Kocovina – co to je, proč vzniká a jak se jí vyvarovat?

Už nikdy nebudu pít. Věta, kterou minimálně jednou za svůj dospělý život prohlásil každý, kdo si v rámci alkoholového opojení nedokázal říct dost. Kocovina je zkrátka daň, kterou platíme za (až moc) dobrou zábavu. Peníze ale netřeba. Zde se platí zhoršeným fyzickým a psychickým stavem. Jak přesně se kocovina projevuje na těle, a jak si konečně užít kopec srandy bez toho, aniž by vás druhý den navštívila tato stará známá? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.

Co je to kocovina?

Klidně byste upsali svou duši ďáblu, jen aby vám přestala příšerně třeštit hlava a žaludek nebyl jako loďka na rozbouřeném moři. Kdo z vás zažil pravou nefalšovanou kocovinu nám potvrdí, že ani trochu nepřeháníme. 

Kocovina je stav, při kterém vás sužuje nesnesitelná únava a mučivá bolest hlavy. K tomu se vám třesou ruce, v ústech máte příšerně sucho a do toho svádíte vyčerpávající boj se s svým žaludkem, který ne a ne zachovat svůj obsah na svém místě. Tato fáze přichází samozřejmě až po odeznění euforických účinků alkoholu, tedy té zábavné části, při které ani zdaleka nepřemýšlíte nad tím, jak pekelně se to může zvrtnout.

 

Co se děje v našem těle před vypuknutím kocoviny?

Zatímco my si zpříjemňujeme večer alkoholem, naše játra musí pracovat přesčas. Jejich hlavním úkolem je rozložit alkohol (ethanol) na toxický acetaldehyd, který je následně oxidován až na kyselinu octovou. Nicméně játra máme jenom jedny, takže pokud toho vypijeme nadmíru, přestanou to stíhat a v těle tak zůstane větší množství  nepřeměněného acetaldehydu, který vede k nevolnostem (v tom lepším případě) a zvracení. 

Mnohem toxičtější látkou pro tělo je tedy acetaldehyd než samotný alkohol, a proto čím déle v těle setrvá, tím intenzivnější bude i samotná ranní kocovina.

 

5 tipů, jak se vyvarovat kocovině (nebo alespoň zmírnit její průběh)

 

1. Pijte, ale hlavně vodu

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se s rostoucím množstvím vypitého alkoholu zvyšuje i četnost návštěvy toalety? Důvodem je, že alkohol v těle snižuje hladinu antidiuretického hormonu (ADH), který způsobuje větší vylučování vody ledvinami. Pokud jste tedy kouzlem okamžiku uchváceni natolik, že zapomínáte prokládat alkohol vodou, dehydratace vás nejspíš nemine. 

Abyste dehydrataci předešli, vypijte dostatek vody nejen během večera, ale především v průběhu celého dne.

 

2. Nepodceňujte přípravu a pořádně se najezte

Když už si budete hlídat svůj pitný režim, rovnou dohlédněte i na svůj jídelníček. Právě bolest břicha, nevolnost a zvracení se často objevují v souvislosti s kolísáním krevního cukru. 

S vypitým alkoholem se zvyšuje množství jednoduchých cukrů v organismu. Vyplavený inzulin způsobuje rychlý pokles hladiny cukru, která se ještě více sníží za předpokladu, že jste si před večírkem nedopřáli nic vydatného.  

 

3. Dostatečně se vyspěte

Pokud můžete, naordinujte si na den po mejdanu klidový režim. Spěte co jen hrdlo ráčí a pakliže nemusíte, klidně zůstaňte celý den v posteli a odpočívejte. Jestli jste totiž předchozí večer protančili nejedny střevíce, potřeba kvalitního spánku bude s ohledem na vysoký výdej energie o to větší. 

Tip: Přečtěte si na našem blogu tipy na lepší spánek

 

4. Dobře si rozmyslete, po jakém alkoholu sáhnete

Nejenže není moc chytré jednotlivé alkoholické nápoje míchat, ale v některých jsou navíc obsažené kongenery (látky vznikající při výrobě alkoholu), zásluhou kterých zažijete takovou kocovinu, že na ni jen tak nezapomenete. O tom ví své milovníci whisky, rumu, brandy a červeného vína. Naopak v bílém víně, pivu, ginu a vodce kongenery nenajdete, takže je to z tohoto pohledu rozhodně bezpečnější volba. 

Při výběru alkoholu zohledněte i to, jak moc jste konkrétně vy citliví na látky obsažené ve vybraných alkoholických nápojích. 

 

5. Nenechte nic náhodě a zajistěte si střízlivé ráno

Jak? No přece tím, že nebudete vůbec pít. 

Nebojte, víme, že to není ten typ rady, pro který jste si sem dnes přišli, a proto vám přinášíme přírodní doplněk stravy, se kterým hravě doplníte vitaminy a minerály, které vaše tělo spotřebuje při náročném procesu odbourávání alkoholu. 

Místo toho, abyste sáhli po Ibalginu či Aspirinu (které dají vašim játrům ještě více zabrat) vsaďte na VENIRA střízlivé ráno zachraňující každý večer, jehož součástí je konzumace alkoholu. 

 

Každá tobolka obsahuje: 

- sójový lecitin a vinnou révu s antioxidačními účinky

- vrbu bílou napomáhající k dobrému fyzickému i psychickému stavu a ke zdravému spánku

- kurkumu a amalaki, tedy látky působící prospěšně na trávení

Střízlivé ráno jsme navíc obohatili o vitamin B6, B9, B12 a vitamin C, bez kterého se v chřipkové sezoně neobejdete. A pozor! Tobolky VENIRA střízlivé ráno jsou veganské a zcela bez cukru. 

 

 

Teď už vás od bujarých večírků a oslav nic neodradí!

A co dělat, pokud střízlivé ráno po ruce nemáte, ale za to máte pro strach uděláno? Pak vyzkoušejte klasicky americký vyprošťovák Prairie oyster. Jde o nápoj skládající se ze syrového vejce, worcesterové omáčky, tabaska, soli a mletého černého pepře. O poznání lákavější alternativou je stará dobrá česnečka nebo hovězí vývar. Kocovině se sice zcela nevyhnete, ale alespoň zmírníte její průběh.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu