Zplihlé a matně vypadající vlasy? Viníkem je chybějící protein

Prolistujete si časopis dříve, než si jej koupíte? Čtete etikety na výrobcích a potravinách? Pak by vám také neměly být lhostejné ingredience obsažené ve vlasových přípravcích, které se chystáte si pořídit. V tomto případě byste neměli brát ohled pouze na cenu či značku, ale pozornost byste měli věnovat i složení. Možná vás zprvu zarazí komponenty jako hedvábný, sójový, ovesný či pšeničný protein nebo keratin, ale vězte, že držíte v rukou správný preparát, neboť právě to jsou hlavní proteinové stavební složky tvořící vlas.

 

Zázrak jménem protein

Protein představuje esenciální živinovou látku hrající klíčovou roli ve výživě a zdraví vlasů. Naše kadeře jsou z velké části tvořeny především proteinem zvaným keratin, který je zodpovědný za jejich růst, pevnost a strukturu. Keratin je silný a odolný protein tvořící vlasová vlákna a chránící je před všemi škodlivými vnějšími vlivy.

Kromě keratinu se vlasová vlákna sestávají z dalších proteinů, jako je kreatin, kolagen a elastin. Tyto proteiny podporují pružnost a elasticitu vlasů. Proteinová struktura vlasům zajišťuje jejich pevnost a odolnost vůči poškození.

Jestliže jsou vaše vlasy nedostatečně zásobeny proteiny, může to vést ke ztrátě elasticity, což způsobí jejich lámavost a narušení vlasové struktury.

 

Proč jsou proteiny pro vlasy důležité?

Proteiny (neboli bílkoviny) jsou nepostradatelnou stavební látkou našeho těla. Nachází se především ve svalech, ale také v nehtech, kostech, zubech či vlasech. Naše vlasy jsou z velké části tvořeny právě proteinovými vlákny.

Ta bývají bohužel velmi často poškozena neustálým mytím či tepelným stylingem. Stejně tak všechny technické zásahy, jako je barvení, melírování, ondulování či chemické narovnávání, ale i příliš horká voda, našim vlasům škodí. 

Takto opakovaně namáhané vlasy pak mohou být matné a zplihlé, což vůbec nepůsobí dobře. Řešením je poskytnout tělu dostatečné množství proteinů, díky nimž pak budou zdravější, pružnější a plné vitality.

Ptáte se, jak je tedy tělu nejlépe dodat? Ve stravě je nalezneme především v rybách a masu, ale obávat se nemusí ani vegani či vegetariáni. Existuje dostatečné množství rostlinných zdrojů proteinů. Obsahuje je také sýr, tofu, brokolice, špenát, vajíčka, semínka či oříšky. Sáhnout můžete i po proteinových tyčinkách (třeba těchto) či jiných doplňcích.

Právě veganský keratin obsahuje i naše VENIRA keratinová voda s úžasnou květinovo-citrusovou vůní pro dosažení optimální kvality vlasů. Kromě toho se podílí na vyživení, regeneraci a správné hydrataci vlasových vláken.

 

Co způsobuje zplihlé a mastné vlasy?

Vedle nedostatku proteinů mohou existovat i další faktory, které jsou zodpovědné za zplihlé a matné vlasy. Mezi ně patří:

 

Špatná péče o vlasy

Používání nekvalitních vlasových produktů, časté mytí vlasů horkou nebo nadměrné používání tepelných stylingových přístrojů, jako jsou žehličky na vlasy či fény a především i nevhodná úprava vlasů je mohou vysušovat, poškozovat a způsobovat jejich matnost a zplihlost.

Tip: Pro ochranu vlasů v letním období se postará ochranný sprej na vlasy namáhané sluncem, chlórem a slanou vodou. Kromě neodolatelné vůně manga a liči vytvoří na vašich kadeřích ochranný štít, zabrání jejich vysoušení a lámání a navíc účinně hydratuje vlasová vlákna.

 

Nadměrné zatěžování vlasů

Používání těžkých stylingových produktů, jako jsou nejrůznější gely, vosky nebo laky na vlasy, stejně jako nadměrné barvení, trvalá ondulace a chemické ošetřování vlasů není pro jejich kvalitu a zdraví nic dobrého. Proto byste se měli těmto produktům vyhýbat a když už potřebujete vlasy zafixovat, volte vždy kvalitní a přírodní vlasovou kosmetiku.

 

Genetická predispozice

To, jak vaše vlasy vypadají a jaká je jejich kvalita v mnoha případech sice můžete ovlivnit například přírodními šampony a kondicionéry nebo jinými kosmetickými přípravky, ale velkou roli zde hrají také genetické faktory. Některé vlasy mají tendenci být tenčí, jiné jsou zase příliš jemné nebo méně lesklé.

 

Škodlivé vnější vlivy

Neustálé se vystavování slunečnímu záření, silnému větru, znečištěnému ovzduší nebo chemikáliím ve vodě může také negativně ovlivnit vzhled vašich vlasů a způsobit, že budou zplihlé a matné. 

 

Produkty bohaté na proteiny

Nechcete pátrat po proteinech pouze ve stravě? Můžete je dodat vašim vlasům i zevně a to pomocí kosmetiky. Přípravky vlasové péče s obsahem proteinu zlepší strukturu vlasů a vrátí jim jejich zářivý a zdravý vzhled. Vaše kadeře tak budou znova plné lesku a nebudou se lámat.

Jestliže vás kromě matných a zplihlých vlasů trápí i jejich nadměrné padání, pak vám nabízíme VENIRA přírodní šampon proti vypadávání vlasů obsahující proteinový ferment z chlorelly a lupiny bílé k lepšímu uchycení vlasových cibulek v pokožce hlavy. 

Kondicionér s kolagenem naopak prostupuje do nejhlubších vrstev jednotlivých vlasových vláken, zajišťuje okamžitou výživu a intenzivní regeneraci. Také účinně bojuje proti známkám poškození, jako je krepatění, lámání a třepení

O nadměrné vypadávání vlasů ale i jejich přirozený růst se postará VENIRA hair booster s proteinovým fermentem obohacený o několik účinných bylin dodávající vlasům chybějící minerály a vitamíny.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu