Trápí vás nadýmání? Poradíme vám, jak se ho zbavit

Přestože je nadýmání poměrně běžným problémem, mnoho lidí neví, co ho způsobuje, jak se s ním vypořádat a jak mu předcházet v budoucnu. Právě na tyto otázky se zaměříme v dnešním článku.  

 

Co je nadýmání

Nadýmání můžeme popsat jako nadměrnou tvorbu plynů ve střevech projevující se pocitem nafouklého břicha, které může být na dotek tvrdé a bolestivé. 

Tento stav celkového nepohodlí se nemusí projevovat jen nadmutým břichem. Nadýmání je běžně doprovázeno také říháním, nepříjemnými pocity plnosti po jídle, křečemi, nevolností, případně kručením ve střevech

 

Proč dochází k nadýmání

Ve střevech se denně vytvoří kolem osmi litrů plynu, přičemž z těla odchází jeden litr plynu (každý zdravý jedinec upustí střevní plyn v průměru 5–15× denně) a zbylé množství se absorbuje do krevního řečiště. 

O zvýšené plynatosti mluvíme v případě, kdy se plynu ve střevech vytvoří více. Ten pak neodchází v potřebném množství přirozenou cestou a hromadí se v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, kde vyvolává silné bolesti břicha.

 

Běžné příčiny nadýmání

Nadýmání je z velké části způsobené konzumací konkrétních potravin jako například potravin s vysokým obsahem vlákniny (kapusta, brokolice, fazole, hnědá rýže, cibule) a vysokým obsahem cukrů. Problematické mohou být rovněž sladidla, sycené nápoje a alkoholické nápoje jako víno a pivo

Za zvýšenou plynatostí může stát také alergická reakce na konkrétní potravinu. Nepříjemné pocity se mohou objevit například po konzumaci lepku, laktózy nebo fruktózy. 

K nadýmání může přispět rovněž naše chování při jídle. Pokud jíme ve spěchu, hltáme a polykáme velká sousta, společně s jídlem lokáme velké množství vzduchu. Většiny se sice zbavíme při říhnutí, ale část vzduchu putuje do tlustého střeva, kde se přeměňuje na plyn, který z nás nakonec vyjde v podobě větrů.

Nadýmání a další trávicí obtíže jako zácpa, průjem nebo pálení žáhy mohou být důsledkem chronického stresu. Náš organismus totiž může v reakci na stres ovlivňovat nervy zažívacího ústrojí. 

U žen může být příčinou zvýšené plynatosti kolísání hladiny hormonů způsobené menstruačním cyklem. Již v době před menstruací se vlivem hormonů zpomaluje činnost střev a svalová tkáň pracuje pomaleji. Zpět do normálu se vše vrací pár dnů po menstruaci. Trávicí problémy se mohou objevit také během těhotenství a menopauzy.

 

Prevence nadýmání

Jezte v klidu, po malých soustech a před polknutím vše důkladně rozkousejte.

Omezte konzumaci nadýmavých potravin.

V průběhu dne vypijte dostatek neperlivé vody.

Po hlavním jídle se vydejte na menší procházku.

Pravidelně se hýbejte.

 

Jak zklidnit nadýmání? Nasaďte probiotika

Problémy s trávením mohou být znakem, že je váš střevní mikrobiom v nerovnováze. S tím vám pomohou probiotika, tedy živé organismy (bakterie a nebo kvasinky), které ve střevech pomáhají nastavit rovnováhu

Probiotika jsou součástí některých potravin (kefír, plnotučný jogurt, kysané podmáslí, acidofilní mléko, kysané zelí, kvašená zelenina, eidam, ementál, čedar, plísňové a zrající sýry), ale můžete je samozřejmě užívat i formou doplňků stravy

VENIRA probiotika ve svém složení obsahují 10 různých kmenů s celkem 10 miliardami živých probiotických kultur. Součástí doplňku je také inulin (rozpustná vláknina), tedy prebiotikum, které vytváří pro přátelské bakterie kladné životní podmínky, přispívá k jejich růstu a účinně napomáhá k jejich aktivitě. Na závěr jsme přidali extrakt ze smetanky lékařské, která podporuje normální trávení.

Obrovským benefitem našeho přírodního doplňku stravy, který se podílí na udržení zdravé střevní mikroflóry, je jeho způsob zpracování nazývaný tyndalizace. Jedná se o typ přerušované sterilizace, díky které zůstává v probiotikách přítomná většina aktivních metabolitů produkovaných během fermentace. Ty tak dovedou mnohem lépe přilnout ke střevní stěně a díky tomu působí daleko efektivněji při řešení trávicích potíží

Probiotika jsou zásluhou přerušované tepelné úpravy daleko odolnější vůči kyselému žaludečnímu prostředí, a tak se dostanou přímo do trávicího traktu, kde primárně působí.

 

Další tipy, jak zastavit nadýmání

Pokud nadýmání přichází převážně po konzumaci mléka, zkuste ho alespoň na 14 dní vyřadit. Právě mléko a mléčné výrobky obecně jsou častou příčinou zhoršených potíží u lidí, kteří nemají dostatek laktázy, trávicího enzymu, který štěpí laktózu neboli mléčný cukr.

Při bolestech vám pomůže jemná masáž spodní části břicha, se kterou uvolníte střevní plyn. Na břicho si můžete rovněž přiložit termofor, který díky působení tepla zmírní křeče. K vytlačený plynů z těla přispějete rovněž krátkou a pomalou procházkou.

Zařaďte do svého jídelníčku bylinky a koření jako fenykl jehož semena se využívají právě ke zmírnění plynatosti. Doporučujeme si z něj připravit čaj nebo ho žvýkat po jídle. Vhodný pro vás bude také pravý mátový čaj, který pomáhá uvolnit svaly trávicího traktu a omezit nadýmání. Zmírňující účinky mají dále bylinné čaje z heřmánku, zázvoru a pampelišky

Nadměrnou střevní plynatost vám pomůže snížit také aktivní uhlí, které na svůj povrch dokáže navázat plyny a toxické látky ze zažívacího traktu.

Své trávení, imunitu a detoxikační procesy v těle můžete nakopnout s pomocí VENIRA super greens + probiotika – nabušenou směsí pěti zelených SUPERPOTRAVIN, které doplňuje dalších 11 aktivních živin včetně probiotik a prebiotik

 

Kdy navštívit lékaře?

V drtivé většině případů zvládnete zmírnit nadýmání bez odborné pomoci. Nicméně existují případy, při kterých je neodkladná návštěva lékaře na místě, a to když:

- nezabírají dostupná léčiva a potíže se postupně zhoršují

- potíže se vrací a trvají dlouhodobě

- bolesti břicha doprovází ztížené dýchání

- pociťujete silné bolesti břicha doprovázené průjmem, zvracením a horečkou

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu