AHA kyseliny v kosmetice

Přestaňte snít o rozjasněné, sjednocené a hedvábně hebké pokožce. Začněte žít svůj sen! Stačí, když do své beauty rutiny zahrnete AHA kyseliny (=alfa-hydroxykyseliny), které účinně bojují proti nejrůznějším nedokonalostem pleti.

AHA, co? AHA kyseliny!

AHA kyselinám (z anglického Alpha-Hydroxy Acid) se pro jejich způsob získávání říká často ovocné kyseliny. Jsou rozpustné ve vodě a na rozdíl od BHA kyselin jsou vhodné na každý typ pleti.

 

Na co jsou AHA kyseliny dobré?

To záleží na tom, po jaké z AHA kyselin sáhnete, ale obecně se dá říct, že bojují proti stárnutí pleti. Každá z kyselin má svou specifickou vlastnost a pomáhá s řešením konkrétního kožního problému. Nicméně konečný účinek vždy závisí na zvolené koncentraci

Všechny AHA kyseliny přitahují k pleti vodu a zpomalují její odpařování. Pro tento hydratační efekt jsou zvláště vhodné pro suchou a zralou pleť. Kromě toho, že zlepšují přirozenou schopnost pleti udržet hydrataci, pomáhají stahovat rozšířené póry a redukovat viditelnost pigmentových skvrn, jizviček po akné a vrásek

AHA kyseliny dokážou rozpouštět vazby mezi kožními buňkami, a zbavovat se tak odumřelých kožních buněk. Díky tomu zjemňují strukturu pleti. Dále zlepšují barevný tón pleti a eliminují vznik akné a černých teček na minimum

Některé z kyselin zvládnou přes kožní maz proniknout přímo do pórů a vyčistit ho zevnitř. Díky tomu jsou průchozí a nehromadí se v nich odumřelé kožní buňky. Dále pomáhají s regenerací a obnovou pleti.

Při pravidelném a dlouhodobém používání kosmetických produktů s obsahem AHA kyselin, je pleť krásně čistá, zářivá a mladistvá.

 

Tip: Přečtěte si, jak se zbavit černých teček.

 

Není kyselina jako kyselina

K hlavním zástupcům patří kyselina:

- citronová

- jablečná

- vinná

- mandlová

- glykolová

- mléčná

 

Kyselina citronová chrání pleť před volnými radikály a využívá se zejména pro rozjasnění unavené pleti. Nachází se v citrusových plodech, tedy citronech, pomerančích, grepech apod.

Kyselina jablečná má výborné hydratační, exfoliační a antioxidační účinky. V kosmetických produktech zajišťuje rovnováhu mezi kyselými a zásaditými složkami. Na etiketách potravin ji najdete pod označením E 296.

Kyselina vinná stimuluje tvorbu kolagenu, má exfoliační účinky a pomáhá čistit zanesené póry. Velmi často je součástí hydratačních krémů a přípravků na ochranu před slunečním zářením. 

Kyselina mandlová je ze všech kyselin nejméně dráždivá. Působí efektivně proti hyperpigmentaci a má antibakteriální účinek na pleť, a tedy účinně bojuje proti akné. Rovněž se dokáže dostat do pórů, čistit je zevnitř a regulovat tvorbu kožního mazu.

Kyselina glykolová se vyznačuje tím, že podporuje tvorbu kolagenu v pleti, čímž ji zpevňuje a omlazuje. Rovněž snižuje viditelnost hlubokých vrásek a jizviček po akné. Přirozeně se vyskytuje ve žlutém melounu a ananasu. Jinak se vyrábí z třtinového cukru.

Kyselina mléčná má podobné účinky jako kyselina glykolová, ale má větší molekuly – tudíž pracuje pomaleji a je vhodná i na pleť citlivou. Pokožku hydratuje, obnovuje, rozjasňuje, odstraňuje z jejího povrchu odumřelé kožní buňky a napomáhá udržet její optimální pH. Nachází se v zakysaných mléčných výrobcích.

 

Jednotlivé AHA kyseliny se liší nejen svými vlastnostmi, ale také velikostí molekul, a tedy schopností pronikat do kůže. Nejmenší molekuly, a tedy schopnost proniknout rychle hluboko do pleti, má kyselina glykolová, a proto je považována za jednu z nejsilnější AHA kyselin. Z toho důvodu ji můžete ve složení kosmetických produktů vidět ze všech zmíněných kyselin nejčastěji. 

 

Tip: Poznejte další způsoby, jak se zbavit pigmentových skvrn a jizviček po akné.

 

AHA kyseliny do každé beauty rutiny

Předností AHA kyselin je jejich schopnost stabilizovat pleť a navracet ji do původního stavu tím, že ji učí (opět) fungovat podle přirozených biologických procesů, které byly narušené nedostatečnou nebo nevhodnou péčí

I z toho důvodu jsou častou součástí pleťové kosmetiky. Zejména pak sér, tonerů a krémů. My jsme zvolili poslední ze zmíněných variant, protože AHA kyseliny ve formě krému mohou do pleti prostupovat postupně v delším časovém horizontu, a tak neexistuje riziko, že by narušily její přirozené pH.

 

Vyzkoušejte efekt ovocných kyselin na vlastní kůži a zažijte skutečný AHA moment

Vyvinuli jsme pro vás VENIRA AHA krém s postupným uvolňováním a inovativní technologií Skinperf LWG. Díky té jsou ovocné kyseliny (konkrétně kyselina glykolová, mléčná a citronová) postupně uvolňovány do pokožky v jednotlivých vrstvách, což přináší maximálně šetrný exfoliační účinek

Abychom zamezili přílišnému podráždění pokožky, rozhodli jsme se využít inovativní technologii Skinperf LWG (= Lameral water gel), která umožňuje práci s nižším množstvím kyselin při zachování bezchybných výsledků. Již po čtyřech týdnech bude vaše pleť až o 31 % zářivější a vznik černých teček bude eliminován až o 43 %.

 

Na co si dát při aplikaci kosmetiky s obsahem AHA kyselin pozor?

Pokud s AHA kyselinami teprve začínáte, volte nižší koncentraci a vždy následuje rady výrobce týkající se četnosti aplikace. 

K zajištění co největší účinnosti obsažených kyselin, aplikujte přípravek na suchou a čistou pleť. Před aplikací dalších přípravků pečujicí rutiny počkejte, než bude pleť zcela suchá.

Kyseliny redukují hyperpigmentaci, ale pro svůj exfoliační účinek zvyšují náchylnost pleti k tvorbě nových pigmentových skvrn, a proto je nutné používat každý den ochranný krém s SPF.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu