Nové trendy v péči o pleť: Co přináší rok 2024?

Zajímá vás, jaké nové směry aktuálně hýbou kosmetickým světem? Určitě není nutné bezhlavě následovat každý nový trend, ale existují i takové, které mohou vaší pleti z dlouhodobého hlediska prospět. V dnešním článku si představíme ty nejzajímavější z nich.

 

1. Skinimalismus 

Rozhodně nemáme nic proti desetikrokové péči o pleť prováděné po vzoru Korejek, ale myslíte, že je taková rutina udržitelná? Podle nás moc ne, a proto souzníme se skinimalismem – novodobým trendem, který vychází z přesvědčení, že méně je více

 

Jak se skinimalismem začít? 

Ze všeho nejprve si udělejte pořádek ve své současné kosmetické rutině a dejte stranou všechny produkty, které:

- nepotřebujete

- nepoužíváte, nebo nevíte, jak je používat

- nejsou vhodné pro váš typ pleti

- obsahují potenciálně škodlivé složky

- dráždí vaši pokožku

 

Až svou kosmetiku pečlivě vytřídíte, zamyslete se nad produkty, které vám zůstaly. Cílem skinimalismu je zjednodušit rutinu, nikoliv ji šidit, takže i nadále musí zahrnovat produkty pro čištění, odlíčení, tonizaci, hydrataci a fotoprotekci pokožky

V praxi to znamená, že pečujicí rutina musí, i po vyřazení velké části produktů, obsahovat: 

- odličovací a čisticí kosmetiku

- tonikum na pleť

- opalovací krém na den

- pleťový krém na noc

 

Dále je vhodné pravidelně odstraňovat vrstvu odumřelých kožních buněk s pomocí pleťového peelingu, aby měly účinné složky obsažené v kosmetice šanci proniknout do hloubky kůže. Zahrnout můžete také pleťové sérum pro cílenou péči, případně oční krém. 

A to je celé! Abyste své pokožce dopřáli vše, co potřebuje, více toho v rámci prevence opravdu nepotřebujete. Navíc díky zjednodušení rutiny se vám nebude stávat, že byste šli spát s neodlíčenou pletí, protože před vámi nebude vidina půl hodiny strávené před zrcadlem. 

 

2. Péče o pleť zaměřená na prevenci

Místo toho, abyste investovali do dekorativní kosmetiky, která vám zakryje nedokonalosti na vaší pleti, zaměřte svou pozornost na prevenci jejich vzniku

Vzniku nedokonalostí na pleti se rozhodně vyplatí předcházet i z důvodu, že tím šetříte svůj čas a peněženku. V případě, kdy se chcete zbavit existujících vrásek nebo pigmentových skvrn, nemáte 100% jistotu, že vše vyřešíte sami doma s pomocí kosmetických produktů. Velmi často se budete muset obrátit opakovaně na kosmetický salon, kde pro vás kosmetička vybere ošetření, kterým podpoří vaši domácí péči.

 

Jak by měla vypadat péče o pleť zaměřená na prevenci?

Absolutním základem je každodenní aplikace (a reaplikace) krému s SPF a používání kosmetiky s obsahem antioxidantů. Toto duo zvyšuje ochranu pleti tím, že:

- napomáhají k ochraně buněk před oxidačním stresem a nežádoucími vlivy vnějšího prostředí

- přispívají ke zpomalení přirozeného procesu stárnutí pleti, protože zabraňují poškození buněčných složek kolagenu a elastinu

- podporují regeneraci pleti a jsou účinných pomocníkem v boji proti pigmentovým skvrnám

 

Antioxidanty můžete dodávat tělu prostřednictvím svého jídelníčku nebo je můžete suplementovat – vyzkoušejte například astaxanthin nebo ashwagandhu. K potravinám s vysokou antioxidační aktivitou patří například ostružiny, šípky, artyčoky, květák, piniové oříšky a arašídy. Další tipy, co jíst, abyste měli krásnou pleť, najdete v našem článku na blogu

 

3. Diagnostika pleti

To, co vyhovuje vaší kamarádce, nemusí nutně vyhovovat i vám. Každý typ pleti zkrátka vyžaduje jiný druh péče, a proto byste měli vždy používat pouze kosmetiku pro vás určenou. Samozřejmě můžete sáhnout po produktech, které jsou vhodné pro každý typ pleti, ale i tak je dobré znát svou pleť a dopřát jí péči, jakou v daný moment potřebuje.

 

Jak diagnostikovat svou pleť?

Vyzkoušejte jednoduchý domácí test s jehož pomocí poznáte svou pleť

Obličej šetrně očistěte a omyjte vlažnou vodou. Následně si pleť jemně osušte poklepáváním ručníku a vyčkejte 30 minut. Po uplynutí doby si vezměte zrcátko a na denním světle zhodnoťte stav své pleti.

Nepozorujete žádné výraznější změny? Máte normální pleť.

Začíná se objevovat lesk na T-zóně, tvářích i na bradě? Máte mastnou pleť.

Cítíte pnutí a vidíte šupinky? Máte suchou pleť.

Vidíte lesk jen na T-zóně a tváře jsou spíše sušší? Máte smíšenou pleť.

Pociťujete pnutí a vidíte zarudlá místa? Máte citlivou pleť.

 

Pokud si nejste 100% jistí ani po domácím testu, vyhněte se experimentování a pro jistotu si zajděte do kosmetického salonu, kde vám provedou odbornou diagnostiku. Díky té zjistíte nejen typ své pleti, ale také její aktuální kondici. Kosmetička vám doporučí, na co se v péči o pleť zaměřit a také vám poradí vhodný způsob použití jednotlivých produktů. 

Teď, když už víte, jaký typ pleti máte, inspirujte se v našem článku, jak o ni správně pečovat.

 

4. V péči o pleť nezapomínejte na krk a dekolt

Obvykle věnujeme veškerou pozornost obličeji a na péči o krk a dekolt zapomínáme. Z pohledu péče o zevnějšek se jedná o nejčastěji opomíjené části těla, a tedy není náhoda, že právě vzhled krku a dekoltu velmi často prozradí náš věk. 

 

Jak by měla vypadat každodenní péče o krk a dekolt?

Obě části odličujte, čistěte, hydratujte a chraňte před nežádoucími účinky UV záření se stejnou frekvencí jako obličej.

Pokud máte v oblasti dekoltu vrásky a rýhy, pravděpodobně je to tím, že spíte většinu noci na boku. Pokožce více prospívá spaní na zádech, protože tím podporuje její regeneraci.

V rámci péče o svůj dekolt si dejte záležet s výběrem podprsenky. Její pevnost by měla odpovídat plánované aktivitě. 

 

Tip: Zlepšete pevnost a elasticitu své pokožky v dekoltu s naším PUSH-UP zpevňující krém na dekolt a poprsí.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu