Jak posílit na podzim a v zimě svou imunitu

Sužuje vás zvýšená únava a býváte často nemocní? Může za to vaše oslabená imunita. Dnes vám přinášíme tipy na to, jak povzbudit přirozenou obranyschopnost svého organismu a bez problémů překonat období s vyšším výskytem nemocí.

 

Co je imunita

Imunitu si můžeme představit jako ochranný štít bránící cizorodým látkám v proniknutí do organismu a zajišťující likvidaci těch, které jsou již uvnitř. Je tvořena tkáněmi a buňkami, přičemž jejími hlavními aktéry jsou bílé krvinky. 

O důležitosti silného imunitního systému se mluví nejčastěji v období podzimu a zimy. Tedy v době ideální pro rozvoj různých druhů virů a bakterií, kterým musí organismus čelit, a tak je naše imunita nejvíce ohrožená.

 

Vrozená versus získaná imunita

Zatímco vrozená imunita je dána geneticky a před potenciálním nebezpečím nás chrání již od samého narození, získaná imunita vzniká v průběhu života až po kontaktu s konkrétními cizorodými látkami

 

Jak oslabujeme svou imunitu

Imunitu neoslabují jen infekce, ale také nadměrné fyzické a psychické zatěžování organismu, málo spánku, dehydratace, nedostatek pobytu na čerstvém vzduchu, nedoléčené infekční onemocnění, nevyvážený jídelníček, nedostatečný příjem vitaminů a minerálních látek nebo třeba porušení přirozené mikroflóry během léčby antibiotiky.

 

Jak poznat oslabenou imunitu

Oslabená imunita se může projevovat zvýšenou únavou, ospalostí, nachlazením, rýmou, bolestmi v krku, afty, opary, vyrážkami, ekzémy, ale také nechutenstvím

O dalších projevech oslabené imunity si přečtěte v našem článku na blogu.

 

Jak mít silný imunitní systém?

Otužujte se

Pravidelným otužováním adaptujete své tělo na přicházející nevlídné počasí a váš organismus tak dokáže lépe bojovat s vnějšími vlivy. O otužování je také dobře známo, že podporuje psychické zdraví, jelikož se při něm vyplavují endorfiny. Dále přispívá ke zrychlení metabolismu a zlepšení cirkulace krve. 

Abyste si mohli všech výše zmíněných účinků otužování užít, je potřeba vytvořit ideální podmínky. Při kontaktu s chladnou vodou totiž dochází ke spuštění stresové reakce organismu, jejímž cílem je připravit tělo na nebezpečí. Nicméně tato reakce je pro vás prospěšná jen v malé míře, a proto je nutné postupovat pomalu, ale za to pravidelně.

Než se vrhnete do prvního ledového rybníka, začněte s otužováním při sprchování, kdy ledovou vodou namáčejte pouze své končetiny. Až si vaše tělo po pár opakováním zvykne, přejděte ke sprchování celého těla. Po celou dobu se soustřeďte na svůj dech a rozhodně ho nezadržujte. Po sprše se důkladně otřete ručníkem, protože tření vaši pokožku prokrví a zahřeje.

Přestože je otužování oblíbenou praktikou posilování organismu a celkového zdraví, myslete na to, že není pro každého. Vyhnout byste se mu měli například během nemoci. Pokud si nejste jistí, jestli je pro vás otužování tím pravým, doporučujeme vám konzultaci s praktickým lékařem.

 

Spěte

Co ovšem prospěje každému bez rozdílu je vydatný a pravidelný spánek. Při jeho nedostatku dochází v těle k produkci kortizolu, přičemž jeho dlouhodobé zvýšení omezuje imunitní funkce, a vy tak snáze podlehnete nachlazení, rýmě a dalších onemocněním. 

Aby se váš spánek zlepšil, doporučujeme vám dodržovat základní principy spánkové hygieny popsané v našem článku, jak na lepší spánek

 

Hýbejte se

Pohyb se může z počátku jevit jako vyčerpávající, ale věřte, že je tou správnou cestou k silné imunitě. Pokud si ho budete dopřávat pravidelně, stane se pro vás skutečným zdrojem energie. Jakou aktivitu si zvolíte je pak čistě na vás a vašich preferencích. My doporučujeme například běh, který se dá provozovat prakticky kdekoliv a kdykoliv nebo plavání, při kterém krásně posílíte celé své tělo bez zatěžování kloubů. 

 

Omezte alkohol a kouření

Naše tělo může být snadným cílem nemocí v případě časté konzumace alkoholu, která narušuje schopnost těla bránit se vnějším vlivům. K nežádoucímu snížení protiinfekční obrany dochází i v důsledku kouření

Kouření může rovněž způsobovat deficit vitaminu D, který podporuje naši přirozenou obranyschopnost, ale ve velkém ho získáváme právě působením slunečního záření na naši pokožku.

 

Co opravdu funguje na imunitu?

Rozhodně pestrá a vyvážená strava, protože nevhodná životospráva vám může nabourávat přirozenou obranyschopnost. Takže pokud svému tělu nedodáváte dostatek kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků, je nejvyšší čas to změnit.

Ke každému jídlu přidejte porci zeleniny (brokolice, květáku, kapusty) nebo ovoce (citrusů, kiwi). Tato skupina potravin je bohatá na vitaminy, které v těle fungují jako antioxidanty schopné chránit imunitní systém. Kromě ovoce a zeleniny doplňte do svého jídelníčku také ryby, oříšky, luštěniny, libové maso a kvalitní sacharidy.

Jelikož je 80 % buněk imunitního systému uloženo ve střevech, váš jídelníček by měl rozhodně zahrnovat probiotika, tedy přátelské bakterie nezbytné pro správný chod trávicího systému. K probiotickým potravinám patří například:

- bílý jogurt s živými kulturami

- kysané zelí

- podmáslí

- kefír

- fermentovaná zelenina

- kombucha

Uvidíte, že díky těmto drobným změnám ve svém jídelníčku budete plní energie a bacily se vám budou vyhýbat obloukem

 

Dostatečný přísun vitaminů a minerálních látek

Obohatit svůj jídelníček o ovoce a zeleninu je rozhodně důležité, ale z doplňků stravy získáte více množství jednotlivých účinných látek a váš imunitní systém bude neprůstřelným štítem. Navíc vás zachrání v případě, kdy kvůli vlastním preferencím nebo zdravotním omezením nepřijímáte dostatek důležitých vitaminů a minerálních látek prostřednictvím běžné stravy. 

 

Jaké vitaminy užívat na podzim a v zimě?

Vitamin C

Vitamin C patří k nejdůležitějším vitaminům pro lidský organismus, protože se podílí na udržení normální funkce imunitního systému, chrání buňky před oxidačním stresem, přispívá ke snížení míry únavy a stresu, ale také se podílí na tvorbě kolagenu - ten pomáhá pokožce udržet její pružnost, vitalitu a svežest. 

Skvělou zprávou je, že vitamin C vám pomůže i v případě, kdy ho nasadíte až v průběhu probíhající nemoci, jelikož dokáže zkrátit její trvání.

My vám doporučujeme vyzkoušet konkrétně vitamin C v lipozomální formě, u kterého se vstřebatelnost pohybuje okolo 90 %.

 

Vitamin D

Potřebnou dávku vitaminu D získáte pouze ze slunečního svitu, kterého je v našem podnebném pásmu v období od podzimu do jara méně, a tedy nezbývá, než vitamin D suplementovat

Přítomnost vitaminu D v organismu je důležitá zejména z důvodu, že se podílí na procesu dělení buněk. Zároveň je důležitý pro udržení optimálního stavu kostí, zubů a činnosti svalů. Dále příznivě ovlivňuje hladinu vápníku v krvi a napomáhá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu.

 

Jaké minerální látky užívat na podzim a v zimě?

Selen

Selen je životně důležitý stopový prvek, který reguluje hormony štítné žlázy. Imunitnímu systému pomáhá především svými antioxidačními vlastnostmi, kdy přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem

Selen je součástí lahodného instantního nápoje pro podporu obranyschopnosti VENIRA imunity drink by @mamadomisha, který obsahuje také kolagen, kyselinu hyaluronovou, vitaminy skupiny B, vitamin C, macu peruánskou a další účinné látky. Ty společně podporují imunitní systém, přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem a podílí se na snížení míry únavy a vyčerpání. Při pravidelné a dlouhodobé konzumaci se navíc dočkáte očividného zlepšení stavu své pleti, vlasů a nehtů

 

Zinek

Zinek podporuje tvorbu imunitních buněk a zabraňuje proniknutí virů do jádra buňky jako i jejich dalšímu množení. Dále je velmi důležitý pro udržení zdravého zraku a optimálního stavu vlasů, nehtů a kůže. 

Zinek najdete například v přírodních kapslích VENIRA multi komplex PRO, které obsahují celkem 31 přírodních látek v těch nejlépe vstřebatelných formách. Tento doplněk stravy je určen pro všechny ženy i muže, kteří chtějí pečovat o své zdraví, imunitu a energii.

 

Povzbuďte přirozenou obranyschopnost svých dětí

Někteří z vás se možná domnívají, že doplňky stravy jsou určené pouze pro dospělé, ale není tomu tak. Je zcela běžné, že i děti trpí nedostatkem klíčových vitaminů a minerálních látek, protože jich nepřijímají dostatek v rámci běžné stravy. Z toho důvodu jsme vyvinuli vitamin C a vitamin D s upravenou verzí pro nejmenší, které jsou navíc ve formě cucavých kostiček

Pokud jsou vaše děti často nemocné, nadměrně unavené, trápí je vyrážky a mají střevní problémy, pak mají pravděpodobně oslabenou imunitu. S jejím posílením vám pomůže VENIRA imuno sirup, který podporuje celkovou vitalitu a odolnost organismu (nejen) v období s vyšším výskytem nemocí

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu