Beta karoten: Jaké má účinky a pomůže k lepšímu opálení?

V dnešním světě plném stresu, znečištěném ovzduší a nezdravé stravy, je náš organismus vystaven neustálému bombardování volnými radikály. Tyto nestabilní molekuly vznikají jako vedlejší produkt metabolismu a dalších procesů v těle, ale mohou být produkovány i vlivem kouření, nadměrného slunečního záření a dalších faktorů. Volné radikály poškozují buňky a tkáně a podílejí se na vzniku chronických onemocnění, jako jsou rakovina, srdeční choroby a neurodegenerativní choroby. Důkladná příprava je polovinou úspěchu, což bezesporu platí i v otázce opalování. Vzhledem k tomu, že jarní paprsky začínají nabírat na síle, je nejvyšší čas začít nachystat  se na dobu strávenou na slunci tak, abyste se brzy dočkali bronzové pokožky, po které už od zimy toužíte. Dnes zjistíte, proč by měl být právě beta karoten nedílnou součástí vaší cesty za krásným a dlouhotrvajícím opálením.

Co to je beta karoten?

Existují látky, které dokáží volné radikály neutralizovat a chránit tak naše buňky před poškozením. Mezi tyto látky patří antioxidanty, mezi které patří i betakaroten, pigment, který dodává ovoci a zelenině žlutou, oranžovou a červenou barvu. Patří do skupiny karotenoidů, které jsou prekurzory vitamínu A. Betakaroten se v lidském těle přeměňuje na vitamín A, který je nezbytný pro zdraví očí, imunitního systému a pokožky.

Karotenoidy působí příznivě na zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Jeho přítomnost v potravinách poznáte podle typického zbarvení od žluté, přes oranžovou až červenou.

 

Kde se beta karoten nachází? 

Mezi nejbohatší zdroje vitaminu beta karotenu patří mrkev, brokolice, hrášek, mango, sladké brambory, dýně, špenát nebo meruňky.

Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu. Jeden středně velká syrová mrkev obsahuje přibližně 5,4 mg betakarotenu.

Sladké brambory jsou dalším skvělým zdrojem beta karotenu. Jeden středně velký sladký brambor obsahuje přibližně 2,4 mg betakarotenu.

Dýně všech druhů jsou bohaté na betakaroten. Jeden šálek dýňového pyré obsahuje přibližně 4,5 mg betakarotenu.

Špenát - jeden šálek syrového špenátu obsahuje přibližně 2,1 mg betakarotenu.

Brokolice - jeden šálek syrové brokolice obsahuje přibližně 1,2 mg betakarotenu.

 Mango je exotické ovoce bohaté na betakaroten. Jeden středně velký kus manga obsahuje přibližně 3,6 mg betakarotenu.

Meruňky jeden šálek sušených meruněk obsahuje přibližně 12,2 mg betakarotenu.

 

Tipy pro zvýšení příjmu betakarotenu

Jezte ovoce a zeleninu v syrovém stavu nebo jen lehce tepelně upravené, abyste zachovala co nejvíce betakarotenu.

Pijte ovocné a zeleninové šťávy, které jsou dalším skvělým zdrojem beta karotenu.

Pokud nemáte v jídelníčku dostatek potravin bohatých na betakaroten, zvažte užívání doplňku stravy s betakarotenem.

 

Jaké má beta karoten účinky?

1. Podporuje imunitní systém a je silný antioxidant

Betakaroten je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které se v organismu přirozeně tvoří při metabolismu, ale mohou být produkovány i vlivem stresu, kouření a znečištění ovzduší. Volné radikály poškozují buňky a tkáně a podílejí se na vzniku chronických onemocnění, jako jsou rakovina, srdeční choroby a neurodegenerativní choroby.

Betakaroten neutralizuje volné radikály a chrání tak buňky před poškozením. To může pomoci snižovat riziko vzniku chronických onemocnění a zpomalovat proces stárnutí.

 

2. Chrání zrak

Mezi další betakaroten účinky patří to, že je nezbytný pro zdraví očí. Přeměňuje se na vitamín A, který je důležitý pro sítnici a rohovku. Nedostatek vitamínu A může vést k šerosleposti a slepotě. Beta karoten může také pomoci chránit před makulární degenerací, což je onemocnění, které postihuje centrální část sítnice a může vést ke ztrátě zraku.

 

3. Stará se o zdravou pleť

Beta karoten chrání pleť před poškozením slunečním zářením. Pomáhá předcházet spálení a tvorbě vrásek a pigmentových skvrn. Betakaroten také podporuje hojení ran a regeneraci pleti. Díky své antioxidační funkci může beta karoten zlepšit zdraví a vzhled vaší pokožky. Každopádně samotné užívání beta karotenu v doplňcích stravy nestačí. Důležité je přijímat beta karoten také ze stravy a chránit si kůži produkty s SPF faktorem

 

4. Může snižovat riziko vzniku rakoviny

Díky tomu, že beta karoten pomáhá snižovat oxidační stres v těle, který způsobuje určité druhy rakoviny, srdeční choroby nebo Alzheimerovu chorobu, může být nápomocný jako prevence před vznikem těchto chorob

Nicméně tvrdit, že užíváním beta karotenu předejdete rakovině a dalším závažným onemocněním, nelze. Může jít však o dobrý způsob, jak přispět k celkovému zdraví organismu.

 

5. Může působit jako prevence srdečních chorob

Srdeční choroby zahrnují širokou škálu stavů, které postihují srdce a cévy. Mezi nejčastější typy patří infarkt, mrtvice a srdeční selhání. Rizikové faktory srdečních chorob zahrnují nezdravý životní styl, kouření, vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a cukrovku.

Nejlepší beta karoten může pomáhat udržovat zdravé cévy a zlepšovat průtok krve, čímž snižuje riziko srdečních chorob. Beta karoten má protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat riziko srdečních chorob. Beta karoten neutralizuje volné radikály, škodlivé molekuly, které poškozují buňky a vedou k rozvoji srdečních chorob. Některé studie naznačují, že beta karoten může snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu, čímž snižuje riziko srdečních chorob.

Řada studií zkoumala vliv beta karotenu na riziko srdečních chorob. Některé studie prokázaly, že užívání doplňků stravy s beta karotenem může vést k mírnému snížení rizika srdečních chorob. Jiné studie však tento efekt nepotvrdily. Je důležité poznamenat, že většina studií se zaměřila na užívání vysokých dávek beta karotenu v doplňcích stravy. Vliv běžné stravy bohaté na beta karoten na riziko srdečních chorob není dosud plně objasněn.

 

6. Stará se o zdravé dýchací cesty

Vysoký příjem beta karotenu pomáhá zvýšit kapacitu plic a může tak pomoci zabránit poruchám dýchání například astmatu.

Jak již bylo zmíněno, nelze však tvrdit, že se beta karoten postará o vyléčení astmatu či jiných závažnějších chorob, ale jeho užívám můžete přispět k celkovému zdraví organismu

POZOR! Beta karotenu (a obecně karotenoidům) se často připisuje zásluha za to, že chrání kůži před poškozením nadměrným slunečním zářením. To ovšem není tak úplně pravda. Antioxidanty nedokážou předejít poškození a spálení kůže, které zapříčinily volné radikály produkované UV paprsky. Antioxidanty „pouze“ napravují škody, které již byly způsobeny. 

Nicméně platí to, že s pomocí karotenoidů předcházíte vzniku pigmentových skvrn, které by se mohly na vaší kůži vytvořit jako důsledek působení UV záření.

Nedostatek karotenoidů v organismu poznáte na první pohled. Nejenže vaše pokožka bude suchá a drsná, stejně tak i vaše rty budou vysušené a popraskané. Výjimkou není ani nadměrné padání vlasů. Je tedy zřejmé, že dostatečný příjem karotenoidů má pro člověka obrovský význam.

 

Beta karoten jako doplněk stravy

Jak už bylo zmíněno výše, beta karoten najdete v mrkvích, rajčatech, červených paprikách, švestkách, papáje a mangu. Kromě toho je obsažen také v petrželi, brokolici, hrachu, zelených fazolkách, špenátu, vaječném žloutku nebo játrech

Množství beta karotenu v organismu můžete podpořit s pomocí doplňků stravy, se kterými vytěžíte z opálení skutečně maximum. Proč užívat beta karoten komplex?

 

VENIRA beta karoten komplex

Aby měla vaše pokožka dostatek času na přípravu a z prospěšnosti beta karotenu jste vytěžili skutečně maximum, začněte ho užívat alespoň měsíc před vypuknutím sezony slunění. Užívejte ho po celé období opalování a plynně pokračujte ještě měsíc po jeho skončení, čímž podpoříte dlouhotrvající efekt bronzového opálení. 

Beta karoten komplex obsahuje přírodní kapsle přispívající ke krásnému a dlouhotrvajícímu opálení. Obsahuje 40 mg vitaminu C a dalších 5 přírodních složek v denní dávce (včetně biotinu, zinku a měsíčku lékařského). Vašemu tělu nabízí spoustu benefitů. Podporuje udržení zdravého a přirozeného vzhledu pokožky, napomáhá k dosažení rovnoměrného opálení a poskytuje efektivní ochranu přípravu na letní intenzivní opalování, čímž usnadňuje celý opalovací proces. Beta karoten komplex navíc obsahuje další tělu prospěšné látky:

Vitamin C

Vitamin C hraje důležitou roli v lidském organismu. Podporuje tvorbu kolagenu, funguje jako silný antioxidant a přispívá ke snížení míry únavy a stresu. Navíc chrání buňky před oxidativním stresem, který způsobuje stárnutí, civilizační choroby nebo špatný vzhled kůže

Zinek 

Zinek je významný esenciální stopový prvek, který se vyskytuje ve většině našich orgánů. Pomáhá s normální produkcí hormonů štítné žlázy nebo pomáhá se syntézou kolagenu a bílkovin. Je důležitý pro normální stav kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Bohatým zdrojem zinku jsou luštěniny, semínka nebo obiloviny. Tělo si zinek neumí vytvořit, proto bychom mu ho měli pravidelně dodávat prostřednictvím stravy nebo potravinových doplňků, které se perfektně vstřebávají

Vitamin E

Vitamin E, známý také jako tokoferol, je nezbytnou mikronutrientní sloučeninou, která hraje klíčovou roli v našem zdraví. Funguje jako antioxidant, chrání buňky před poškozením volnými radikály, a podporuje řadu důležitých fyziologických funkcí. Vitamin E je rozpustný v tucích, což znamená, že se vstřebává spolu s tuky v potravě. Najdeme ho v rostlinných olejích, listové zelenině, ořechách a semínkách, obilovinách a luštěninách. Vitamin E neutralizuje volné radikály, škodlivé molekuly, které poškozují buňky a vedou k řadě chronických onemocnění. Pomáhá chránit srdce a cévy před poškozením a snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice a podporuje zdraví pokožky a zpomaluje proces stárnutí.

Měsíček lékařský 

Měsíček lékařský je jednoletá bylina s oranžově žlutými květy, které připomínají pampelišky. Původem pochází ze Středomoří, ale dnes se pěstuje po celém světě. Měsíček lékařský obsahuje řadu aktivních látek, které mu propůjčují jeho léčivé vlastnosti. Mezi nejdůležitější patří karotenoidy, jako je beta karoten, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporují hojení ran. Dále obsahuje flavonoidy jako je kvercetin, který má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Esenciální oleje v měsíčku mají antiseptické a dezinfekční vlastnosti.

Biotin

Biotin, známý také jako vitamín B7, je esenciální mikronutrient. Je nezbytný pro řadu důležitých metabolických procesů a podporuje zdraví kůže, vlasů a nehtů. Biotin je rozpustný ve vodě, což znamená, že se snadno vylučuje močí. Najdeme ho v hojnosti v pestré paletě potravin například ve žloutcích, v houbách nebo v lososovi. Biotin podporuje zdraví kůže a pomáhá předcházet suché a šupinaté pokožce, ekzémům a akné, podporuje růst silných a zdravých nehtů a pomáhá předcházet jejich lámavosti a třepení. Důležitou roli hraje také v metabolismu glukózy a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

 

Kdy začít, a jak dlouho, beta karoten užívat?

Aby měla vaše pokožka dostatek času na přípravu a z prospěšnosti beta karotenu jste vytěžili skutečně maximum, začněte ho užívat alespoň měsíc před vypuknutím sezony slunění. Užívejte ho po celé období opalování a plynně pokračujte ještě měsíc po jeho skončení, čímž podpoříte dlouhotrvající efekt bronzového opálení

 

Kdy je ještě vhodné užívat beta karoten?

Jarní a podzimní měsíce: V těchto měsících je slunečního záření méně, takže riziko rozpadu beta karotenu v organismu je nižší.

Období zvýšené fyzické aktivity: Pokud se věnujete sportu nebo jiným fyzickým aktivitám, může vám užívání beta karotenu pomoci s regenerací svalů a posílit imunitní systém.

Období stresu: Stres může vyčerpávat zásoby antioxidantů v organismu, včetně beta karotenu. Užívání doplňků stravy s beta karotenem vám může pomoci zvládat stresové situace.

 

Dávkování beta karotenu

Doporučený denní příjem betakarotenu se liší v závislosti na věku a pohlaví. Pro dospělé je to 6 mg pro muže a 5 mg pro ženy. Betakaroten se nachází v mnoha potravinách, takže ho většina lidí získává dostatek ze stravy. Pokud však nemáte v jídelníčku dostatek potravin bohatých na betakaroten, můžete ho užívat i v doplňcích stravy. Jako všude i zde platí, všeho moc škodí. Nepřekračujte doporučený denní příjem beta karotenu a svou pokožku chraňte před slunečním zářením také dalšími produkty obsahujícími SPF

Podpořte ještě více celý opalovací proces

Beta karoten na opalování sice zvyšuje toleranci kůže na sluneční záření, ale to neznamená, že už svou pokožku nemusíte při pobytu venku chránit. Svůj opalovací arzenál proto doplňte o VENIRA opalovací olej s SPF 20.

Náš opalovací olej stimuluje tvorbu melaninu a vaši pokožku účinně chrání před UV zářením a předčasným stárnutím. Přidané třpytky činí vaši pokožku naprosto neodolatelnou na pohled a zásluhou olejové konzistence je zase dokonale hebká na dotek. 

 

Důležitost SPF

Slunce je zdrojem života, ale jeho UV záření může být pro naše zdraví škodlivé. Nadměrné vystavení UV záření může vést k řadě zdravotních problémů, včetně spálení, předčasného stárnutí a rakoviny kůže. Naštěstí existuje jednoduchý a účinný způsob, jak se před těmito škodlivými účinky chránit: používání opalovacího krému s ochranným faktorem (SPF).

SPF (Sun Protection Factor) je číslo, které udává, jak moc opalovací krém chrání vaši pokožku před UVB zářením, které je hlavním viníkem spálení a rakoviny kůže. Čím vyšší je číslo SPF, tím větší je ochrana. Například opalovací krém s SPF 30 blokuje 97 % UVB záření, zatímco opalovací krém s SPF 15 blokuje pouze 85 %.

Doporučený SPF závisí na typu vaší pokožky, délce pobytu na slunci a dalších faktorech. Pro běžné každodenní použití dermatologové doporučují používat opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším. Pokud máte světlou pleť, spálíte se snadno a měla byste používat opalovací krém s SPF 50 nebo vyšším.

Opalovací krém byste měli nanášet na všechny exponované oblasti pokožky 20 minut před pobytem na slunci a znovu každých 2 hodiny, nebo častěji, pokud se potíte nebo plavete. Nezapomeňte nanést opalovací krém i na uši, rty a chodidla.

 

Další tipy pro ochranu před sluncem

Kromě používání opalovacího krému existují i další způsoby, jak se chránit před sluncem:

Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření v nejteplejších hodinách dne (mezi 10. a 16. hodinou).

Noste ochranný oděv, jako jsou klobouky, sluneční brýle a košile s dlouhými rukávy.

Vyhledejte stín, když je to možné.

Pijte dostatek tekutin, abyste se vyhnuli dehydrataci.

 

Použijte samoopalovací pěnu

Nebaví vás dlouhé hodiny chytat bronz na slunci? Urychlete opalovací proces! Využijte samoopalovací pěnu na tělo a obličej s neodolatelnou vůní. Už nemusíte čekat s opálením na léto, samoopalovací pěna vám poskytne přirozené a bezchybné opálení během celého roku. Pěnová konzistence umožňuje jednoduché aplikování pěny. Vaše pokožka zůstane jemná a hydratovaná. Samoopalování je bezpečné, nemusíte se bát bolestivého spálení způsobeného opalováním na slunci. Pěnu nanášejte krouživými pohyby rovnoměrně po celém těle pomocí aplikační rukavice na samoopalovací přípravky. Začněte s většími plochami, jako jsou ruce a nohy, postupně pěnu rozetřete na nárty, prsty či zápěstí a kolena. Vyhněte se kontaktu s očima a po nanesení vyčkejte několik minut s oblékáním. Po aplikaci si umyjte ruce.

 

Chraňte před sluncem i své vlasy

Slunce vám sice dává život a energii, ale jeho UV záření může mít i negativní dopady na vaše zdraví. To platí nejen pro pokožku, ale i pro vlasy. Nadměrné vystavení slunečnímu záření může vlasy poškodit a vést k řadě problémů, jako jsou:

Ztráta barvy: UV záření ničí pigment melanin, který dodává vlasům barvu. To může vést k zesvětlení vlasů, vyblednutí barvy a tvorbě šedivých vlasů.

Suchost a lámavost: UV záření vysušuje vlasy a poškozuje jejich strukturu, což je dělá náchylnější k lámání a třepení.

Ztráta objemu: Poškozené vlasy ztrácejí objem a působí mdle.

Poškozená struktura: UV záření otevírá kutikulu vlasů, která je zodpovědná za jejich ochranu. To vlasy dělá náchylnější k vnějším vlivům a chemikáliím.

VENIRA ochranný sprej pro vlasy namáhané sluncem, chlorem a slanou vodou vytváří ochranný štít pro pokožku hlavy a vlasy vystavené UV slunečnímu záření. Zároveň zabraňuje vysoušení a lámání vlasů či podráždění pokožky, zamezuje vyblednutí barvy vlasů a snižuje poškození kolagenu ve vlasech až o 79 %. Vlasy nezanechává mastné, ale naopak hebké, lesklé a snadno rozčesatelné.

 

Opalování pro náročné 

Pokud jste milovnicí letních měsíců, nekonečného slunění a už se nemůžete dočkat, až začne opalovací sezona, máme pro vás další produkty, které byste si rozhodně neměla nechat ujít

Pokud usnete na sluníčku a vzbudíte se spálená, jistě vám přijde vhod VENIRA chladivý gel po opalování, který snižuje pálení a začervenání a podporuje regenerační schopnosti pokožky. Obsahuje mentol a aloe vera, které pokožku krásně provoní a zchladí. Ve složení gelu najdete také panthenol, který hydratuje a zklidňuje citlivou pokožku a podporuje hojení drobných ran

Toužíte po neodolatelném a dlouhotrvajícím opálení? Vložte své opálení do rukou VENIRA opalovací máslo, bronze, SPF 25, které obsahuje beta karoten a dalších 21 účinných složek včetně slunečnicového oleje a vitamínu E. Snadno se nanáší a roztírá a zabraňuje předčasnému stárnutí kůže. Hydratuje pokožku a zanechává ji zvláčněnou. Navíc vaší pleti dodá jemný třpytivý filtr a vy se tak stanete bohyní pláže

 

Výhody slunění

Sluneční paprsky dopadající na naši pokožku přispívají k udržení duševní pohody a stimulují tvorbu vitaminu D v kůži. Slunce může u některých jedinců sloužit také jako účinný pomocník při léčbě atopického ekzému, lupénky a jiných kožních chorob.

Na závěr se hodí připomenout, že jen zdravé opálení je skutečně krásné, a proto je dobré znát i nevýhody opalování a vědět, jak o pokožku během opalovací sezony správně pečovat.

 

Co si z článku odnést? 

Beta karoten je látkou ze skupiny karotenoidů, které působí příznivě na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Naše tělo vnímá beta karoten jako provitamin vitaminu A a je pro něj důležitým antioxidantem, který chrání organismus před negativním působením volných radikálů.

Beta karoten je hojně zastoupen v mrkvi, sladkých bramborách, dýni, špenátu, brokolici, mangu nebo meruňkách. Beta karoten je silný antioxidant a podporuje imunitní systém, chrání zrak a pomáhá v péči o zdravou a krásnou pleť. Samotné užívání beta karotenu však vaši pleť neochrání před UV zářením, proto používejte další produkty obsahující SPF

Zvýšit dávku beta karotenu můžete pomocí VENIRA beta karoten komplexu, který obsahuje vitamíny C a E, zinek, biotin a měsíček lékařský, který podporuje udržení zdravého a přirozeného vzhledu pokožky, napomáhá k dosažení rovnoměrného opálení a poskytuje efektivní ochranu přípravu na letní intenzivní opalování. Ideální je začít beta karoten užívat alespoň měsíc před začátkem opalovací sezony, během celého období opalování a ještě měsíc po ukončení letní sezony.

Pokud vás nebaví proces opalování, vyzkoušejte samoopalovací pěnu, se kterou budete opálená raz dva. Před sluncem chraňte také své vlasy s venira ochranným sprejem proti slunci, chloru a slané vodě. Jestli se chcete na pláži třpytit, využijte také opalovací máslo s SPF 25, které vaší kůži dodá jemný třpytivý nádech a postará se o krásné opálení. A pokud to se sluněním přeženete, zchlaďte se gelem po opalování s aloe vera a mentolem. Pamatujte, beta karoten může mít na vaši pokožku příznivé účinky, nicméně na ochranu před sluncem a UV zářením sám nestačí. Vždy používejte produkty s SPF ochranným faktorem nehledě na roční období.

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu