Pálení žáhy – jaké jsou příčiny a co pomáhá

Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, se řadí k častým problémům spojeným s trávením. V dnešním článku zjistíte, jaké jsou příčiny pálení žáhy a poradíme vám, jak se ho rychle zbavit. Zároveň se dozvíte, kdy už se bavíme o problému, na který je samoléčba krátká a je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

 

Jak se pozná pálení žáhy

Pálí vás v hrudi nebo krku? Máte pocit, jako kdybyste měli v zadní části hrdla hořko-kyselou tekutinu, která vám nejde spolknout? Cítíte tlak za hrudní kostí? Nadýmáte se? Je vám na zvracení?

Pokud jsme právě popsali povědomé pocity, které vás obtěžují především po konzumaci specifických druhů potravin a nápojů, trpíte občasným pálením žáhy

 

Proč vás pálí žáha?

Všechny nepříjemné pocity spojené s pálením žáhy způsobují kyselé žaludeční šťávy, které se v důsledku přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače (ten se obvykle otevírá vždy jen na malý okamžik, aby do žaludku propustil spolknuté sousto) vracejí zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Někdy mohou kyselé šťávy proniknout až do úst a způsobit hořkokyselou chuť jako při zvracení. 

Tip: Máte pocit, že pálení žáhy je intenzivnější v noci, než přes den? Je to tím, že poloha vleže tento stav zhoršuje. Zkuste si příště podložit hlavu a lehnout na levý bok. Uvidíte, že po chvilce se dostaví úleva.

 

Co způsobuje pálení žáhy?

I přes svou běžnost je pálení žáhy mnohem více než jen chvilkové nepohodlí - je to symptom, který odráží hektický životní styl a stravovací návyky. Pokud si myslíte, že za pyrózou stojí pouze pikantní jídla, pak vás velmi rychle vyvedeme z omylu.

 

Příčinou pálení žáhy může být:

Stres - stojí společně s nezdravým stravováním na prvním místě příčin pálení žáhy. Pokud jsme vystaveni dlouhodobému stresu, naše tělo produkuje více žaludeční kyseliny, což způsobuje pyrózu. Celkové emoční pohodlí může také ovlivnit naše stravovací návyky. Pokud chcete se stresem jednou provždy zatočit, pak je zde pro vás relax komplex.

Pikantní a tučné pokrmy - také si občas rádi dáte pizzu, hamburger nebo tolik oblíbené pálivé koření? Právě tučná, kořeněná a kyselá jídla jsou častými viníky pálení žáhy. Přispívat vám rozhodně nebudou ani sladkosti či plnotučné mléčné výrobky. Zapomeňte proto na rychlé občerstvení a dopřejte si zdravou a vyváženou stravu.

Alkohol - právě ten dokáže nepříjemné pocity ještě více zintenzivnit. Alkohol může oslabit dolní svěrač jícnu, což umožňuje žaludečním kyselinám se uvolňovat do hrdla.

Obezita - riziku častého pálení žáhy jsou vystaveny také osoby trpící obezitou v důsledku které je vyvíjen nadměrný tlak na žaludek, což může vést k uvolnění jícnového svěrače. Pokud chcete shodit nějaká kila, pak vyzkoušejte spalovač tuků.

 

Tip: Pokud patříte do skupiny osob, kterou pálení žáhy dostihne vždy při psychické zátěži, přečtěte si náš článek o tom, jak se zbavit stresu a jeho fyzických příznaků.

 

5 babských rad proti pálení žáhy

1. Po jídle vypijte sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Přispějete tím k neutralizaci nadměrné produkce kyseliny solné v žaludku.

2. Připravte si domácí zázvorový čaj, který má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Nakrájejte malý kousek kořene na drobné kousky a ty pak zalijte vroucí vodou. Po zhruba 10 minutách louhování nápoj přeceďte a vypijte.

3. Do svého jídelníčku zařaďte česnek, který má podobné účinky jako zázvor. Až vás začne pálit žáha, rozžvýkejte jeden syrový stroužek česneku.

4. Rozmíchejte dvě čajové lžičky jablečného octa ve sklenici s vlažnou vodou. Nápoj upíjejte po malých doušcích. Tímto způsobem přispějete k urychlení procesu trávení.

5. Při vaření používejte kurkumu a umíchejte si kurkumový med, který podporuje trávení a přispívá k obnově sliznice jícnu. Stačí, když ve 100 g kvalitního (ideálně domácího) medu rozmícháte jednu polévkovou lžíci tohoto aromatického koření.

 

Zbavte se pálení žáhy za pouhých 10 minut!

Pokud hledáte řešení, které vám poskytne rychlou úlevu od nepříjemných pocitů, ať jste doma, v práci, nebo na cestách, pak vsaďte na přírodní doplněk stravy VENIRA pálení žáhy. Díky svému šetrnému složení je vhodný také pro těhotné ženy, kterým rostoucí plod tlačí na žaludek, a tak velmi často s pálením žáhy bojují.

Obsahuje aktivní látku Gastro AD, která přispívá k udržení normálního trávení, navrací chuť k jídlu a přináší úlevu od nepříjemných pocitů. Dalšími účinnými složkami VENIRA pálení žáhy jsou chlorella (napomáhá k pročištění a normální funkci střevního traktu), aloe vera (přispívá k čištění a detoxikaci i normální činnosti gastrointestinálního traktu) a meduňka (podporuje normální trávení).

 

Kdy už nestačí samoléčba a je žádoucí vyhledat lékařskou pomoc?

Dlouhodobé problémy s pálením žáhy mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu, a proto se v následujících situacích obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Pálení žáhy:

- trvá dlouhodobě a jeho průběh se postupně zhoršuje

objevuje se při spánku nebo v průběhu dne ve chvílích, kdy jste nic nekonzumovali

nepolevilo ani po týdenním užívání volně prodejných léků (nebo doplňků stravy)

doprovází dlouhodobý kašel, chrapot, bolesti na hrudníku, křeče v břiše, zvracení, krev ve stolici

Na lékaře se obraťte i v případě, že jste prodělali žloutenku nebo měl někdo ve vaší rodině nádorové onemocnění žaludku nebo jícnu. 

Jednoduché tipy, jak předejít pálení žáhy

Život je třeba si užívat, tak si ho nenechte znepříjemňovat pálením žáhy. Inspirujte se našimi tipy níže, díky kterým budete mít od pyrózy pokoj a ještě navíc prospějete svému zdraví.

1. Jezte v klidu a každé sousto důkladně rozžvýkejte.

2. Nepřejídejte se.

3. Při jídle seďte vzpřímeně.

4. Po dojedení se neohýbejte v pase.

5. Omezte konzumaci alkoholu a kouření.

6. Dopřejte si pravidelný pohyb.

7. Před cvičením se ujistěte, že vám již slehlo.

8. Poslední jídlo si dejte 2–3 hodiny před spaním.

9. Vyhýbejte se stresu a dostatečně odpočívejte.

Věříme, že vám dnešní článek pomohl vyřešit problém s pálením žáhy, nebo vás popostrčil k tomu, abyste vyhledali lékaře.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu