Curly Girl metoda: Co to je a pro koho je vhodná?

V našem nedávném článku jsme s vámi sdíleli tipy na péči o vlnité a kudrnaté vlasy. Dnes na toto téma navážeme a společně si posvítíme na světově populární Curly Girl metodu. Co myslíte, podlehnete jí i vy?

 

Co je to Curly Girl metoda

Curly Girl metoda, která je mezi zasvěcenými známá pod zkratkou CGM, označuje novodobý přístup k péči o vlnité a kudrnaté vlasy

Cílem je podpořit krásu vln a kudrn a probudit je k životu díky definici jejich přirozené struktury. CGM pak nabízí ucelený návod péče od mytí až po styling, který vás dovede k hydratovaným, lesklým a dokonale definovaným kudrlinám. Než si představíme jednotlivé kroky, pojďme si přiblížit, kde se tato metoda vzala.

 

Historie Curly Girl metody

Za Curly Girl metodou stojí Lorraine Massey, kadeřnice z Velké Británie, která dělá tlustou čáru za utlačováním vlnitých a kudrnatých vlasů. Naštěstí pro nás zaznamenala celý koncept Curly Girl ve své stejnojmenné knize, a my tak díky ní získáváme podrobný návod, jak nahradit dosavadní nezdravé návyky a nechat vyniknout přirozené kráse svých vlnek a kudrlin

 

Pro koho je Curly Girl metoda vhodná?

Pokud máte přirozeně vlnité nebo kudrnaté vlasy, tak právě pro vás! Curly girl metoda vás naučí, jak vytěžit potenciál svých vlasů skutečně naplno a opravdu nezáleží na tom, jestli se vám vlasy vlní jen lehce, nebo máte hodně objemné kudrny. 

Nejste si jistí tím, jestli svoje vlasy můžete považovat za vlnité? Pomůže vám jednoduchý test! Umyjte si vlasy běžným způsobem a ještě mokré je promačkejte od konečků směrem ke kořínkům. Poté je nechte bez použití jakéhokoliv stylingového přípravku uschnout. Pak už stačí pouhý pohled do zrcadla, abyste se přesvědčili o tom, jestli máte vlasy vlnité nebo rovné.

Tip: Zjistěte více o rozdílech mezi vlnami a kudrnami v našem článku.

 

Může Curly Girl metoda rozvlnit rovné vlasy?

Pokud jsou vaše vlnky výsledkem pravidelného kulmování nebo používání natáček, ale jinak máte přirozeně rovné vlasy, bohužel ani při dodržování všech kroků CGM je nerozvlníteVlnění vlasů je totiž dané tvarem folikul, ze kterých vlasy rostou, a jejich tvar se žádným způsobem ovlivnit nedá. 

 

Péče o vlnité a kudrnaté vlasy podle Curly Girl metody

1. Vlasová péče podle Curly Girl metody

Při každém mytí použijte šampon pro kudrnaté vlasy kombinující účinky vybraných přírodních extraktů a dalších jemných složek tak, aby vaše kadeře vypadaly úžasně a vy se cítili nejlépe, jak je to jen možné. Obsažený extrakt z lněného semínka redukuje krepatění vln a prodlužuje jejich výdrž, meruňkový olej zase udržuje jejich dostatečnou hydrataci. Aktivní látka Emolid CC zase nabídne dokonalou péči vaší vlasové pokožce, kterou změkčuje a zvláčňuje.

Dalším produktem, který byste neměli opomenout při žádném mytí je přírodní kondicionér pro kudrnaté vlasy, který je vyživí a podpoří v přirozené regeneraci. V jeho složení najdete celkem 20 účinných ingrediencí včetně hydrolyzovaného keratinu, který posiluje vlasovou strukturu a zvyšuje její odolnost vůči poškození. Dále podporuje pružnost vlasů a obnovuje poškozená vlasová vlákna.

 

2. Mytí vlasů podle Curly girl metody

Nejprve své vlasy připravte na nové pořádky tím, že je důkladně vyčistíte od minerálů, chloru a těžkých kovů. K tomu můžete využít šampon bez silikonů, ale se sulfáty – tento požadavek splňují obvykle mužské kosmetické produkty 2v1. Tento krok je důležitý pro odstranění všech usazenin, které by bránily v absorpci hydratačních a výživných složek obsažených v produktech vhodných pro vlnité a kudrnaté vlasy, takže pro jednou vám to vaše vlasy odpustí. Dále již používejte pouze přírodní vlasovou péči bez silikonů, sulfátů a parabenů. Jak postupovat?

Své vlasy důkladně propláchněte a až budou nasáklé vodou, aplikujte šampon na vlasovou pokožku. Pro jeho precizní aplikaci doporučujeme použít stimulující masážní kartáč, který prokrvuje pokožku hlavy, podporuje přirozený růst vlasů a pomáhá k efektivnějšímu vstřebávání účinných látek z vlasové péče. Poté vlasy smyjte a postup opakujte ještě jednou.

Po umytí vlasů šamponem z nich vymačkejte přebytečnou vodu a pokračujte aplikací kondicionéru do konečků a na délky. Poté vlasy důkladně pročešte a nechte působit po doporučenou dobu.

Po uplynutí doby působení dejte hlavu do předklonu, do dlaní si napusťte vodu a pak postupně každý pramen od konečků pomačkej směrem k vlasové pokožce. Tímto podpoříte hydrataci svých vlasů a definici vln a kudrn. 

Na závěr mytí vlasy důkladně opláchněte teplou vodou. Až z nich dostanete veškeré zbytky produktů, závěrečné opláchnutí proveďte studenou vodou. Tím zatáhnete vlasová vlákna, uzamknete v nich hydrataci a uhladíte jejich povrch. Vlasy po umytí nijak nedrhněte!

 

3. Česání vlasů podle Curly Girl metody

Je velmi důležité, abyste přestali s česáním svých kudrnatých vlasů na sucho. Suché lokny jsou velmi náchylné k poškození – narušíte povrch vlasů, polámete je a podpoříte nežádoucí krepatění. Navíc tím přicházíte o krásně definované kudrliny.

Hřeben je ideální použít ve chvíli, kdy jsou vaše vlasy mokré a nasáklé kondicionérem. Při samotném česání pak postupujte vždy ve směru od konečků ke kořínkům. Pokud to jde ztuha, přidejte trochu kondicionéru. 

 

4. Styling vlasů podle Curly Girl metody

Styling se vyplatí provádět na vlasech dostatečně nasáklých vodou – to znamená bezprostředně po mytí

Přípravky můžete nanášet v předklonu – snáze si tak udržíte pěšinku na svém místě a uchováte tvar vln, které jste pracně definovali již během mytí. Záleží ale samozřejmě na tom, jaký typ vlnitých a kudrnatých vlasů máte. Kudrny připomínající prstýnky nebo spirálu bude snazší upravovat pramen po prameni, což by se v předklonu dělalo těžko. 

V této fázi péče o vlasy můžete nanášet nejrůznější pěny, krémy a gely, které fungují jako aktivátory vln nebo podporují objem vlasů. Vždy je ale nejprve rozetřete v dlaních a až poté aplikujte na vlasy.

 

5. Vysoušení vlasů podle Curly Girl metody

Po mytí a stylingu si svažte vlasy do turbanu – ale tentokrát bez použití froté ručníku, který by mohl vaše kudrny poškodit a způsobit krep. 

Na pomoc si vezměte ručník z mikrovlákna, nebo ještě lépe staré bavlněné tričko – ideálně z pánského oddělení. Díky širokým rukávům se vám bude dobře vázat kolem hlavy. Z takového trička si pak jednoduše vytvoříte čepici, která pojme přebytečnou vlhkost z vašich vlasů

Po pár minutách (maximálně deseti) tričko sundejte a pusťte se do fénování s difuzérem. Před tím ale ještě naneste tepelnou ochranu. Při fénování nastavte střední teplotu a intenzitu a až vaše vlasy lehce proschnout, obojí stáhněte na nejnižší stupeň. S fénováním pokračujte až do momentu, než budou vaše vlasy suché na 80–90 %. Bezprostředně po vysušení do vlasů nesahejte, abyste si pracně definované vlny nezničili. 

 

6. Probuzení do krásy podle Curly Girl metody

Pokud se nechcete budit s vysušenými a elektrizujícími vlasy, před spaním je sepněte hedvábnou gumičkou na temeni hlavy. Poté přidejte hedvábný povlak na polštář, kterým své vlasy ochráníte před nežádoucím krepatěním a zacuchaním. Polštář můžete nahradit hedvábnou čepičkou, která vám skvěle poslouží i při cestování.

 

Jak dlouho CGM trvá a jak začít?

Připravte se na dlouhý běh, jehož délka se bude odvíjet od toho, jak moc jste dávali svým vlasům zabrat. Pokud jste je mnoho let barvili a používali vlasovou péči plnou chemie, změna bude spíše pozvolná. Přesto okamžitě uvidíte, jak se vaše vlnky a kudrlinky probouzí k životu a vaše koruna krásy vypadá den ode dne lépe. 

No a jak začít? Ze všeho nejprve si objednejte vlasovou péči pro vlnité a kudrnaté vlasy. S prvními změnami ale určitě nemusíte čekat až do chvíle, než vám balíček s novou kosmetikou dorazí. 

Ještě dnes své vlasy můžete přestat:

- barvit

- žehlit a kulmovat

- česat na sucho

- mýt příliš často a příliš horkou vodou

- fénovat horkým vzduchem

- vysoušet froté ručníkem

 

Tip na závěr

Pokud jsou vaše vlasy v důsledku dřívější nevhodné péče jemné a lámavé nebo vás trápí jejich pomalý růst, doporučujeme vám nasadit náš bestseller – VENIRA PREMIUM kapsle pro vlasy, nehty a pleť. Jedná se o přírodní doplněk stravy s obsahem 20 aktivních látek podporujících udržení normálního stavu nehtů, vlasů a kůže.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu