Jak používat retinol a s čím ho kombinovat?

To, že je retinol klíčem k mladistvé pleti, už určitě moc dobře víte. Než ho ale zařadíte do své každodenní péče o pleť, nejprve si v tomto článku ověřte, že víte i to, jak ho správně používat a kombinovat s dalšími účinnými látkami tak, abyste se co možná nejrychleji dočkali očekávaného progresu a zároveň zamezili případnému poškození své pleti. 

 

Co je retinol?

Retinol je forma vitamínu A řadící se do skupiny retinoidů. Vitamin A se postupně stal nedílnou součástí kosmetické rutiny velké části populace a není se čemu divit. Patří totiž k nejefektivnějším anti-aging volně prodejným aktivním látkám co se péče o pleť týče. 

Bývá součástí nejrůznějších kosmetických přípravků od retinol séra až po krémy, jejichž primárním cílem je buďto omlazení pleti, rozjasnění a sjednocení barevného tónu nebo zmírnění průběhu a vzhledu akné.

 

 

Každý retinol není stejný aneb typy retinolu

Retinol není jedinou formou vitaminu A používaného v kosmetickém odvětví pro péči o pleť. Mezi nejběžnější typy retinolu patří:

Retinyl palmitát - nejmírnější, tedy nejslabší forma retinoidu často používaná v produktech určených pro citlivou pokožku. Jedná se o kombinaci retinolu a kyseliny palmitové, díky čemuž je méně dráždivý, ale také méně účinný ve srovnání s jinými formami retinoidů. 

Retinol - patří mezi nejčastěji používanou formu retinoidu. Je účinnější než retinyl palmitát a po aplikaci na pokožku se musí přeměnit na kyselinu retinovou, což trvá i několik hodin. 

Kyselina retinová - známá také jako tretinoin, je nejúčinnější formou retinoidu. Dostupná je pouze na předpis a je používaná k léčbě vážnějších kožních problémů. I přestože jsou jeho výsledky rychlé a výrazné, hrozí u ní riziko podráždění pleti.

 

Jak začít s používáním retinolu

Jelikož je retinol velmi silná látka, zařazujte ho do své kosmetické rutiny postupně, abyste zamezili zbytečnému podráždění pleti. Je totiž důležité, aby si vaše pokožka na jakoukoliv formu vitaminu A vybudovala kožní toleranci, a tedy postupně si zvykla na nový produkt. Jak takový proces vypadá v praxi?

 

Proces retinizace = zkouška snášenlivosti

Před prvním použitím retinolu proveďte zkoušku snášenlivosti. Malé množství přípravku naneste na vnitřní oblast předloktí a nechte ho zhruba 24 hodin působit. Pokud vás nebude dané místo po uplynutí určité doby svědit, pálit a nebude zarudlé, tak můžete přejít k aplikaci retinolu na pleť.

První týden používejte přípravek s retinolem pouze jednou a s každým dalším týdnem četnost aplikace postupně zvyšujte. V prvním měsíci doporučujeme nepoužívat retinol v po sobě jdoucích dnech, ale vždy nějaký den aplikaci vynechat. Zhruba po 4 týdnech by již měla být vaše pleť na retinol zvyklá, a tak můžete přípravek zařadit do své každodenní rutiny.

Tip: V případě, že máte citlivou pokožku, omezte na pár týdnů používání peelingů, čímž ji ušetříte zbytečného podráždění.

 

 

Kdy retinol používat?

Kosmetické přípravky s obsahem retinolu používejte zásadně jen v rámci své večerní péče o pleť. Jeho molekuly jsou fotostabilní, a tedy při kontaktu se slunečním zářením podléhají rozpadu, a tak by měl na pleť mnohem menší účinek. 

Zároveň byste si mohli při pobytu na slunci přivodit alergickou reakci, a proto vždy po večerní aplikaci použijte další den jako poslední krok kosmetické rutiny opalovací krém s SPF 30 nebo SPF 50.

 

S jakými aktivními látkami retinol (ne)kombinovat?

Vzhledem k vlastnostem retinolu ho doporučujeme používat v kombinaci se složkami, které rovněž podporují omlazení a obnovu pleti. Typicky se jedná o antioxidanty, niacinamid či kyselinu hyaluronovou.

V kombinování aktivních látek se vyplatí být střídmější. Zvláště opatrní byste měli být v případě zařazení vitaminu C, AHA kyselin a BHA kyselin, které mají stejně jako retinol exfoliační účinky, a tak byste svou pleť mohli lehce podráždit. Pokud se rozhodnete, že chcete retinol s některou z těchto látek používat, vyhněte se jejich vrstvení a spíše je používejte v jiné dny nebo alespoň v jinou denní dobu.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv kombinaci, tak:

- svou pleť nechte zvykat na nový produkt alespoň měsíc

- volte přípravky s nižší koncentrací aktivních látek

- do své rutiny nezařazujte více aktivních látek současně

Tip: Více o AHA kyselinách v kosmetice se dočtete v samostatném článku.

 

Superhrdina v péči o pleť

Retinol je často přezdíván jako zázračná složka, tedy superhrdina v péči o pleť. Ale co přesně ho dělá tolik úspěšným?

Redukce jemných linek a vrásek - retinol, neboli vitamin A, má jedinečnou schopnost eliminovat jemné linky a vrásky pomocí stimulace produkce kolagenu, tedy proteinu, který udržuje pokožku pevnou a pružnou.

Zlepšení textury pleti - retinol pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, působí jako exfoliant a zároveň podporuje tvorbu buněk nových, což vede k hladší a jemnější pokožce.

Předcházení tvorby akné - retinol patří mezi účinné nástroje v boji proti akné. Pomáhá uvolňovat póry i regulovat produkci kožního mazu.

Sjednocení tónu pleti - hyperpigmentace patří mezi běžné kožní problémy, které ovlivňují sebevědomí. Retinol umožňuje regulovat nadměrnou pigmentaci pleti, jehož výsledkem je jednotnější a zářivější tón pleti.

Ochrana proti volným radikálům - retinol s antioxidačními vlastnostmi navíc pomáhá pokožku chránit před poškozením způsobeným volnými radikály, které mají za následek její předčasné stárnutí.

 

 

Při správném používání VENIRA séra s retinolem se podráždění obávat nemusíte

VENIRA sérum s retinolem v porovnání s jinými produkty, obsahujícími čistý retinol (nebo ještě mnohem silnější retinal), je k pleti daleko šetrnější, a tak je méně pravděpodobné, že by pleť zanechal začervenalou a jinak podrážděnou.

Jednotlivé složky séra byly navíc vybrány tak, aby prospívaly každému typu pleti, ale nejvíce ho ve své rutině ocení zejména osoby se zralou, mastnou nebo aknózní pokožkou.

Při dlouhodobém používání séra s retinolem přispějete k/ke:

- zvýšení syntézy kolagenu III. typu o 238 %

- redukci výskytu pigmentových skvrn až o 84 %

- zjemnění vějířkovité linie v oblasti očí až o 44 %

- eliminaci tvorby samotných vrásek až o 52 %

 

Co si z článku odnést?

Retinol je nepochybně jednou z nejsilnějších a nejefektivnějších látek, které můžete zařadit do své péče o pleť. Přestože přináší mnoho benefitů, je nezbytné vědět, jak ho správně používat a kombinovat s dalšími aktivními složkami. Než s retinolem začnete, nezapomeňte provést zkoušku snášenlivosti a postupně ho zavádět do své kosmetické rutiny. Retinol používejte vždy večer a následující ráno aplikujte na pleť opalovací krém s vysokým SPF. Vyhněte se při používání retinolu vrstvení silných exfoliantů, jako jsou vitamin C, AHA nebo BHA kyseliny. Věříme, že díky dnešnímu článku již máte ve všem zmíněném jasno a teď už se jen těšíte na ohromující výsledky!

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu