Péče o pleť v zimě

Péče o pleť v chladných měsících má svá specifika, protože naše pokožka dostává kombinací větru a přechodů z tepla do zimy pořádně zabrat. Jak se o svou pleť v tomto ročním období starat a na co si dát obzvláště pozor?

 

Specifika zimní péče o pleť

Nízké venkovní teploty. Studený vítr. Mráz. Nízká vlhkost vzduchu. Časté přechody z venku do vytápěných místností. 

To vše způsobuje, že je naše pokožka vysušená, začervenalá, napjatá, podrážděná a ztenčená. Vedlejším efektem je pak ztráta elasticity a urychlení přirozeného procesu stárnutí kůže. 

Bohužel strůjci tohoto destruktivního procesu jsme velmi často my sami. Na co si dát pozor?

 

7 nejčastějších chyb v péči o pleť v zimě

1. Nepoužíváte hydratační krém. Slyšeli jste o tom, že voda z hydratačních krémů může zamrznout na pleti, a ta pak v důsledku toho popraská? Tak na tento mýtus rovnou zapomeňte, protože nic takového se stát nemůže. Pleťové krémy jsou (nejen) v zimě absolutní nutností a je žádoucí, aby byly hutné, výživné a s obsahem hydratačních složek. Pokud byste je nepoužívali, koledujete si o dehydrataci své pleti.

2. Krém nanášíte v malém množství. Nejenže krém v pleti uzamyká vodu a účinné látky obsažené v dalších produktech péče o pleť, také plní ochrannou funkci. Pokud byste ho tedy nanesli jen v malém množství, nemůže vaši pokožku dostatečně chránit před nepříznivým vlivem počasí. 

3. Svou pleť nechráníte před UV záření. Nezáleží na tom, jestli je venku azurová obloha, nebo je sluníčko schované za mraky. Opalovací krém na obličej zkrátka musíte používat každé ráno před odchodem z domu, protože UVA i UVB paprsky jsou hlavní příčinou předčasného stárnutí pokožky.

4. Zapomínáte na péči o rty.  Rty jsou pokryté jen tenkou vrstvou kůže, která je velmi citlivá na vnější vlivy. Navíc neobsahují žádné mazové žlázy, a tak se velmi lehce vysuší a popraskají. Vždy proto mějte po ruce balzám na rty, který se vejde do každé kabelky i kapsy. 

5. Nedodržujete pitný režim. Voda je klíčová nejen pro perfektní hydrataci pokožky, ale i celého těla. Problémem je, že v zimě je náš pocit žízně obecně menší než v létě, proto si svůj pitný režim musíte dobře hlídat. 

6.  Sprchujete se, nebo koupete v příliš horké vodě. Pro vás je to možná uvolňující, ale věřte, že vaše pokožka má jiný názor. Po kontaktu s horkou vodou může být vysušená a více citlivá. Vhodnější je proto vlažná voda.

7. Vaše kosmetické produkty obsahují alkohol. O alkoholu je dobře známo to, že vysušuje pokožku, proto omezte jeho konzumaci a vždy čtěte složení produktů. Sázkou na jistotu pro vás bude přírodní pleťová kosmetika, která neobsahuje ani další potenciálně škodlivé složky jako sulfáty, silikony a parabeny.

 

Největší výzva v zimě? Udržet v pleti vlhkost

Jedním z největších nepřátel pleti v zimě je suchý vzduch. V zimních měsících klesá v interiéru vlhkost vzduchu tím, že ohříváme studený venkovní vzduch, který je sám o sobě suchý a studený. Pro naši pleť jsou pak problematické i časté přechody z tepla do zimy

Pokožka přichází kvůli působení suchého vzduchu o velké množství vlhkosti, což vede k jejímu vysoušení, ztrátě elasticity a popraskání. Tím vším je narušena ochranná bariéra pokožky. Vzniklými trhlinkami pak pronikají mikroby a nejrůznější škodliviny, které mohou vést k rozvoji infekcí a kožních onemocnění. 

Vysoušení pleti se dá naštěstí snadno předejít! Jak?

Pořiďte si zvlhčovač vzduchu. 

Dodržujte pitný režim. 

Používejte pleťovou kosmetiku s obsahem hydratačních látek a ingrediencí, které podporují udržení vlhkosti v kůži. Jaké látky patří do této skupiny?

 

Kyselina hyaluronová – tělu vlastní látka s antioxidačními účinky, která se podílí na zlepšení hydratace pokožky a vyplnění vrásek. Má zmírňující a regenerační účinky a také vytváří elastická kolagenová vlákna pro pevnost a oporu kožních buněk. 

Glycerin – přírodní hydratační klenot pro zásobování pleti potřebnou vlhkostí. Zanechává pokožku krásně hladkou a hydratovanou. Má jedinečnou vlastnost přitahovat vlhkost z okolního prostředí a vázat ji v pokožce.

Obě výše zmíněné složky najdete v našem jedinečném séru s BIO kyselinou hyaluronovou a vitaminem C, které chrání buňky před oxidačním stresem, stimuluje syntézu kolagenu a pomáhá hydratovat a rozjasnit pleť

Další užitečné tipy, jak předejít vysoušení své pokožky se dočtete v našem článku, jak poznat dehydratovanou pleť.

 

Jak v zimě omezit začervenání pleti?

Další složkou, která pomáhá hydratovat pleť je panthenol. Jedná se o látku získanou z kyseliny pantothenové, která se nachází ve všech tkáních v těle a při střetu s pokožkou se mění ve vitamin B5. 

Kromě toho, že panthenol podporuje hydrataci pokožky, v zimní péči o pleť se vám bude hodit i z důvodu, že dokáže zklidnit citlivou a podrážděnou pokožku

Panthenol najdete například v naší micelární vodě pro citlivou pleť, která obsahuje také růžovou vodu z růže stolisté. Ta přispívá ke zjemnění, tonizaci a zklidnění pokožky. 

Právě výtažky z růžové vody jsou skvělou první pomocí na začervenání pleti, ke kterému v chladných měsících dochází z důvodu, že tělo přivádí krev blíže k povrchu pokožky a krevním vlásečnicím, aby se zahřálo

 

Nezapomeňte svou zimní péči přizpůsobit typu své pleti

Chladné měsíce mohou být zvláště náročné pro pleť přirozeně suchou, nebo naopak mastnou

Zatímco suchá pleť ocení nejvíce hutný krém s obsahem přírodních olejů, pro mastnou pleť se více hodí lehčí pleťový krém s hydratačním účinkem a sérum redukující tvorbu kožního mazu

Další tipy, jak pečovat o jednotlivé typy pleti najdete v našem článku na blogu.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu