Konec lámavým vlasům s vitamínem A

Jaké jsou vaše vlasy? Jsou lesklé, husté, plné života? Pokud ano, pak nezbývá nic jiného, než vám pogratulovat, jste šťastný člověk. Jestliže však úporně zápolíte s třepícími se konečky, matnými, řídkými či lámavými vlasy, pak je potřeba toto trápení pro jednou ukončit a dodat vlasům dostatečné živiny, jako je právě vitamin A, aby se opět vzchopily k životu.

 

Co je to vitamin A neboli retinol?

Retinol je esenciální živinou, která patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Jedná se o skupinu sloučenin mající v našem těle důležitou funkci pro udržování zdraví a správného fungování organismu. Jeho účinky jsou široce rozšířené, od podpory zdravého vidění až po růst a vývoj tkání.

Vitamin A napomáhá vytvářet správné množství mazu v pokožce hlavy, čímž udržuje vlasy hydratované. Naopak nedostatek tohoto antioxidantu způsobuje lámání vlasů či šupinatění pokožky. Konzumací správného množství této esenciální živiny docílíme rychlejšího růstu vlasů, které již nebudou nepříjemně suché. 

Kromě zdraví vlasů je také nezbytný pro správnou funkci očí a celkového zraku. Retinol se totiž váže na bílkoviny v oční sítnici. Vitamín A je důležitý i pro správný růst a vývoj tkání či buněk. Hraje klíčovou roli při tvorbě buněk ve tkáních jako je kůže, sliznice, kosti a zuby.

 

Co způsobuje lámání vlasů?

Předtím, než se podíváme na samotné výhody a účinky vitaminu A na vaše vlasy, je důležité také pochopit, co stojí za lámáním kadeří. Existuje mnoho faktorů, které mohou hrát v tomto problému hlavní roli. Vlasy jsou tvořeny keratinem, tedy proteinovou látkou. Pokud jim chybí důležité živiny a minerály, jako je třeba vitamin A, mohou se stát křehkými a náchylnými k lámání. To ale není vše.

Často si vlasy upravujete tepelnými přístroji, jako jsou vysoušeče vlasů, žehličky či kulmy a to při docela vysokých teplotách, aby váš účes dlouho vydržel a byl smyslnější? Nezapomínejte v těchto případech používat ochranné vlasové produkty, jako je například VENIRA ochranný sprejVysoké teploty vlasy oslabují a přehřívání může způsobit poškození vlasového vlákna a narušení jeho struktury.

Často chodíte ke kadeřnici nebo si vlasy dokonce barvíte samy doma? I to může mít za následek lámání vlasů. Chemikálie používané v těchto procesech vedou k poškození vlasových vláken u kterých naruší jejich přirozenou ochranu a ty se pak stávají mnohem náchylnější. 

Právě i nedostatečná výživa všech důležitých vitamínů a minerálů, jako je retinol, železo, zinek nebo biotin, může vést k oslabení vlasů a jejich náchylnosti k lámání. Správným stravováním a příjmem potravin bohatých na tyto živiny si udržíte krásné, silné a zdravé vlasy.

 

Tip: Nedostáváte do svého těla potřebné množství tohoto vitamínu? Retinol najdete i v doplňku stravy VENIRA gumoví medvídci pro vlasy, nehty a pleť, který s vylepšenou jahodou příchutí bude chutnat úplně každému.

 

Retinol na vlasy

Kromě podpory tvorby kožního mazu, který je přirozenou ochranou vlasové pokožky, retinol udržuje kůži hydratovanou a zdravou, což má pozitivní dopad na vliv růstu vlasů. Když vlasy rostou na zdravé a dobře vyživené pokožce, mají lepší šanci se stát silnými a odolnými proti lámání. Retinol má i další schopnosti:

 

Lepší růst vlasů - vitamin A je klíčový prvek pro zdravý růst vlasů. Přítomnost tohoto vitaminu v těle napomáhá stimulovat produkci keratinu, z něhož jsou vlasy tvořeny. To zajišťuje zdravý a rychlejší růst nových vlasů a zároveň posiluje stávající vlasová vlákna, což podporuje jejich celkovou sílu.

Zlepšení stavu vlasů - vitamin A přispívá k udržení zdravého stavu vlasů. S antioxidačními vlastnostmi chrání vlasy před nežádoucími volnými radikály, které mohou způsobit poškození a oslabení vlasů. Díky tomu retinol minimalizuje i lámavost vašich kadeří. 

Posílení vlasových folikulů - za správný růst vlasů jsou zodpovědné vlasové folikuly. I ty vitamin A udržuje silné, vyživené a především chráněné. Vlasové folikuly posílíte i s komplexem až 20 výživných látek ve VENIRA PREMIUM kapslích pro vlasy, nehty a pleť.

Zlepšení textury a lesku vlasů - chybí vašim kadeřím přirozený lesk a zdravá textura? Pak nejspíše i vaše tělo postrádá tolik důležitý retinol a vaše vlasy mohou být matné a bez života. Dostatečný příjem vitaminu A obnovuje jejich lesk a dodává jim jemnost a hladkost.

 

Přírodní zdroje retinolu

Retinol, tedy aktivní forma vitaminu A, se přirozeně vyskytuje hned v několika potravinách živočišného původu. Pokud toužíte po krásné a zdravé hřívě, pak byste měli tyto potraviny doplnit do vašeho každodenního jídelníčku:

- játra - ať už se jedná o ty vepřová, hovězí, kuřečí či jiná, všechny jsou výborným zdrojem vitaminu A

rybí olej - zejména z jater tuňáka, tresky nebo lososa

vaječné žloutky 

mléčné výrobky - plnotučné mléko, máslo a sýry obsahují také menší množství retinolu

ryby - především sleď, makrela a sardinky

 

Přirozeným potravinovým zdrojem vitaminu A může být i některá zelenina v podobě špenátu, brokolice či zelí. Především jej ale můžeme nalézt v oranžovém, žlutém či červeném ovoci nebo zelenině, jako je mrkev, citron, grep, meruňky, broskve nebo sladké brambory.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu