Jak pečovat o smíšenou pleť

Máte smíšenou pleť a nevíte, jak o ni pečovat? V tom případě jste tady správně. V dnešním článku vám poradíme, jaké složky kosmetiky vyhledávat, jaké produkty konkrétně používat a jak by měla vypadat vaše kosmetická rutina od A do Z.

 

Smíšená pleť: Jaká je?

Pokožka na T-zóně (oblast čela, nosu a brady) se vám rychleji mastí a má tendence se lesknout, zatímco na U-zóně (tváře) je spíše sušší a má sklony k pnutí a praskání. 

Smíšená pleť si svůj název získala právě tím, že je kombinací mastné, dalo by se říci problematické, pokožky a normální až suché kůže.  

Přestože se mezi lidmi jedná o nejrozšířenější typ pleti, péče o ni může být skutečnou výzvou, protože musíte najít rovnováhu mezi potřebami jednotlivých částí obličeje. Suchá U-zóna může na vámi aplikované produkty a postupy reagovat odlišně než mastná T-zóna a naopak

 

Opravdu máte smíšenou pleť? Vyzkoušejte rychlý domácí test

Neexistuje žádný univerzální postup péče, ani sestava produktů, která by vyhovovala bez výjimky všem typům pleti. Proto jsme si pro vás připravili jednoduchý domácí test, kterým si jednoduše ověříte, jestli máte opravdu smíšenou pleť

Obličej šetrně očistěte a omyjte vlažnou vodou. Pleť jemně osušte poklepáváním ručníku a vyčkejte 30 minut. Jestli je vaše pleť skutečně smíšená, po uplynutí dané doby můžete pociťovat pnutí na suchých tvářích a pozorovat lesk na čele, nose a bradě.

Pokud popis výše aktuálnímu stavu vaší pleti neodpovídá, pak jste jí pravděpodobně poskytovali úplně jinou péči, než celou dobu potřebovala. To může být i důvodem, proč se vám nedaří udržet svou pleť v optimálním stavu. 

Tip: Zjistěte, jak poznat, jestli máte pleť normální, mastnou nebo suchou.

 

Běžné problémy smíšené pleti 

Mazové žlázky produkují v oblasti T-zóny nadbytek kožního mazu, který nestíhá odcházet, a tak se hromadí v pórech a ucpává je. To může vést ke vzniku černých a bílých pupínků jako i závažnějších forem akné, které jsme pro vás popsali v článku, jak se zbavit akné.

Naopak suchá kůže na tvářích si vlivem chybějících lipidů nedokáže zadržet vlhkost, a tak se velmi často loupe, pne, je matná, křehká a má sklony ke vzniku vrásek

 

Jak vybrat vhodnou kosmetiku pro smíšenou pleť

Pokud chcete mít krásnou a mladistvě vypadající pleť, vaše rutina musí zahrnovat produkty na čištění, odlíčení, tonizaci, hydrataci a ochranu před UV zářením. To je sice u všech typů pleti stejné, ale jen do momentu, než se začneme bavit o konkrétních kosmetických produktech. 

Vybírejte produkty, které jsou buďto vhodné pro každý typ pleti, nebo je jejich složení přizpůsobené potřebám přímo pleti smíšené. Rozhodně tedy není možné používat kosmetiku výhradně pro mastnou nebo pro suchou pleť, protože tak byste neprospívali celému obličeji, ale pouze jeho částem. 

Nicméně ani v momentě, kdy si vyberete vhodnou kosmetiku pro smíšenou pleť nemáte zcela vyhráno. Musíte totiž zohlednit její aktuální stav, který v podstatě určuje konkrétní problém. Daný stav se může měnit vlivem ročního období, kolísání hladiny hormonů, stárnutím, momentálním psychickým rozpoložením, ale také životním stylem

V praxi to znamená, že vaše smíšená pleť může být navíc přecitlivělá, ekzematická, aknózní nebo zralá. Z toho důvodu je vhodné, aby vaše rutina zahrnovala produkty určené na cílenou péči, které vám pomohou danou problematiku úspěšně řešit. 

Typicky se jedná například o: 

- pleťová séra, která účinkují v hlubších vrstvách kůže a jsou schopna měnit aktivně stav pleti

- probiotika, která vyčistí vaše střeva a zabrání tomu, aby se detoxikovala přes kůži

- doplňky stravy s kolagenem, jehož nedostatek se může projevovat právě sníženou kvalitou kůže

 

Péče o smíšenou pleť krok za krokem

Vaším cílem v rámci pečujicí rutiny bude nastolení rovnováhy pokožky. Té docílíte pouze nastavením komplexní péče, kterou popisujeme níže

 

Odlíčení a čištění pleti

Pleť si čistěte poctivě dvakrát denně – ne pouze jednou, ale ani častěji než ráno a večer. 

V rámci ranního čištění odstraníte pot, zbytky odumřelých kožních buněk a maz, které se (nejen) na povrchu pleti usadily v průběhu noci. Vytvoříte tak dokonale čisté plátno pro aplikaci zvláčňujících produktů a make-upu.

Večerním čištěním odstraníte z pokožky bakterie, zbytky make-upu a hluboko usazené nečistoty. Pleť bude díky důkladnému čištění připravená na noční regeneraci a příjem aktivních látek z produktů aplikovaných v dalších krocích pečujicí rutiny.

K čištění použijte čisticí gel na akné, který je vhodný pro pleť smíšenou, mastnou a aknózní. Obsahuje vitamin E, levandulový olej a bioflavonoidy, které přispívají k eliminaci tvorby akné a zklidnění podrážděné pokožky. Gel si poradí také s rozšířenými póry, podrážděnou pokožkou, akné a jizvičkami po akné. Dále s černými tečkami, zvýšenou produkcí mazu a mastným filmem na pleti.

V rámci večerní rutiny začněte odlíčením pleti. V tomto kroku se zbavíte make-upu, ale také fotoprotekce. Proto je tento krok nutný pro každého bez ohledu na to, jestli se líčíte nebo ne. 

K odlíčení použijte například naše odličovací mléko vhodné pro každý typ pleti. To respektuje přirozené pH pleti, poskytuje jí prvotřídní hydrataci a na jejím povrchu nevytváří mastný film. Na druhou stranu pokožku ani jinak nevysušuje, účinně ji zklidňuje a posiluje ochrannou kožní bariéru.

Nevíte, jak konkrétně postupovat? Podrobný návod najdete v našem článku, jak na efektivní čištění a odličování pleti.

 

Tonizace pleti

Připravte svou pleť na další kroky rutiny použitím pleťového tonika coby důležitého mezikroku mezi čištěním a hydratací

Cílem tonizace je vyrovnat pH pokožky, ale pokud použijete čisticí produkt, který má sám o sobě tuto schopnost, tonikum už teoreticky použít nemusíte

 

Hydratace pleti

Vaší pleti budou prospívat lehčí pleťové krémy s nízkým obsahem olejů, které dokážou hydratovat pleť bez zatížení. Díky tomu zmatníte lesklé části obličeje, a zároveň podpoříte zvláčnění suchých tváří.

Sáhněte po přírodním pleťovém krému bez alkoholu, sulfátů, silikonů a parabenů. Jedná se o potenciálně škodlivé složky, které mohou vaši pokožku vysušit a podráždit. 

Skvělé pro vás bude také sérum s BIO kyselinou hyaluronovou k jejímž přednostem patří to, že: 

- vyhlazuje jemné linky a zjemňuje vzhled vrásek

- chrání pokožku před znečištěním a poskytuje jí ochranu před ultrafialovým zářením

- urychluje hojivé procesy a aktivně bojuje s akné

- přináší zklidnění přecitlivělé pokožce

- rozjasňuje pokožku a udržuje její mladistvý vzhled

- vyhlazuje nerovnoměrnou strukturu pokožky a předchází vzniku rozšířených pórů

 

Fotoprotekce pleti

Bez UV ochrany se neobejde žádná pleť, tedy ani ta smíšená. Při výběru konkrétního produktu si jen dejte pozor na složení. Vhodný pro vás bude přírodní opalovací krém s SPF 50, který není komedogenní, a tedy nehrozí, že by ucpával póry v T-zóně

 

Bude vaše pleť vždy smíšená?

Obecně platí, že v otázce typu pleti hraje klíčovou roli genetika, a proto svůj typ pleti změnit nemůžete. Nicméně u smíšené pokožky je běžné, že kolem 50. roku se svými vlastnostmi začíná přibližovat spíše pleti suché. Tomu následně přizpůsobte svou pečujicí rutinu a používejte kosmetiku určenou pro suchou pleť. Svou pozornost budete muset zaměřit především na hydrataci a zklidnění pleti. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu