Jak se zbavit jizviček po akné a pigmentových skvrn?

Akné dovede pěkně potrápit samo o sobě. A když se ho konečně zbavíme, nemáme často ještě zdaleka vyhráno. Na obličeji nám totiž mohou zůstat nevzhledné jizvičky a pigmentové skvrny jako připomínka našich potíží. Jak se jich efektivně zbavit? Vsaďte na prevenci i správnou péči.

 

Hojení může být zdlouhavé

Akné se zdaleka netýká jen mladých lidí v pubertě. Některým z nás příroda nadělila snadno se mastící pleť, což znamená, že se budeme s nepříjemnými pupínky a černými tečkami potýkat většinu života. S kvalitní kosmetikou a při dodržování životosprávy nad nimi však můžeme zvítězit. 

Bohužel ani po ústupu akné není pleť často taková, jak bychom si ji představovali. Setrvávají na ní nepěkné jizvičky a tmavé flíčky. Dochází totiž k jevu, kterému se říká pozánětlivá hyperpigmentace. 

Dobrou zprávou je, že pigmentové skvrny na obličeji jsou přirozenou součástí hojení kůže a časem samy vymizí – trvá jim to ovšem několik týdnů, či dokonce měsíců. Zánět v kůži totiž odstartuje zvýšenou tvorbu melaninu, takže místo ztmavne. Jak se pokožka začne znova stahovat, aby se zhojila, mění se i její struktura – flíček, někdy i poměrně výrazný, je tedy na světě.

Jizvičky pak vznikají ve chvíli, kdy je kůže výrazněji narušená – tedy při silném akné nebo třeba po vymáčknutí pupínku. Na rozdíl od pigmentových skvrn nemají tendenci postupem času samy vymizet.

Dá se tedy proti jizvám po akné něco dělat? A existuje způsob, jak odstranit pigmentové skvrny dříve než za dlouhé měsíce? Samozřejmě že ano. Pojďme se podívat, jak na to.

 

Aknózní pleť vyžaduje speciální péči

Prvním krokem k úspěchu je prevence. Pokud máte mastnou pleť a na akné trpíte ve vyšší míře, náležitě se o ni starejte. Dbejte na zdravý životní styl a pravidelně pokožku čistěte vhodnými kosmetickými přípravky.

Vyzkoušet můžete třeba VENIRA čisticí gel na aknékterý z pleti dokonale odstraní veškeré nečistoty, zbytky make-upu i přebytečný kožní maz. Navíc zklidní případná podráždění a viditelně eliminuje i nedokonalosti pleti.

Potřebnou pomoc vám poskytne také VENIRA konjaková houbička pro mastnou a aknózní pleť. Díky ní dosáhnete hloubkového vyčištění pórů, o které se postará bambusové uhlí. Houbička je zároveň vynikající prevencí proti vzniku akné i černých teček.

 

Předcházejte budoucím problémům

Spousta lidí s mastnou a problematickou pletí opakovaně řeší, jak na jizvy po akné, případně jak zesvětlit fleky po akné, které jim na obličeji zůstaly. Budete-li však dodržovat následující základní pravidla, můžete se těmto potížím do jisté míry vyhnout.

Pupínky v žádném případě nevymačkávejte. Ano, někdy je to velmi lákavé, ale zkuste se tomuto nešvaru vyvarovat. Stejně tak si akné neškrábejte, ani se ho pokud možno příliš nedotýkejte. Vězte, že byste si tím zadělávali právě na vznik jizev, které přetrvávají i po vymizení pupínků.

Dejte pozor na sluníčko. Pigmentové skvrny i jizvy po akné zhoršuje UV záření. Jakmile vyrážíte v horkých dnech ven, měli byste proto bezpodmínečně použít opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem. Nemusíte se jít zrovna opalovat na pláž nebo na koupaliště – ochranu před slunečním zářením si dopřejte pokaždé, zvlášť když je vaše pleť výrazněji podrážděná.

 

Vypořádejte se s následky

Ačkoli jste o pleť pečovali, jak jen jste mohli, jizvičkám ani pigmentovým skvrnám jste se nevyhnuli? Není důvod k panice. Teď je potřeba zapojit do hry správné kosmetické přípravky, které hojení kůže urychlí, navrátí jí krásný vzhled a vám sebevědomí.

Pokud si lámete hlavu s tím, co na pigmentové skvrny, odpověď je jednoduchá. Hledejte takové produkty, které pomáhají redukovat pigment a jsou přímo určené na dodatečnou péči po akné. Měly by obsahovat hlavně vitamín C, ale najdete v nich i další prospěšné látky. Ideálně sáhněte po kosmetice s přírodním složením – je šetrná nejen k životnímu prostředí, ale taky k vaší pokožce.

Co takhle vsadit na VENIRA krém na akné? Přispívá totiž právě k rychlejšímu hojení ranek i jizviček, které vám po pupíncích zůstaly. Gel krém navíc pomáhá i sjednocovat tón pleti, čistí póry a redukuje tvorbu kožního mazu. Obsahuje extrakt z listů heřmánku lékařského. A pokud hledáte, co na jizvy po akné, pak je tato zázračná bylinka tím pravým. 

 

 

V kombinaci s ním můžete použít také VENIRA akné sérum, které úspěšně bojuje proti projevům akné, zklidňuje podrážděnou pleť a zanechává ji dostatečně hydratovanou, vyhlazenou i rozjasněnou. Jeho součástí je kyselina hyaluronová, která má skvělé regenerační účinky a zatočí mimo jiné právě i s jizvami po akné. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu