4 tipy, jak zmírnit příznaky přechodu

Jak poznat, že jste v přechodu a jak si od nepříjemných příznaků menopauzy ulevit bez chemie? To, a mnohem více, se dozvíte v dnešním článku věnovanému všem ženám, které se chtějí cítit skvěle v každém věku a za každé situace

 

Co je menopauza?

Menopauza, klimakterium, nebo lidově ženský přechod, je biologický proces označující konec plodnosti žen středního věku. Toto období lze rovněž charakterizovat jako trvalou a úplnou zástavu menstruace

Přestože je menopauza naprosto přirozenou součástí života každé ženy, její nástup je zcela individuální. Obvykle přichází u žen ve věku mezi 48 až 55 rokem a v průměru trvá dva až pět let.  

 

Co se při menopauze děje v ženském těle?

V období přechodu z plodné fáze do neplodné, dochází v těle k poklesu produkce ženského hormonu estrogenu ve vaječnících.

 

Menopauza versus perimenopauza

V souvislosti s touto tématikou rozlišujeme termín menopauzální přechod nebo také perimenopauza, který označuje období mezi reprodukčním věkem a skutečnou menopauzou. Matoucí pak pro vás může být to, že příznaky obou biologických procesů jsou si velmi podobné. V obou případech totiž přijdete o menstruaci. Nicméně teprve v momentě, kdy tento stav přetrvává rok, hovoříme o menopauze.

 

Obvyklé symptomy ženské menopauzy

Čím dříve poznáte, že u vás nastává menopauza, tím větší šanci na zmírnění příznaků máte. Jak tedy poznat, že opravdu přichází?

Hormon estrogen ovlivňuje v ženském těle nejrůznější procesy. S jeho poklesem se tak pojí:

- nepravidelný menstruační cyklus a postupné vymizení menstruace

- ztráta libida

- návaly horka

- nadměrné pocení

- nespavost

- přibývání na váze

- bolesti hlavy

- brnění končetin

- bolesti na hrudi

 

Při menopauze se mohou u některých žen objevit problémy psychického charakteru. Může vás sužovat náladovost, nervozita, podrážděnost a plačtivost. Nezřídka mohou tyto problémy vyústit v deprese

I když výše zmíněné příznaky mohou působit hrozivě, v zásadě nejsou životu nebezpečné. Až třetina žen dokonce žádné z vedlejších symptomů přechodu nepociťuje. A pokud právě vy takové štěstí nemáte, snažte se k menopauze přistupovat jako k nové životní etapě. Zvládnout její nepříjemné symptomy vám pomohou naše praktické tipy níže.

 

4 tipy, jak zmírnit příznaky menopauzy bez chemie

1. Upravte svůj jídelníček

Pokud jste byly zvyklé jíst co hrdlo ráčí, počítejte s tím, že pokud se chcete stále vejít do svých oblíbených šatů, drobným změnám ve svém jídelníčku se nevyhnete. Tělo totiž reaguje na pokles estrogenu ukládáním tuků, protože tuková tkáň produkuje estrogen i nadále. 

Rovnou ale zapomeňte na drastické diety, které přináší leda tak krátkodobý účinek a v konečném důsledku budete kvůli jo-jo efektu vážit ještě více, než před začátkem diety. 

Místo omezování v podobě diet vsaďte na pravidelné stravování. Jezte v menších porcích zhruba pětkrát denně. Ke každému jídlu si připravte porci ovoce nebo zeleniny, protože obsahují důležité vitamíny a antioxidanty. Svůj jídelníček rozšiřte o sóju, mořské plody, luštěniny, za studena lisované rostlinné oleje, krůtí, králičí a kuřecí maso. 

Na závěr chceme připomenout, že kouření, alkohol, kofein, fast-food, silně kořeněná jídla, cukrovinky, uzeniny ani smažená jídla do zdravého stravování nepatří. Samozřejmě si stále můžete dopřát, co máte rády, ale vždy s mírou.

 

2. Užívejte doplněk stravy, který simuluje účinky estrogenů

VENIRA menopauza je unikátní komplex 11 účinných látek přičemž každá kapsle obsahuje 8 % isoflavonů (= nejznámější skupina fytoestrogenů), které kompenzují klesající hladinu estrogenů, a tím přispívají k redukci obtížných projevů klimakteria, které ženám znepříjemňují každodenní život. 

VENIRA menopauza obsahuje dále vitamín C, B5, B6, ženský ženšen, mateří kašičku, včelí pyl, tolici vojtěšku, přesličku rolní, chřest hroznovitý a pivoňku čínskou, které společně:

- přispívají ke zvýšení libida

- udržují normální činnost urogenitálního systému žen

- účinně bojují proti návalům horka, změnám nálad a nočnímu pocení

-zabraňují únavě a zvyšují energii

- podporují správnou funkci nervového systému

- chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály

 

3. Vsaďte na přírodní sílu bylinek

Pozvěte si na pomoc zázraky přírody, které mají tu moc zmírnit příznaky, nebo je dokonce zcela potlačit. Jaké bylinky patří k pomocníkům, které si zaslouží vaši pozornost?

Třezalka tečkovaná – díky tomu, že přispívá k relaxaci a uvolnění, může zlepšit kvalitu spánku. Příznivě ovlivňuje i duševní pohodu a emoční stabilitu, čímž přirozeně ovlivňuje náladu žen.

Kotvičník zemní – bylinka s mimořádnými účinky, která si našla své místo v ajurvédské medicíně. Podporuje pohlavní orgány a hormonální aktivitu jako správnou funkci reprodukčního systému a močové soustavy. Dále přispívá ke snížení příznaků menopauzy a ke zvýšení libida. Je součástí kapslí VENIRA sex booster.

Maca peruánská – jako SUPERpotravina podporuje plodnost, vytrvalost, vitalitu a účinně napomáhá zvyšovat libido. Podílí se rovněž na vyrovnání hladiny hormonů, stejně jako na udržení celkového fyzického a duševního zdraví.

Vitánie snodárná (= ženšen pravý) – bylina tradičně užívaná v ajurvédské medicíně. Je známá především pro své adaptogenní vlastnosti, což znamená, že tělu pomáhá se lépe přizpůsobovat a zvládat stresové podněty. Ženšen se podílí také na podpoře fyzické a duševní energie. Najdete ji v doplňku stravy VENIRA ženská harmonie.

Chřest hroznovitý – v období klimakteria podporuje vitalitu žen, duševní pohodu, vyšší odolnost proti stresu a kvalitnější spánek.

Andělika čínská (ženský ženšen) – napomáhá udržovat rovnováhu ženských hormonů, včetně estrogenů. Podporuje lepší oběh krve, což je důležité pro zachování zdraví a vitality ženského těla. Najdete ji v našich přírodních kapslích VENIRA menopauza

Ashwagandha – napomáhá udržovat správnou hladinu a rovnováhu látek v našem těle. Posiluje imunitní systém, zlepšuje spánek a má pozitivní vliv na náladu. Kromě toho obsahuje látky, které zvyšují sílu, výdrž a energii a naopak snižují stres a úzkost.

 

4. Nepřestávejte se hýbat

Víte, jak se to říká, ve zdravém těle, zdravý duch. Není tedy náhoda, že ženy, které si dopřávají pravidelný pohyb (ideálně na čerstvém vzduchu) zvládají menopauzu mnohem lépe

Pravidelný pohyb vám pomůže odbourat tuky, podpoří růst svalové hmoty a rovněž zpevníte své tělo a kostru. Hledejte aktivity, které vám přináší radost a nejsou pro vás příliš náročné. Pokud jste do dnešního dne nebyly zvyklé na pravidelný pohyb, začněte procházkami, plaváním a jízdou na kole. Intenzitu pak můžete postupně zvyšovat. 

Pokud milujete skupinové lekce a již jste ve věku, kdy začíná hladina estrogenů ve vašem těle klesat, doporučujeme vám vyzkoušet hormonální jógu. Ta je zaměřená na vybalancování hormonů v těle a omezení příznaků menopauzy

 

Zatím je pro vás menopauza dalekou budoucností?

V takovém případě je tím nejlepším, co můžete udělat pro své tělo, prevence. Jezte zdravě, konzumujte bylinky, pravidelně cvičte, choďte na masáže, vyvarujte se stresu, nepřepínejte se v práci a dělejte věci, které vás činí šťastnými. Díky preventivnímu působení pro vás změny, které menopauza přináší, nebudou zdrojem takových obtíží a celé období zvládnete překonat s lehkostí sobě vlastní.

Zatím se vám nedaří nalézt tu správnou harmonii? Vyzkoušejte náš přírodní doplněk stravy VENIRA ženská harmonie, který dokáže u žen v období menstruace, puberty či přechodu dosáhnout vnitřního souladu a emocionální stability.

 

Stále váháte, jestli je to skutečně menopauza?

V tom případě vám doporučujeme navštívit vašeho gynekologického lékaře, který podle výsledků krevních testů zjistí hladiny hormonů v těle. Případně si můžete zakoupit volně prodejný test, který odhalí menopauzu z vaší moči.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu