Jak používat retinol a s čím ho kombinovat?

To, že je retinol klíčem k mladistvé pleti, už víte. Než ho ale zařadíte do své každodenní péče o pleť, ověřte si, že víte i to, jak ho správně používat a kombinovat s dalšími účinnými látkami tak, abyste se co možná nejrychleji dočkali očekávaného progresu a zároveň zamezili případnému podráždění své pleti.

 

Retinol je nedílnou součástí kosmetické rutiny velké části populace

A není se čemu divit. Retinol totiž patří k nejúčinějším volně prodejným aktivním látkám co se péče o pleť týče. Bývá součástí nejrůznějších kosmetických přípravků od krémů po séra, jejichž primárním cílem je buďto omlazení pleti, rozjasnění a sjednocení barevného tónu, nebo zmírnění akné.

 

 

Jak retinol používat?

Jelikož je retinol velmi silná látka, zařazujte ho do své rutiny postupně, abyste zamezili zbytečnému podráždění své pleti. 

V souvislosti s retinolem je známý pojem retinizace, což není nic jiného, než budování kožní tolerance, a tedy postupné zvykání si pokožky na nový produkt. Jak takový proces vypadá v praxi?

 

Proces retinizace

Před prvním použitím retinolu proveďte zkoušku snášenlivosti. Malé množství přípravku naneste na vnitřní oblast předloktí a nechte ho zhruba 24 hodin působit. Pokud vás nebude dané místo po uplynutí doby svědit, pálit a nebude zarudlé, tak můžete přejít k aplikaci retinolu na pleť. 

První týden použijte přípravek s retinolem pouze jednou a s každým dalším týdnem četnost aplikace postupně zvyšujte. V prvním měsíci doporučujeme nepoužívat retinol v po sobě jdoucích dnech, ale vždy nějaký den aplikaci vynechat. Zhruba po čtyřech týdnech by již měla být vaše pleť na retinol zvyklá, a tak můžete přípravek zařadit do své každodenní rutiny. 

Tip: V případě, že máte citlivou pokožku, omezte na pár týdnů používání peelingu, čímž ji ušetříte zbytečného podráždění.

 

Kdy retinol používat?

Kosmetické přípravky s obsahem retinolu používejte zásadně jen v rámci své večerní péče o pleť. Jeho molekuly jsou fotostabilní, a tedy při kontaktu se slunečním zářením podléhají rozpadu, a tak by měl na pleť mnohem menší účinek. Zároveň byste si mohli při pobytu na slunci přivodit alergickou reakci, a proto vždy po večerní aplikaci použijte další den jako poslední krok rutiny opalovací krém s SPF 30 nebo 50.

 

S jakými aktivními látkami retinol (ne)kombinovat?

Vzhledem k vlastnostem retinolu ho doporučujeme používat v kombinaci se složkami, které rovněž podporující omlazení a obnovu pleti. Typicky se jedná o antioxidanty, niacinamid či kyselinu hyaluronovou

V kombinování aktivních látek se vyplatí být střídmější. Zvláště opatrní byste měli být v případě zařazení vitaminu C, AHA kyselin a BHA kyselin, které mají stejně jako retinol exfoliační účinky, a tak byste svou pleť mohli lehce podráždit. Pokud se rozhodnete, že chcete retinol s některou z těchto látek používat, vyhněte se jejich vrstvení a spíše je používejte v jiné dny nebo alespoň v jinou denní dobu.

 

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv kombinaci, tak:

- svou pleť nechte zvykat na nový produkt alespoň měsíc

- volte přípravky s nižší koncentrací aktivních látek

- do své rutiny nezařazujte více aktivních látek současně

 

Tip: Více o AHA kyselinách v kosmetice se dočtete v samostatném článku.

 

 

Při správném používání VENIRA séra s retinolem se podráždění obávat nemusíte

VENIRA sérum s retinolem v porovnání s jinými produkty, obsahujícími čistý retinol (nebo ještě mnohem silnější retinal), je k pleti daleko šetrnější, a tak je méně pravděpodobné, že by pleť zanechal začervenalou a jinak podrážděnou

Jednotlivé složky séra byly navíc vybrané tak, aby prospívaly každému typu pleti, ale nejvíce ho ve své rutině ocení zejména osoby se zralou, mastnou nebo aknózní pokožkou.

 

Při dlouhodobém používání séra s retinolem přispějete k/ke:

- zvýšení syntézy kolagenu III. typu o 238 %

redukci výskytu pigmentových skvrn až o 84 %

zjemnění vějířkovité linie v oblasti očí až o 44 %

- eliminaci tvorby samotných vrásek až o 52 %

 

Přestože retinol patří k populárním složkám pleťové péče, o jeho správném zařazení do rutiny jako i způsobu použití a kombinování panuje zmatek. Věříme, že díky dnešnímu článku již máte ve všem zmíněném jasno a teď už se jen těšíte na ty ohromující výsledky, kterých při pravidelné a správné aplikaci retinolu dosáhnete.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu