokožka ošetřena rovnoměrně

Mechanické peelingy jsou populární také v období léta nebo před dovolenou, protože si s jejich pravidelnou (a šetrnou) aplikací, můžete zajistit rovnoměrné opálení

přírodní kosmetice plní funkci exfoliantů nejčastěji ingredience jako mletá káva, himalájská sůl, ovocná zrníčka, prášek z pecek, třtinový cukr, prášek z kokosových skořápek apod. 

Alternativou ke kosmetickým přípravkům s obsahem abrazivních částeček jsou konjakové houbičky, které zajistí vaší pleti velice jemný peeling. Pokud vám záleží na budoucnosti naší planety, doporučujeme vám sáhnout po některé z našich konjakových houbiček, které jsou veganské a v přírodě 100% rozložitelné.

 

Co je dobré vědět o mechanickém peelingu ještě před prvním použitím

Scruby nejsou vhodné ke každodennímu použití. Obecně se doporučuje aplikovat je vždy maximálně 2–3× týdně dle doporučení konkrétního výrobce. 

Velikost abrazivních částeček se obvykle liší u přípravků určených na tělo a na obličej, a proto je nikdy nezaměňujte.

Pokud máte citlivou či aknózní pleť, používání mechanického peelingu může její aktuální stav zhoršit.

Při nešetrné aplikaci riskujete, že svou pokožku podráždíte

 

Chemický peeling

Chemické peelingy fungují na bázi kyselin, které buďto rozpouští vazby mezi kožními buňkami (AHA), nebo rozpouští mastnotu a nečistoty usazené uvnitř pórů (BHA)

Exfoliace pomocí hydroxykyselin je při správném způsobu použití šetrná a vhodná pro každý typ pleti – samozřejmě za předpokladu, že do své rutiny zahrnete kyselinu, která je s ohledem na své schopnosti vhodná právě pro vaši pleť. 

O hlavních přínosech alfa-hydroxykyselin a beta-hydroxykyselin pro pleť píšeme v samostatném článku. Mimo jiné se dozvíte také to, po jaké AHA a BHA sáhnout vzhledem ke svému typu pleti, a poradíme vám, jak je správně používat. 

Tip: Pokud již máte zkušenosti s AHA kyselinami, doporučujeme vám sáhnout po AHA krému s postupným uvolňováním. To znamená, že účinné látky prostupují postupně do pleti a v delším časovém horizontu, a tedy nehrozí, že by narušily její přirozené pH.

 

Co je dobré vědět o chemickém peelingu ještě před prvním použitím

Pokud výrobce nedoporučí jinak, hydroxykyseliny se v zásadě používají jen večer, protože zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření, a tedy hrozí riziko vzniku pigmentových skvrn. Z toho důvodu je nutné používat na pleť přípravek s ochranným faktorem.

Obecně platí, že chemický peeling je vhodný ke každodennímu použití. Nicméně jestli s aplikací AHA a BHA teprve začínáte, je nutné dopřát své pokožce dostatek času, aby si na jejich přítomnost zvykla.

 

Jak poznáte, že jste to s peelingem přehnali?

Ve snaze pečovat co nejdůkladněji o svou pokožku zapomínáme na to, že všeho moc škodí

Ve zdravé míře je peeling je pro pokožku prospěšný, ale příliš časté a nešetrné používání může vést k narušení ochranné vrstvy pokožky.

Narušení hydrolipidového filmu pokožky se může projevit:

- dehydratací

- zvýšenou citlivostí kůže

- začervenáním, pálením a nepříjemným pnutím

- výskytem pupínků a mílií

- hyperpigmentací

- popraskáním krevních cév

 

Pokud na své pokožce pozorujete některé z těchto projevů, doporučujeme vám vyřadit na dobu neurčitou veškeré přípravky s exfoliačním účinkem. Tím přispějete ke stabilizaci stavu své pleti.

 

Naše doporučení na závěr

Před použitím kteréhokoliv exfoliantu zvažte aktuální kondici své pokožky. Pokud jste se například spálili na sluníčku, důrazně vám doporučujeme s aplikací peelingu počkat až do úplného zotavení vaší pokožky. 

Abyste předešli narušení ochranné vrstvy kůže, přípravek vždy používejte doporučeným způsobem

Pokud se rozhodnete zařadit do své rutiny mechanický peeling, vždy dejte přednost přírodnímu přípravku s drobnými abrazivními částečkami. Například náš tělový peeling se skládá z malých kokosových a cukrových částeček, které doplňují čtyři blahodárné oleje. Na jedné straně precizně odstraňuje veškeré odumřelé kožní buňky, ale na straně druhé to dělá s maximální šetrností, protože jednotlivé částečky mají speciálně zaoblené hrany, a tak pokožku nepoškozují a nezpůsobují její podráždění.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu