• Použijte právě teď slevový kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce
  • Vyzkoušené produkty, které opravdu fungují
  • Vše je skladem, odesíláme bleskově
  • Ověřeno zákazníky, bezpečný a spolehlivý nákup
  • Použijte kód EXTRA5 + vyberte si dárek k objednávce

Pálení žáhy – jaké jsou příčiny a co pomáhá

Pálení žáhy, odborně nazývané pyróza, je nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí, který je problém, se kterým se setkává mnoho lidí. Ať už vás trápí jen občas po těžkém jídle, nebo je vaším stálým společníkem, je důležité vědět, jaké jsou jeho hlavní příčiny a co může pomoci. Často ho způsobuje nesprávná strava, stres nebo špatné stravovací návyky, ale může být i příznakem vážnějších zdravotních potíží. V tomto článku se dozvíte nejen, proč se pálení žáhy objevuje, ale také jaké jednoduché tipy a triky vám mohou pomoci s jeho prevencí a léčbou.

 

 

Jak se pozná pálení žáhy neboli pyróza?

Pálí vás v hrudi nebo krku? Máte pocit, jako kdybyste měli v zadní části hrdla hořko-kyselou tekutinu, která vám nejde spolknout? Cítíte tlak za hrudní kostí? Nadýmáte se? Je vám na zvracení?

Pokud jsme právě popsali povědomé pocity, které vás obtěžují především po konzumaci specifických druhů potravin a nápojů, trpíte občasným pálením žáhy. 

 

Proč vás pálí žáha?

Všechny nepříjemné pocity spojené s pálením žáhy způsobují kyselé žaludeční šťávy, které se v důsledku přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače (ten se obvykle otevírá vždy jen na malý okamžik, aby do žaludku propustil spolknuté sousto) vracejí zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Někdy mohou kyselé šťávy proniknout až do úst a způsobit hořkokyselou chuť jako při zvracení. 

Tip: Máte pocit, že pálení žáhy je intenzivnější v noci, než přes den? Je to tím, že poloha vleže tento stav zhoršuje. Zkuste si příště podložit hlavu a lehnout na levý bok. Uvidíte, že po chvilce se dostaví úleva.

 

Co způsobuje pálení žáhy?

I přes svou běžnost je pálení žáhy mnohem více než jen chvilkové nepohodlí - je to symptom, který odráží hektický životní styl a stravovací návyky. Pokud si myslíte, že za pyrózou stojí pouze pikantní jídla, pak vás velmi rychle vyvedeme z omylu.

 

Příčinou pálení žáhy může být:

Stres - stojí společně s nezdravým stravováním na prvním místě příčin pálení žáhy. Pokud jsme vystaveni dlouhodobému stresu, naše tělo produkuje více žaludeční kyseliny, což způsobuje pyrózu. Celkové emoční pohodlí může také ovlivnit naše stravovací návyky. Pokud chcete se stresem jednou provždy zatočit, pak je zde pro vás relax komplex.

Pikantní a tučné pokrmy - také si občas rádi dáte pizzu, hamburger nebo tolik oblíbené pálivé koření? Právě tučná, kořeněná a kyselá jídla jsou častými viníky pálení žáhy. Přispívat vám rozhodně nebudou ani sladkosti či plnotučné mléčné výrobky. Zapomeňte proto na rychlé občerstvení a dopřejte si zdravou a vyváženou stravu.

Alkohol - právě ten dokáže nepříjemné pocity ještě více zintenzivnit. Alkohol může oslabit dolní svěrač jícnu, což umožňuje žaludečním kyselinám se uvolňovat do hrdla.

Obezita - riziku častého pálení žáhy jsou vystaveny také osoby trpící obezitou v důsledku které je vyvíjen nadměrný tlak na žaludek, což může vést k uvolnění jícnového svěrače. Pokud chcete shodit nějaká kila, pak vyzkoušejte spalovač tuků.

Tip: Pokud patříte do skupiny osob, kterou pálení žáhy dostihne vždy při psychické zátěži, přečtěte si náš článek o tom, jak se zbavit stresu a jeho fyzických příznaků.

 

Pálení žáhy v těhotenství - proč k němu dochází?

Proč v těhotenství dochází k pálení žáhy? Za tímto problémem stojí hormonální změny, konkrétně hormon progesteron, který pomáhá udržet těhotenství, zároveň uvolňuje svaly v trávicím traktu, což může způsobit reflux žaludeční kyseliny. Také za nepříjemné pálení žáhy může rostoucí děloha vyvíjející tlak na žaludek a bránici, což může způsobit, že se obsah žaludku snadněji vrací zpět do jícnu.

TIP: Během těhotenství se proto vyvarujte kořeněným, mastným a kyselým jídlům, která mohou rovněž způsobovat pálení žáhy a jezte menší porce. Zkuste také spát ve vyvýšené poloze a použijte další polštáře, aby vaše hlava byla výše než nohy, čímž zabráníte zpětnému toku žaludeční kyseliny

 

Po čem pálí žáha aneb jakým potravinám se raději vyhnout? 

Tučné a smažené potraviny, které zpomalují trávení a zvyšují produkci žaludeční kyseliny

Kořeněná jídla, která mohou podráždit sliznici žaludku a jícnu

Citrusové plody, rajčata, ocet a kyselé nápoje mohou zvýšit kyselost v žaludku.

Čokoláda, která obsahuje látky, které uvolňují svaly dolního jícnového svěrače a umožňují tak žaludeční kyselině snadnější přístup do jícnu.

Káva a černý čaj, protože obsahují kofein, který stimuluje produkci žaludeční kyseliny

Alkohol dráždí sliznici žaludku a může zvýšit produkci kyseliny.

Bublinky v sycených nápojích mohou způsobit nadýmání a tlačit žaludeční kyselinu zpět do jícnu.

Cibule a česnek jsou silně aromatické potraviny mohou podráždit žaludek

Fazole, čočka a hrách mohou způsobovat nadýmání a plynatost, což může zhoršit pálení žáhy.

Mléko, které může paradoxně, mléko může u některých lidí zhoršit pálení žáhy, i když má alkalické vlastnosti.

 

5 babských rad proti pálení žáhy

1. Po jídle vypijte sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Přispějete tím k neutralizaci nadměrné produkce kyseliny solné v žaludku.

2. Připravte si domácí zázvorový čaj, který má antibakteriální a protizánětlivý účinek. Nakrájejte malý kousek kořene na drobné kousky a ty pak zalijte vroucí vodou. Po zhruba 10 minutách louhování nápoj přeceďte a vypijte.

3. Do svého jídelníčku zařaďte česnek, který má podobné účinky jako zázvor. Až vás začne pálit žáha, rozžvýkejte jeden syrový stroužek česneku.

4. Rozmíchejte dvě čajové lžičky jablečného octa ve sklenici s vlažnou vodou. Nápoj upíjejte po malých doušcích. Tímto způsobem přispějete k urychlení procesu trávení.

5. Při vaření používejte kurkumu a umíchejte si kurkumový med, který podporuje trávení a přispívá k obnově sliznice jícnu. Stačí, když ve 100 g kvalitního (ideálně domácího) medu rozmícháte jednu polévkovou lžíci tohoto aromatického koření.

 

 

Jak se rychle zbavit pálení žáhy? Jde to už za pouhých 10 minut!

Co na pálení žáhy? Pokud hledáte řešení, které vám poskytne rychlou úlevu od nepříjemných pocitů, ať jste doma, v práci, nebo na cestách, pak vsaďte na přírodní doplněk stravy VENIRA pálení žáhy. Díky svému šetrnému složení je vhodný také pro těhotné ženy, kterým rostoucí plod tlačí na žaludek, a tak velmi často s pálením žáhy bojují. Jaké aktivní látky tento doplněk stravy obsahuje a jak je možné, že vám uleví od pálení žáhy tak rychle? 

Aktivní látka Gastro AD, která přispívá k udržení normálního trávení, navrací chuť k jídlu a přináší úlevu od nepříjemných pocitů. Tato patentovaná směs bylin má schopnost regulovat produkci žaludečních kyselin. Když je žaludeční kyselina příliš silná nebo je jí příliš, může způsobit podráždění sliznice jícnu a vést k pálení žáhy. Gastro AD pomáhá udržovat pH žaludku v optimálním rozmezí a má také schopnost vytvářet na sliznici žaludku ochranný film, který ji chrání před působením kyselin.

Chlorella, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Zdravá střevní mikroflóra hraje klíčovou roli při trávení a může ovlivnit i to, jak dobře tělo zvládá kyselost v žaludku. Má také schopnost vázat na sebe škodlivé látky v trávicím traktu, což může přispět ke snížení zánětu a podráždění i pročištění a normální funkci střevního traktu, čímž se stává další účinnou složkou proti pálení žáhy 

Aloe vera obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé vlastnosti. Když trpíte pálením žáhy, je sliznice vašeho jícnu často podrážděná a zanícená. S tím vám pomůže právě aloe vera, které zklidńuje toto podráždění a pomáhá na sliznici vytvářet ochranný film, který chrání sliznici před působením žaludečních kyselin, a právě proto vám může aloe vera obsažené v kapslích rychle a účinně ulevit od pyrozy. 

Meduňka podporuje trávení a pomáhá tělu efektivněji zpracovávat potravu, což může přispět ke snížení kyselosti v žaludku. Meduňka působí na tělo také uklidńujícími účinky a pomáhá snižovat stres, který bývá častým spouštěčem pálení žáhy.  

 

 

Kdy už nestačí samoléčba a je žádoucí vyhledat lékařskou pomoc?

Dlouhodobé problémy s pálením žáhy mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu, a proto se v následujících situacích obraťte na svého ošetřujícího lékaře. Pálení žáhy:

- trvá dlouhodobě a jeho průběh se postupně zhoršuje

- objevuje se při spánku nebo v průběhu dne ve chvílích, kdy jste nic nekonzumovali

- nepolevilo ani po týdenním užívání volně prodejných léků (nebo doplňků stravy)

- doprovází dlouhodobý kašel, chrapot, bolesti na hrudníku, křeče v břiše, zvracení, krev ve stolici

Na lékaře se obraťte i v případě, že jste prodělali žloutenku nebo měl někdo ve vaší rodině nádorové onemocnění žaludku nebo jícnu

 

Jednoduché tipy, jak předejít pálení žáhy

Život je třeba si užívat, tak si ho nenechte znepříjemňovat pálením žáhy. Inspirujte se našimi tipy níže, díky kterým budete mít od pyrózy pokoj a ještě navíc prospějete svému zdraví.

1. Jezte v klidu a každé sousto důkladně rozžvýkejte.

2. Nepřejídejte se.

3. Při jídle seďte vzpřímeně.

4. Po dojedení se neohýbejte v pase.

5. Omezte konzumaci alkoholu a kouření.

6. Dopřejte si pravidelný pohyb.

7. Před cvičením se ujistěte, že vám již slehlo.

8. Poslední jídlo si dejte 2–3 hodiny před spaním.

9. Vyhýbejte se stresu a dostatečně odpočívejte.

Věříme, že vám dnešní článek pomohl vyřešit problém s pálením žáhy, nebo vás popostrčil k tomu, abyste vyhledali lékaře.

 

Co si z článku odnést?

Pálení žáhy může být nepříjemným společníkem, ale s pochopením jeho příčin a správnými návyky lze příznaky výrazně zmírnit nebo zcela odstranit. Kromě úpravy stravy a vyhýbání se spouštěčům, jako jsou kořeněná a mastná jídla, může být nápomocné zavést do denní rutiny pravidelnou fyzickou aktivitu a zlepšit režim pití tekutin. Pokud se s pálením žáhy potýkáte pravidelně, vyplatí se sledovat nejen to, co jíte, ale také v jakém množství a kdy. Důležitou roli hraje i dostatečná relaxace a snižování stresu, který může příznaky refluxu zhoršovat.

V případě, že se vám nepodaří potíže zmírnit pomocí změny životního stylu, je vhodné konzultovat svůj stav s odborníkem. Vyzkoušet můžete náš doplněk stravy, který vám může pomoci s neutralizací žaludeční kyseliny a ochranou sliznice jícnu. Kromě toho se zaměřte na prevenci, která zahrnuje například vyhýbání se těsnému oblečení nebo spaní s mírně vyvýšenou horní částí těla. Nezapomeňte, že péče o zdraví trávicího systému je klíčem k dlouhodobému komfortu a prevenci vážnějších problémů.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.