Jak se zbavit stresu a jeho fyzických příznaků

Pracovní vytížení, přehnaná očekávání, komplikované mezilidské vztahy. To jsou jen některé z obvyklých stresových faktorů, které mohou z dlouhodobého hlediska vést k chronickému stresu. Proč se vůbec stresujeme, co to stres je a jaké různé fyzické příznaky jej doprovází? V dnešním článku vám zároveň představíme pár jednoduchých způsobů, jak stres zmírnit.

 

Jak se zbavit stresu - a je to vůbec třeba?

I když to tak asi většina z nás přirozeně vnímá, stres není vždy jen negativní. Jeho jistou míru bychom měli vítat v našem životě s otevřenou náručí, protože nám pomáhá přizpůsobit se novým situacím, zlepšuje naši bdělost a udržuje nás motivované. Někteří jedinci se stresovým situacím vědomě vystavují, protože tak mohou rychleji dosáhnout vytouženého cíle kvůli mobilizaci energie. V takovém případě se ovšem bavíme o stresu krátkodobém.

Nicméně pokud stres trvá příliš dlouho nebo se mu vystavujeme nebezpečně často, stává se tento stav pro náš organismus nesnesitelným. Právě fyzické příznaky, o kterých si dnes povíme, jsou reakcí našeho těla na chybějící odpočinek.

V prvním kroku na cestě za zrelaxovaným já, se musíme naučit rozlišovat mezi únosnou mírou stresu a dlouhodobým tlakem, který útočí na zdraví a imunitu. Chronický stres představuje jednu z hlavních příčin civilizačních chorob a jeho neléčení může vést k zažívacím potížím, obezitě, úzkostem a depresím či srdečním onemocněním.

 

Stresový hormon kortizol

Kortizol je hormon vylučovaný z nadledvin v reakci na stres (fyzický i psychický) s cílem připravit tělo na stresovou situaci a zajistit, aby měl mozek k dispozici přiměřené množství energetických zdrojů.

Zvýšené množství stresu může způsobit nadprodukci kortizolu. Pokud je ho v těle uvolněno příliš, dochází tím k potlačování imunitních funkcí a snížení hladiny serotoninu a dopaminu.

Jedním ze způsobů, jak snížit hladinu kortizolu, je pravidelné užívání doplňků stravy. Stresový hormon kortizol se nejvíce snižuje při kvalitním a dlouhodobém spánku. Nejen k hlubokému spánku, ale i lepšímu a rychlejšímu usínání či zklidnění těla a mysli vám poslouží instantní, jahodový a přírodní nápoj VENIRA relax komplex.

Při nadměrném psychickém vypětí je také důležité užívat kvalitní magnesium poskytující všechny správné živiny potřebné pro optimální fungování nervového systému. Hořčík navíc umožňuje snižovat míru únavy a vyčerpání a pozitivně ovlivňovat hladinu kortizolu.

 

Kožní vyrážka ze stresu jako jedna z možných reakcí organismu na nadměrnou zátěž

Vyrážka ze stresu není u lidí trpících ustavičným napětím ničím výjimečným. Důvodem je, že stres oslabuje lidský organismus a imunitní systém, a tím pádem i obranyschopnost pokožky.

Nejčastějším typem stresové vyrážky je kopřivka, tedy pupeny bílé nebo červené barvy, které vypadají jako kousance od komárů a stejně tak i svědí. Vyrážka ze stresu může mít také podobu ekzému, rosacey a lupénky.

Stresová vyrážka se může objevit kdekoliv po těle i na obličeji. Obvykle se jedná o krátkodobou záležitost, která odezní poté, co skončí vaše období nadměrného stresového vypětí. Pokud se stresu vystavujete opakovaně a dlouhodobě, může se vyrážka vracet a dokonce se může stát chronickou.

Tip: Svědivou kožní vyrážku se můžete pokusit zklidnit pomocí přírodní kosmetiky například s BIO tea tree olejem obohaceným o vitamin E.

 

Jak se projevuje stres?

Při vystavování těla dlouhodobému stresu se můžete nejčastěji potkat s těmito fyzickými příznaky:

- bolest na hrudi nebo bušení srdce

- svalová slabost a ztuhlost

- závratě, nevolnosti a pocity na zvracení

- silné bolesti hlavy

- svědění

- změny na váze

- pocit chladu nebo tepla na končetinách

- zvýšený tlak

nespavost

- nervozita

- sucho v ústech

- vyrážka

- padání vlasů

- změny v menstruačním cyklu

Pozorujete u sebe některé z těchto příznaků? Věříme, že tento článek nečtete náhodou, a tedy souhlasíte s tím, že je nejvyšší čas začít věnovat všem těmto projevům přetížení organismu pozornost. Rovnou vám nabízíme pár řešení, jak se vymotat ze spárů stresu.

Tip: Jedním z možných fyzických příznaků stresu je i vypadávání vlasů. Jak správně o takto namáhané vlasy pečovat a jak padání kadeří zastavit se dozvíte v našem článku.

 

Co pomáhá proti stresu aneb jak zvládat stres?

Stresu se v dnešní uspěchané době nejspíš nevyhnete, ale můžete se ho naučit zvládat do té míry, kdy vás nebude paralyzovat.

Rychlá řešení bývají v převážné míře dočasná, jakkoli mohou být na chvíli přínosná a příjemná. Snažte se proto dostat přímo ke kořenům krátkodobého stresu a eliminovat ten dlouhodobý, tedy chronický. Pomohou vám s tím následující kroky.

1. Vnímejte příčiny toho, proč se aktuálně nacházíte ve stresu.

2. Začněte si plánovat svůj čas a nedělejte několik činností najednou.

3. Naučte se říkat NE všemu, co teď není vaší prioritou a nemáte na to čas.

4. Buďte realističtí a to především v očekávání od sebe sama.

5. Nechte si zdravý odstup, protože nic není tak hrozné, jak se na první pohled zdá.

6. Než se pustíte do řešení zdánlivě neřešitelného problému, podívejte se na něj s nadhledem.

7. Neváhejte si říct o pomoc.

8. Buďte k sobě laskaví a pečujte o sebe.

9. Nebo se obraťte na odborníky, třeba Hedepy.

 

Ve stresových situacích je důležité se umět zastavit, pořádně relaxovat nebo například zklidnit svou mysl meditací. Dopřejte si také vydatný a dostatečně dlouhý spánek, ke kterému vám dopomůže kvalitní CBD. Vyrazte na procházku do přírody a rozmazlujte se kvalitními a zdravými potravinami. Vyzkoušejte aromaterapii nebo přírodní doplňky stravy

Možností je hned několik. Je jen na vás, abyste našli “útěk před stresem”, který pro vás bude skutečným útěkem.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu