Jak na lepší spánek?

Jestli je něco, co byste v rámci vašeho zdraví rozhodně neměli podceňovat, pak je to právě spánek. Ten je klíčový pro správné fyzické a psychické funkce těla. Spánek je pro tělo doslova nepostradatelným. Ovlivňuje snad všechny tělesné funkce, ať už to je mozek, svaly, fyzická zdatnost, paměť, energie, atd. Nedostatkem spánku dochází k závažným zdravotním problémům. Jakým? To vám dnes prozradíme.

 

Co má na svědomí dlouhodobý nedostatek spánku?

Často spíte méně než 7 hodin denně a říkáte si, že spánek přece není tolik důležitý? Pak byste měli okamžitě zpozornit. Dlouhodobý nedostatek spánku může mít totiž hned řadu negativních účinků na fyzické a psychické zdraví jedince. Některé z hlavních projevů nedostatečného spánku zahrnují:

- kardiovaskulární onemocnění

- hlad

- cukrovka

- horší reflexy

 

Z těch běžnějších každodenních symptomů to pak mohou být:

Horší paměť - špatný a nepravidelný spánek negativně ovlivňuje kognitivní schopnosti a paměť. Stačí k tomu pár probdělých nocí. Naštěstí má mozek a jeho funkce schopnost se vrátit zpět do normálu. Opakované vystavování těmto situacím rozhodně vašemu mozku neprospívá. Pro podporu soustředění vám pomůže brain booster.

Špatná nálada - nedostatečný spánek může vést ke vzniku úzkostí, depresí a špatné náladě. Tyto problémy se nemusí projevit okamžitě, ale v dlouhodobém horizontu, kdy byste svému tělu nedopřávali dostatečný spánek, je tu určité riziko psychických problémů. 

Pleť - dlouhodobým nedostatečným spánkem si zaděláváte na dřívější vrásky. Přesně tak. Kromě vrásek to ale můžou být i jiné kožní problémy. Spánková deprivace má větší dopad pro vaši pokožku a pleť, než si myslíte. K podpoře lepšího spánku a normální hladině ženských hormonů, které mají vliv i na kvalitu pleti si pořiďte hormonální rovnováhu.

Zpomalenější metabolismus - s nedostatkem spánku může přijít i zvýšená chuť k jídlu. To však ale není vše. Nekvalitním spánkem se také zvyšuje riziko zpomalení metabolismu. Dopřávejte tělu dostatečný spánek a ono se vám odvděčí v podobě správného fungování metabolismu. 

Horší obranyschopnost - ano, i po jediné nevyspalé noci může být vaše přirozená obranyschopnost narušena. Je zde větší riziko nákazy nachlazením nebo jiným virovým onemocněním. Zároveň se snižuje také vaše fyzická výkonnost a zdatnost. S kvalitním spánkem máte i dostatečné množství energie pro celodenní fungování.

 

Tip: Pokud chcete být zdraví po celý rok, a to i v zimním chmurném počasí, vyzkoušejte VENIRA multi komplex PRO s nadupaným složením.

 

Co dělat pro lepší spánek?

1. Udržujte pravidelný spánkový rozvrh

Snažte se chodit spát i vstávat ve stejnou hodinu každý den, a to i o víkendech. To napomáhá nastavit vnitřní biologické hodiny a zlepšit kvalitu spánku. Také více jak hodinu před spánkem se nevystavujte intenzivnímu světlu z mobilních telefonů nebo televize.

 

2. Vytvořte si relaxační rutinu před spaním

Pár hodin před spánkem se vyhněte intenzivní fyzické aktivitě, jako je cvičení a dalším stimulujícím činnostem, jako je používání elektronických zařízení. Raději vsaďte na klidné aktivity, jako je čtení knihy, poslech uklidňující hudby nebo provádění meditace. Před spaním si můžete klidně i zapálit svíčku nebo použít do koupele relaxační sůl.

 

3. Vytvořte si vhodné prostředí pro spánek

Ujistěte se, že v místnosti, kde spíte, je tma, ticho a čistý vyvětraný vzduch. Dost dělá i pohodlná matrace a polštář.

 

4. Omezte konzumaci kofeinu a alkoholu

I nadměrná konzumace kofeinu a alkoholu mohou negativně ovlivnit váš spánek. Snažte se je proto omezit nebo je vynechte alespoň několik hodin před spaním. 

 

5. Fyzicky aktivujte své tělo

Pravidelná mírná až středně intenzivní fyzická zátěž může pomoci zlepšit spánek. Avšak cvičte nejraději v dopoledních a odpoledních hodinách, neboť intenzivní cvičení krátce před spaním může působit spíše stimulačně. Ke cvičení vám dokonale poslouží sada odporových gum.

 

 

Doplňky stravy pro lepší spánek

Pro lepší a kvalitnější spánek vám doporučujeme také užívat VENIRA směs pro kvalitnější spánek. Je to přírodní produkt obsahující směs látek, které přispívají ke zdravému spánku a k celkově lepší kvalitě spánku. Jedná se o drink se sladkou příchutí višně a postačí vám pouze jedna odměrka, kterou jednoduše rozpustíte ve vodě a vypijete.

 

Směs pro kvalitnější spánek:

- zkracuje délku usínání na minimum

- prohlubuje spánek a zvyšuje jeho vliv na tělesnou regeneraci

- prodlužuje a zkvalitňuje nejhlubší fáze spánku 

- podporuje snížení stresu a úzkostí

- stimuluje přirozenou hladinu melatoninu

 

Jako alternativu si můžete přečíst článek od Mantrao.cz, kde se zaměřují na kameny proti nespavosti. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu