Na co je dobrý Astaxanthin? Jaké jsou jeho zdraví prospěšné účinky?

Astaxanthin je karotenoid (přírodní fotosyntetické barvivo), který má coby nejsilnější přírodní antioxidant řadu pozitivních účinků na každou stránku našeho zdraví

 

Co je astaxanthin?

Astaxanthin je silný antioxidant, a tím myslíme OPRAVDU silný, protože svou antioxidační silou předčí i daleko známější antioxidanty

Astaxanthin je:

- 6 000× účinnější než vitamin C

- 3 000× účinnější než resveratrol

- 800× účinnější než koenzym CoQ10

- 550× účinnější než katechiny obsažené v zeleném čaji

- 500× účinnější než vitamin E

 

A proč že astaxanthin je tak silný? Zatímco některé z výše zmíněných antioxidantů se rozpouští buďto jen ve vodě, nebo pouze v tucích, molekuky astaxanthinu se rozpouští v obou. Díky tomu dokáží proniknout skrze celou lipidovou dvojvrstvou buňky. 

 

Účinky astaxanthinu

Posiluje imunitu

Astaxanthin podporuje tvorbu imunoglobulinu (= protilátky, kterou organismus vytváří na svoji obranu proti bakteriím a virům). 

Dále podporuje aktivitu a schopnost rychlého množení buněk imunitního systému. Tím ho posiluje a zvyšuje jeho odolnost vůči nemocem a dalším negativním vlivům vnějšího prostředí.

 

Dokáže bojovat proti zanícení organismu

Astaxanthin má mimořádný protizánětlivý účinek, a tak dokáže tlumit tvorbu sloučenin, které jsou v těle příčinou rozvoje zánětů. Bojuje proti chronickému zanícení, které stojí na počátku cukrovky, rakoviny, onemocnění mozku a dalších života ohrožujících nemocí. 

 

Podporuje zdraví mozku

Vzhledem k tomu, že astaxanthin překonává bariéru mezi krevním oběhem a mozkem, může působit přímo na mozkové buňky, které chrání před poškozením volnými radikály a toxiny. Dále zpomaluje pokles pozornostních, paměťových nebo jiných kognitivních funkcí způsobený přirozeným stárnutím mozku.

 

Přispívá ke zdraví očí

Astaxanthin se dokáže hromadit v očních tkáních. Jeho pravidelné užívání může vést ke zlepšení zrakové ostrosti a schopnosti zaostření. Dále pomáhá při únavě a bolesti očí nebo při pocitu podrážděných a suchých očí.  

 

Chrání pokožku před poškozením sluncem

V nejsvrchnější vrstvě kůže (epidermis) se při působení UV záření uvolňuje velké množství aktivního kyslíku, který zapříčiňuje oxidaci buněčných membrán, což vede k postupnému stárnutí kůže. K největšímu poškození pak dochází ve střední vrstvě kůže nazývané škára (dermis), protože uvolněný kyslík způsobuje poškození kolagenových vláken, která dodávají kůži potřebnou tloušťku, odolnost a pružnost. Kůže tím rovněž ztrácí schopnost udržet si vlhkost, která se za normálních okolností drží mezi jednotlivými kolagenovými vlákny.

Právě astaxanthin dokáže pohltit UVB záření, které představuje pro lidskou pokožku největší nebezpečí. Pokožku udržuje hydratovanou, pružnou a pevnou. Zároveň předchází vzniku pigmentových skvrn, které by se mohly na vaší kůži vytvořit jako důsledek působení UV záření. 

Tip: Zdraví a vzhled své pokožky můžete podpořit také pravidelnou konzumací VENIRA PREMIUM kolagenového drinku. Obsahuje kolagenní peptidy, které v kombinaci s pečlivě vybranými vitaminy a minerálními látkami poskytují regenerační, antioxidační a protizánětlivé účinky, zlepšují hydrataci, pružnost a hladkost pokožky a chrání ji před oxidačním poškozením a UVB zářením, které jsou primárními příčinami stárnutí pokožky.

 

Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky

Všechny faktory urychlující stárnutí kůže vyvolávají v těle uvolňování volných radikálů, které poškozují strukturu buněk v naší DNA. Jejich záškodnickou činnost dokážou neutralizovat antioxidanty, ale problém nastává ve chvíli, kdy je volných radikálů příliš. Tím dochází k oxidačnímu stresu, což je stav, při kterém tělo nedisponuje dostatkem antioxidantů. 

Vzhledem k tomu, že astaxanthin patří k nejsilnějším přírodním antioxidantům, dokáže bojovat proti stárnutí kůže a chránit buňky před poškozením volnými radikály.

 

Zvyšuje sportovní výkony

Astaxanthin má rovněž pozitivní účinek na sportovce, u kterých podporuje svalovou výdrž a rychlejší regeneraci po zvýšené fyzické aktivitě. Protizánětlivý účinek astaxanthinu zase napomáhá ke zmírnění svalového napětí a únavy.

Látky, které zvyšují sílu, výkon a energii, obsahuje také adaptogenní rostlina ashwagandha, o které píšeme v nedávném článku u nás na blogu.

 

Přírodní zdroje Astaxanthinu

Astaxanthin se přirozeně vyskytuje v některých mikroorganismech, řasách a mořských plodech. Je zodpovědný za charakteristickou červenou, oranžovou či růžovou barvu krabů, krevet, raků, krill, humrů a divokých lososů. Ti astaxanthin neprodukují, ale získávají ho z potravy stejně jako my lidí. Pro vegetariány je skvělou volbou sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis, ve které je zároveň největší koncentrace této látky.

Pokud mořským plodům neholdujete, ale přesto chcete těžit z účinků tohoto silného antioxidantu, doporučujeme vám náš přírodní doplněk stravy VENIRA astaxanthin, který obsahuje 4 mg astaxanthinu v každé denní dávce. Dále jsme ho obohatili o antioxidační vitamin E, který je rozpustný v tucích kde udržuje správnou funkci všech buněk. Dále podporuje tvorbu bílých krvinek důležitých pro obranyschopnost organismu.

Astaxanthin najdete také ve VENIRA summer bronze, přírodním doplňku stravy pro podporu normální pigmentace kůže a VENIRA PREMIUM kapslí pro vlasy, nehty a pleť, které slouží k celkovému zlepšení kvality vlasů, nehtů a kůže. Kromě astaxanthinu obsahují také kolagen, kyselinu hyaluronovou, organickou síru a dalších 16 účinných látek

Naše prémiové kapsle pro vlasy, nehty a pleť jsou vhodné pro každého, koho trápí

- slabé nehty se sklony k lámání a třepení

- jemné, lámavé nebo řídnoucí vlasy

- pomalu rostoucí vlasy

- ochablá pleť bez života

- drobné nedokonalosti na pleti

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu