Ashwagandha: jaké jsou účinky této byliny a v jaké formě ji užívat?

Věděli jste, že ashwagandha patří k nejčastěji využívaným bylinám v ajurvédské medicíně? O důvod víc, proč tomuto zázraku z daleké Indie věnovat náležitou pozornost.

 

Co je to ashwagandha?

Ashwagandha, česky ašvaganda, přezdívaná též vitánie snodárná, indický ženšen nebo zimní třešeň, je jednou z nejmocnějších bylinek ajurvédské (tedy formy tradiční indické) medicíny, kde se pro své blahodárné účinky využívá déle než 2 500 let. Její využití sahá až do starověku, kdy byla užívána jako tonikum pro posílení těla a prodloužení života.

Za krkolomným názvem se skrývá robustní vytrvalá bylina, které se daří skvěle v subtropických a tropických oblastech, ale bez problému přežije i při nižších teplotách do 10° C. 

 

Ašvaganda patří do skupiny tzv. adaptogenních rostlin

Adaptogenní rostliny nám pomáhají s adaptací na nové životní podmínky a přispívají ke zvýšení celkové odolnosti našeho organismu. V tradičních kulturách jsou již po tisíciletí využívané ke zmírnění stresu. 

Adaptogeny fungují v těle tak, že korigují množství vyplavených stresových hormonů při stresové situaci. Při zvýšené hladině kortizolu totiž může docházet k potlačení imunitních funkcí a jeho nadprodukce může být rovněž příčinou nadváhy a hormonální nerovnováhy.

Do skupiny adaptogenních rostlin patří dále maca peruánská. O té se se dočtete v našich článcích s tipy na zmírnění příznaků přechodu a tipy na zvýšení ženského libida.

 

Ashwagandha obsahuje více než 50 biologicky účinných látek

Jedinečné zdraví prospěšné vlastnosti jí dodávají například withanolidy, jiným názvem steroidní laktony, které se nacházejí převážně v kořenu rostliny. Ashwagandha má díky jejich přítomnosti antioxidační vlastnosti, což znamená, že v těle dokáže omezit záškodnickou činnost volných radikálů, které způsobují oxidační stres

Právě oxidační stres je jednou z nejčastějších příčin předčasného stárnutí pokožky. Může mít za následek tvorbu vrásek, zašedlý tón pleti, rozšíření pupínků a dalších nedokonalostí. U vlasů zase způsobuje jejich vysoušení a nadměrné vypadávání. 

Ashwagandha dále obsahuje tělu prospěšné aminokyseliny, ale také vitaminy a minerální látky

 

Účinky ašvagandy na lidské zdraví

Ashwagandha napomáhá k/ke:

- posílení organismu

- zlepšení odolnosti vůči stresu

- snížení úzkosti a deprese

- snížení příznaků únavy

- zvýšení vytrvalosti, fyzické výdrže a svalové hmoty

- zlepšení koncentrace a kognitivních funkcí

- posílení imunitního systému po nemoci

- zlepšení funkce štítné žlázy

- stabilizaci hladiny cukru v krvi

- normální činnosti kardiovaskulárního systému

- snížení zánětů v těle

- snížení degenerace mozkových buněk

- zdravému spánku

- udržení správné hladiny a rovnováhy látek v těle

- normálnímu menstruačnímu cyklu

- hormonální rovnováze

- zvýšení libida

- zlepšení sexuálních funkcí

- zvýšení plodnosti

- zvýšení hladiny testosteronu u mužů

 

V jaké formě a v jakém množství ashwagandhu nejlépe užívat?

Ashwagandha se pěstuje převážně pro kořen, který se po sběru suší a následně drtí na jemný prášek. V této podobě se pije rozpuštěný ve vodě, ale pro lepší chuť se dá smíchat s mlékem a medem. 

Z vitánie snodárné se dále využívají její listy, které jsou bohaté na železo a skvěle se hodí k přípravě bylinného čaje. Její typicky žluté květy jsou zase dobře známé pro své močopudné a afrodiziakální účinky. 

Nejčastěji se doporučuje užívat dávku 300 až 600 mg denně. K dostání jsou čaje, sypké prášky a praktické kapsle. My vám k užívání doporučujeme standardizovaný extrakt, který na rozdíl od sušeného prášku obsahuje větší množství účinných látek. Konkrétně náš přírodní doplněk stravy VENIRA ashwagandha obsahuje v každé kapsli 500 mg extraktu z ashwagandhy, z čehož 25 mg (5 %) patří prospěšným withanolidům

 

Jak dlouho a kdy ashwagandhu užívat?

Účinky ashwagandhy nenastupují hned, ale projevují se až po pár týdnech pravidelného užívání. Ashwagandhu je tedy zapotřebí užívat nejméně čtyři až šest týdnů. Zhruba po třech měsících užívání je vhodné dát si na nějaký čas pauzu. 

Pokud zvolíte naše přírodní kapsle VENIRA ashwagandhaužívejte jednu denně. Jedná se o polykatelné kapsle, které je nutné zapít dostatečným množstvím tekutin. Pro dobrou vstřebatelnost by se měly užívat společně s jídlem. Doporučujeme nepřekračovat denní doporučenou dávku, protože byste si mohli přivodit zažívací problémy.

 

A jak je to s dobou užívání ašvagandy?

Výhodou ashwagandy je, že ji můžete užívat ráno i večer. Záleží jen na vašem individuálním záměru. Zvolený časový rámec pak doporučujeme dodržovat po celou dobu trvání kúry.  

V časných hodinách bude ashwagandha přínosem pro koncentraci a potlačení negativních podnětů pronikajících do mozku. Její večerní užívání zase podpoří kvalitu spánku a omezí probouzení před zazvoněním budíku. 

 

Kombinace ašvagandy s dalšími vitaminy a léky

Dále je dobré zmínit, že ašvagandu můžete užívat s běžnými doplňky stravy, jako je například vitamin C, hořčík nebo multivitamin

Pokud trpíte jakýmkoliv onemocněním nebo užíváte léky, je nezbytné konzultovat užívání ašvagandy s lékařem

Prosíme myslete na to, že užívání ašvagandy není vhodné pro těhotné a kojící ženy, ani pro děti.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu