Zamezte ztrátě vašich vlasů – vitamin B6 vám s tím pomůže

Už jako malé děti jsme často slýchávali, že pokud nedostaneme do těla vitamíny, nemůžeme očekávat, že budeme v dobré fyzické kondici. Něco na tom bude. Nejčastěji nám říkali, že si jimi pomůžeme k lepšímu zraku, silnějším kostem, pevnějším nehtům, ale málokdo předpokládal, že by vitamíny mohly mít vliv i na naše vlasy. Přitom tomu tak skutečně je. S přibývajícím věkem, narůstajícím stresem a prostředím, ve kterém se pohybujeme, se může stát, že nám začnou naše vlasy vypadávat, ztrácejí svůj lesk i hustotu. Právě to je ta chvíle, kdy bysme do našeho těla měli dodávat vitamin B6.

 

Zázrak jménem vitamin B6

Z velké řady mnoha druhů vitamínů nám může k vysněné hřívě silných a přitažlivých pramenů dopomoci vitamín B6, který je jedním z osmi vitamínů skupiny B-komplexu. Častou chybou bývá, že jsou všechny tyto vitamíny B označovány jako jeden. Ve skutečnosti však plní vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12 naprosto rozdílné funkce a jejich přínos pro naše zdraví je odlišný.

V případě péče o vlasy je jednoznačnou volbou pyridoxin neboli vitamin B6, který je výbornou prevencí proti vypadávání. Navíc je pomocníkem při tvorbě melaninu, který zodpovídá za barvu našich vlasů. Dalším přínosem je výživa vlasové pokožky, díky čemuž je podporován zdravý růst.

 

Účinky vitaminu B6 na vlasy

Právě vitamin B6 je důležitou součástí pro produkci základních stavebních kamenů vlasů, tedy proteinů. Jedná se především o keratin, který je zodpovědný za pevnost, strukturu a zdraví vlasů. Díky pyridoxinu se zlepšuje i vstřebávání železa z potravy a jeho transport do vlasových folikul, což podporuje růst a vitalitu vašich kadeří. 

Vitamin B6 se podílí i na regulaci hladiny hormonů v těle, jako je estrogen a testosteron. Právě udržování vyvážených hormonálních hladin snižuje riziko vypadávání vlasů. Antioxidační účinky tohoto perfektního vitamínu chrání vlasy před volnými radikály.

Co je pro vypadávající vlasy důležitější, než stimulace krve v pokožce hlavy? S pyridoxinem se dočkáte posílení vlasových folikul o důležité živiny a především i kyslík, který je nezbytný pro jejich růst a zdraví. Lepší cirkulace navíc odstraňuje odpadní látky a toxiny, které mohou požadovanému růstu vlasů bránit.

Klíčem ke krásným vlasům je i zdravá vlasová pokožka, kterou je nutno také opečovávat. Vitamin B6 může pomoci redukovat problémy spojené například s přebytečným mazem či lupy na pokožce hlavy.

 

Tip: Hledáte doplněk stravy, který bude mít příznivý vliv na váš celkový organismus a ochrání vaše buňky před oxidativním stresem? Vyzkoušejte VENIRA B-komplex!

 

Příčiny vypadávání vlasů

V případě nedostatečného příjmu vitaminu B6 do našeho těla, může dojít ke stavu kůže zvaném dermatitida, který je příčinou řídnutí, suché kůže, vzniku přemíry lupů, předčasného šedivění či nadměrné ztráty vlasů. Vždy se ale nemusí jednat pouze o nedostatek vitaminu B6, jedná se i o:

 

Genetickou predispozici - představuje jednu z nejčastějších příčin vypadávání vlasů. Pokud se v rodině setkáváte s alopecií, pak je velmi pravděpodobné, že se s padáním vlasů ve svém životě bohužel setkáte jednou i vy.

Hormonální nerovnováhu - nedostatek či výkyvy ženských či mužských hormonů mají za následek dokonce i životnost vlasových folikulů, a proto mohou způsobovat jejich zmenšování. Hormonálními změnami si prochází ženy v období těhotenství, porodu, menopauzy či při užívání hormonální antikoncepce. 

Stres - nadměrný stres může mít negativní vliv na zdraví vašich vlasů. Při dlouhodobém vystavování se stresu se pomalu zhoršuje i jejich kvalita a zvyšuje se také vypadávání. Stres ovlivňuje také hormonální rovnováhu a cirkulaci krve v pokožce hlavy.

Nezdravé stravování - nevyvážená strava bez základních živin, jako jsou vitamíny, minerály a proteiny oslabuje vlasová vlákna a vede k jejich ztrátě.

Nekvalitní kosmetické produkty a nesprávná péče - používání produktů na vlasy, které nemají s kvalitou nic společného, je také špatnou cestou v péči o vaše kadeře. Stejně tak časté barvení, přehnané používání tepelných nástrojů či neustálé nošení culíků 

 

Tip: Pokud zrovna kojíte a padají vám vlasy, pak si rozhodně přečtěte článek o tom, které vitaminy či minerály může vaše tělo právě v tomto období postrádat.

 

Jak doplnit vitamin B6 do těla?

Vitamin B6 je poměrně dobře dostupný v potravinách jako je droždí, játra, fazole, ořechy, zelenina, vnitřnosti, celozrnné obiloviny nebo žloutky. Pokud jej ale ze stravy do vašeho těla dodáváte málo, pak jsou zde k mání také výživové či vitaminové doplňky stravy. 

Pyridoxin najdete i v doplňku stravy VENIRA gumoví medvídci pro vlasy, nehty a pleť s úžasnou jahodovou příchutí, které vlasům, nehtům i pokožce dodávají všechny důležité vitamíny, živiny a minerály. Kromě toho se podílí na udržování normálního stavu nehtů, vlasů a kůže.

Pokud hledáte multifunkční produkt, díky němuž podpoříte nejen imunitní systém, ale také normální funkci jater či tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, pak je pro vás jako stvořený VENIRA multivitamin ve formě kostiček s pomerančovou příchutí!

Vyrovnanou hladinu ženských hormonů pak ovlivňuje VENIRA PREMIUM hormonální rovnováha, která přispívá i k normálnímu menstruačnímu cyklu či k udržení optimálního stavu pokožky.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu